“Toroslar ve Büyükşehir belediyesi topu birbirine atıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Toroslar ve Büyükşehir belediyesi topu birbirine atıyor”

HDP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Bedriye Kuş, Yalınayak Mahallesi Birlik Sitesi sakinlerinin maruz kaldığı çevresel kirliliği meclis gündemine taşıdı. Bölgedeki granül üretim fabrikalarının yaydığı kirli hava ve kötü kokunun yaydığı tehlikeye dikkat çeken Kuş, Toroslar ve Büyükşehir belediyesinin bölgede sorumluluk almaktan çekindiğini iddia etti.

“Toroslar ve Büyükşehir belediyesi topu birbirine atıyor”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısında HDP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Bedriye Kuş, Yalınayak Mahallesi Birlik Sitesi sakinlerinin yaşadığı çevresel sorunları meclis gündemine taşıdı.

Akdeniz ve Toroslar Belediyesi arasında kalan bölgeye birilerinin atık döktüğünü, İlçe belediyeleri topu birbirine attığını ve vatandaşların kokudan duramadığını söyleyen Kuş, sorunu çözecek muhatabın dahi bulunamadığını dile getirdi.

HDP’li Bedriye Kuş yaptığı konuşmada, “21. yüzyılda bir metropol kenti olan Mersin’e yakışmayan bu görüntü ve yaşam biçimine derhal son verilmeli. Modern bir yaşam için kentin bütün bölgelerinde harekete geçilmeli. Mezitli’de Yenişehir’de zehir saçan fabrikalar ile konut alanlarının yan yana olması nasıl yadırganıyorsa Şevket Sümer’de, Yalınayak’ta insanların 40 yıl evvel konut yaptıkları alanların ortasında bu tip sanayi tesislerine izin vermekte artık yadırganmalıdır. Sanki bu bölgelerde yaşayan insanlar bu bölgenin insanı değilmiş gibi davranmaktan bir an önce vazgeçmelidir. Bir de bu bölgede kaçak iş yeri yapılanması iyice artmaktadır. Öte yandan korsan ve fiili bir şekilde oluşturulmuş moloz dökme sahaları da yaşam kalitesini aşağıya çekiyor. Bölgede en sonunda yangın çıktı ve mahalleli bu yaşanan olaylardan artık isyan ediyor” dedi.

Kuş, “Orada binlerce insan yaşıyor. Elbette ki biz sanayiye karşı değiliz fakat eğer orası konut alanıyla sanayi sitesinin ne işi var? Toroslar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi bölgede sorumluluk almıyor ve topu birbirine atıyor. Bunun bir muhatapı olmalıdır. Açıkçası bir muhatap bulamıyoruz. Pandemi sürecinde oradaki insanlar kapı ve pencerelerini 2 yıldır açamıyorlar. Oradaki insanlar her gün zehir soluyor. En son orada bir vatandaşımız kanser oldu” diye konuştu.

 

“O BÖLGEDE HATALAR SİLSİLESİ VAR”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz bölgede yaşanan sorunların 30-40 yıldır devam ettiğini dile getirdi. Başkan Yılmaz, “O bölgede bir hatalar silsilesi var. Plansız yapılaşmayla birlikte hem konut alanlarının hem de sanayi bölgesinin yan yana olması söz konusu. Bu bölgeyle ilgili karar veren kişi şu anda bu mecliste değil. 30-40 öncesinden bugüne kadar gelen bir süreçten bahsediyoruz. Bu durumdan biz de rahatsızız. Tabi çocuklarımızın daha güzel şartlarda yaşaması için çalışıyoruz. Bir de bu konu hem Büyükşehir’in hem Torosların hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün çözmesi gereken bir konu. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Mersin merkezin bir sanayi bölgesine ihtiyacı var. Bu konuda da Çiviçukuru mevkiisini göstermiştik. 30-40 yıllık yapısal problemlerin, düğmenin yanlış iliklenmesi nedeniyle oraya çıkmış problemlerin bir anda sihirli değnekle çözülmesi mümkün değil” dedi.

 

“İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Akdeniz ve Toroslar’da planların bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyerek bölgede çarpık kentleşmenin meydana geldiğini söyledi. Başkan Seçer, “Çarpık kentleşme sonucunda ortaya çıkan tabloyu ibretle izliyoruz. Mutlaka kenti dönüştürmeye ihtiyacımız var. Yeni planlar bu mantık çerçevesinde yapılıyor. Bu yaşanan sorun 2,5 yıl önce kucağımıza geldi ve çözmeye çalışıyoruz. Orada farklı meslek gruplarından imalathaneler var ve bunlar 2. Sınıf işletmeler. Bunların da ruhsat yetkisi ilçe belediyelerinde. Ancak bize gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz. Öyle bir mevzuatımız var ki bir konu birkaç kuruma delege edilmiş. Yani Çevre Bakanlığı da bunun içerisinde, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı da bu işin içerisinde, ilçe belediyesi de bu işin içerisinde. Kurumlar arası bir uyumsuzluk da oluyor. Bazen bizim onları, onların da bizi şikâyet ettiği durumlar olabiliyor. Özellikle moloz ve çöp konusunda ilçe belediye başkanlarının çok daha dikkat etmesi gerekiyor. Bununla birlikte o işletmeleri o bölgeden taşımamız gerekiyor. Ama şu anda devam eden üretimleri var. Orada ekmek tekneleri var. Planlar bir an önce Akdeniz ve Toroslar’ da bir an önce bitmeli. Bu insanları bir yere taşımalıyız” dedi.