“Çığ gibi büyüyen işsizlik var” | Güney Gazetesi Mersin

“Çığ gibi büyüyen işsizlik var”

Ağustos 2021 dönemine ait işgücü rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Yayınlanan verilere göre ağustos ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 11 bin kişi artarken işsizlik oranı yüzde 12,1 oldu. Yayınlanan verileri değerlendiren Disk-Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy verilerin Türkiye gerçekliğini yansıtmadığına dikkat çekerek, “Her geçen gün çığ gibi büyüyen işsizlik var ve her geçen gün işsizler ordusuna yeni işsizler katılıyor” ifadelerini kullandı.

“Çığ gibi büyüyen işsizlik var”


MAYSA DERYAYEVA

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos 2021 dönemine ait işgücü rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre temmuz ayına göre ağustos ayında 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik oranı 11 bin kişi artarak 3 milyon 965 bin kişi oldu. Kayıt dışı olarak çalışan kişilerin sayısı geçen yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 22,7, istihdam oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 32,6 oldu.

 

TÜİK verilerini değerlendiren Disk-Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Açıklanan rakamlar Türkiye’nin Real rakamları değil çünkü Türkiye’de işsizlik oranlarını İŞKUR’a yapılan iş başvurular üzerinden değerlendiriliyor. İŞKUR’a başvuru yapmayıp, büyük bir oranda kayıt dışı çalışan işçi var. Bunun için bu rakamlar Real rakamlar değil. Gerçek rakamlar açıklanan rakamların iki katına varacak rakamlardır. Geçici, mevsimlik alınan işçileri işçi olarak sayıyorlar. İŞKUR’dan üç ve altı aylığına işçi alsalar bu işçiyi kalıcı olarak sayıyorlar. Türkiye’de işsizlik oranı her geçen gün artıyor. Pandemi süreciyle beraber küçük ölçütlü iş yerlerinin tesislerin, kafelerin, esnafın, bakkalın, marketin kapanmasıyla bu sayı kat kat arttı. Her geçen gün işsizler ordusuna yeni yeni işsizler katılıyor” dedi.

 

“TÜİK VERİLERİ TÜRKİYE GERÇEKLİĞİNE UYUMUYOR”

 

“TÜİK’in verilerine göre işsizlik rakamı vermek gerçekçi değil ve Türkiye gerçekliğine uyumaz” diyen Göksoy, “Genç üniversite mezunu işsizlerin biz çürüdüğünü görüyoruz. İstihdam alanını büyütme, üretimi, kalkınmayı öne hedef koyma diye bir şey yok. Gerçek dışı rakamlarla toplumun aklını bulandırmaktan başka hiçbir şey yapmıyorlar. Gerçek işsizlik rakamını öğrenmek için işin uzmanı olmaya gerek yok. Her eve baktığımızda en az üç dört kişinin yaşadığı evlerde sadece bir kişi çalışıyor. Buda işsizliğin oranını gözler önüne seriyor. Ziraat Fakültesini, mühendisliği bitiren işsiz mezunların farklı farklı işlerde iş arayışına girdiklerini hatta iş bulamadıklarını görüyoruz. En son insanlar uzman çavuşluğa, polisliğe başvuru yapıyorlar. Türkiye’deki yöneticilerin her şeyden önce üniversite öğrencilerinin mezuniyet dönemlerine göre program koyması gerek ve ona göre istihdam alanı geliştirmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde bunu uygulanıyor” diye konuştu.