“Kaçırılan vergiyle 15 bin öğrenciye yurt yapılırdı” | Güney Gazetesi Mersin

“Kaçırılan vergiyle 15 bin öğrenciye yurt yapılırdı”

AKP iktidarından aldığı sayısız ihale ile gündeme gelen ve şehir hastaneleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesini inşa eden Rönesans Holding’in, bir yandan kamunun parasıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı inşa ederken diğer yandan vergi cennetine 210 milyon dolar aktardığı ortaya çıktı. CHP Konuyu Meclise taşıdı.

“Kaçırılan vergiyle 15 bin öğrenciye yurt yapılırdı”


CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Covar Trading Ltd. ve Rönesans Holding’le bağlantılı firmaların yüz milyonlarca dolar bağış yaptığı ancak bu bağışları kimlere yaptığı bilinmemektedir. Normalde yapılan hayır işleri ve bağışlar kamuoyuna örnek olması için duyurulurken bu bağışlar neden gizli tutulmuştur? Yoksa bu bağışlar çok önemli bir siyasetçi ve ailesine mi yapılmıştır?” diye sordu.

Antmen, Pandora Papers belgelerine göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ve Şehir Hastaneleri'nin beşinin yapan Rönesans Holding'in kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Virjin Adaları'na aktardığı ortaya çıktığını ifade ederek “Belgelerde Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak'ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülmüştür. Belgeler içinde bulunan Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırlanan raporuna göre, Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında 105 milyon 524 bin ABD dolarının girdiği görülmektedir. Aynı yıl 105 milyon 484 bin doların ‘bağış’ adı altında şirket hesabından çıktığı ancak bu bağışın nereye gittiği ise bilinmemektedir” dedi.

Ayşe Ilıcak'ın vergi cennetine aktardığı 210,7 milyon doların yüzde 40'lık gelir vergisi ödenmiş olsaydı, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon Türk Lirası gireceğini söyleyen Antmen “Bu para ile 25 adet 40 derslikli ilkokul veya 8 adet 150 yataklı hastane ya da 15 bin öğrenciye yurt yapılabilir veya 115 bin öğretmene bir aylık maaş ödenebilmektedir” dedi. (Haber Merkezi)