“Cemevlerine yasal statü istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Cemevlerine yasal statü istiyoruz”

Alevi Kültür Dernekleri Silifke Şubesinin, Silifke Belediyesinin desteğiyle yaptırdığı Silifke Cemevi açıldı. Açılışta konuşan AKD Genel Başkanı İsmet Kurt, cemevlerinin yasal statüsünün belirlenmesi ve ibadethane olarak tanınması talebini dile getirdi.

“Cemevlerine yasal statü istiyoruz”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Silifke’de yaşayan Alevi yurttaşların uzun süredir beklediği cemevi tamamlandı ve ibadete açıldı. Cemevinin açılışı dolayısıyla bir tören düzenledi. Tören, Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin dedenin okuduğu gülbang ile başladı.

Açılış töreninde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Silifke Şube Başkanı Meliha Gülnar, “10 yıllık çalışma sonunda cemevimize kavuştuk. Belediye başkanımız Mustafa Turgut döneminde cemevi arsamız imar planlarına alındı. Mücahit Aktan söz verdi. Belediye başkanımız Sadık Altunok yaptırıp bize teslim etti” dedi.

 

“CEMEVİMİZDE DEDE TALİP BİR ARAYA GELECEK”

 

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlattıktan sonra Hacı Bektaşi Veli postnişini Cemalettin Ulusoy’u ziyaret ettiğini, o ziyarette cumhuriyet fikrinin gündeme geldiğini, Ulusoy’un Kurtuluş Savaşına maddi ve manevi destek verdiğini hatırlatan Gülnar, “Cumhuriyet ortak paydasında dayanışmaya devam ediyoruz. İmece ruhuyla cumhuriyet ağacını yaşatmaya devam ediyoruz.  Bu cemevinde harcı olan tüm canların emeklerine sağlık, keselerine bereket, hak hizmetlerini kabul etsin. Bundan sonra cemevimizde dede talip bir araya gelecek, ikrar verip müsahip olacak. Çocuklar ve gençler için eğitim ve sanat faaliyetleri yapılacak. Cenaze erkanı burada yürütülecek” dedi.

 

MHP’Lİ BAŞKAN: FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİĞİMİZ

 

Silifke Belediye Başkanı Sadık Altınok da “Göreve geldiğimizden günden bu yana ilçemizde birlik kültürünü geliştirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Alevi kardeşlerimize verilen cemevi yapma sözü maalesef bugüne kadar hep askıda kalmıştı. Bu hizmeti yapmak ve açmak bizlere nasip oldu. Silifkemize cemevi yapma sözünü yerine getirmenin gururunu yaşıyorum. Yıllardır yan yana, can cana olduğumuz bu insanlarımızla hep Silifke’nin gelişmesi yönünden hem de bize fikir anlamında kattıkları değerden dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türk kültürünü gelenekten geleneğe taşıyan Alevi kardeşlerimiz bizim vazgeçilmezimizdir. Bizi millet yapan değerlerimiz olan bayrağımıza, şüheda kanıyla sulanmış vatan toprağımıza, maneviyatımıza, milli kültürümüze, tarih şuurumuza kast etmeye çalışanlara karşı duruşumuz dik ve nettir. Bunun dışında dini, dili, ırkı ne olursa olsun herkesi kucaklıyoruz, seviyoruz ve sayıyoruz.  Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edip birleşerek bunu pozitif anlamda geliştirmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞMALI”

 

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt da açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün burada açılan mabet belediye başkanımız Sadık Altınok’un gayretleriyle 8 ayda bitti. Topluluklar tanış oldukça, haldaş oldukça birbirini daha çok tanır, daha çok sever, kollar. Çanakkale’de her milletten, her mezhepten insan vardı. Tarih orada güçlü bir şeklide yaşandı. Kimse ayrışmadı, kimse ötekileşmedi. Herkes tek vücut oldu. Dedelerimiz şehit oldu ama bu toprak bölünmedi. Son aşamada Gazi Mustafa Kemal Atatürk misakı milliyi çizdi ve bizlere teslim etti. Teslim ederken parlamentoda bütün canlar vardı, bütün halklar vardı.  Elimizi vicdanımıza koyup bizim nefsimize ağır geleni karşımızdakine yapmamamız lazım. Gidecek başka yerimiz yok. Yaşayacak başka vatanımız yok.  Yüzyıllardır bu kadim topraklarda beraber yaşıyoruz, yine yaşayacağız. Birbirimizin hakkını, hukukunu koruyacağız. Evet sorunlarımız var. Cemevlerinin yasal statüye kavuşması gibi. Suyunun, elektriğinin ödenmesi gibi. Zorunlu din derslerinin seçmeli olması gibi. Topluluklar oturarak halleder. Konuşarak halleder. Birini ötekileştirirsen, yok sayarsan olmaz. Ama bugün burada birlik var. Hoşgörü var. Sevgi var.  Mersin farklı bir şehir. Mersin, Adıyaman, Gaziantep, Hatay farklı bir bölge. Çünkü bu bölgede cumhuriyetin inşası için savaşıldı ve kazanıldı.”

Konuşmaların ardından Silifke Cemevi’nin açılış kurdelesi kesildi, cemevine katkı sunanlara plaket verildi. Açılışta semahlar dönüldü, Alevi deyişleri okundu.