Barış Mahallesinde yıkım başladı. Memnun olan da vardı, tepki gösteren de | Güney Gazetesi Mersin

Barış Mahallesinde yıkım başladı. Memnun olan da vardı, tepki gösteren de

Kentsel dönüşüm projesinin başladığı Barış Mahallesi’nde vatandaşlardan kimi umutlu, kimi kızgın, kimi endişeliydi. Mahalle sakinlerinden fırıncı Hüseyin Dilsiz, 5 daire ve bir fırın dükkanına karşılık kendisine sadece 221 metrekarelik bir daire teklif edildiğini iddia ederek Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ a tepki gösterdi. Ayşe Turan isimli vatandaş da 200 metrekare yerine karşılık 2 daire teklif edildiğini ancak dükkânı hesaba katılmadığı için anlaşmaya yanaşmadığını söyledi.

Barış Mahallesinde yıkım başladı. Memnun olan da vardı, tepki gösteren de


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Barış Mahallesi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm Yıkım Töreni sırasında mahallenin fırıncısı Hüseyin Dilsiz, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a tepki gösterdi. Aynı bina içerisinde 5 daire ve bir fırın dükkanının olduğunu ve buna karşılık kendisine sadece 221 metrekarelik bir daire teklif edildiğini iddia eden fırıncı Dilsiz, Gültak’ a dert yandı. Gültak ise fırıncıya, “Sana fırın dükkânı ve ev teklif ettik, seninle 3 kere görüştüm. Her defasında farklı konuştun” diye cevap verdi.

Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm için ilk kepçe vuruldu. Çay Mahallesinin ardından ikinci kentsel dönüşüm için Barış Mahallesi'ndeki 60-70 yıllık evlerin yıkımına başlandı. Yıkımda ilk kepçe, Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak’ın katılımıyla iki katlı bir binaya vuruldu.

Yıkım töreni öncesi mahallenin fırıncısı Hüseyin Dilsiz, Başkan Gültak’ın yanına gelerek, 5 daire ve bir fırın dükkanına karşılık kendisine 221 metrekarelik daire teklif edilmesine tepki gösterdi.

Gültak ise fırıncıya, “Sana ev de teklif ettik fırın da. Seninle ben 3 kere görüştüm. Her defasında farklı konuştun” diye cevap verdi. Fırıncı ise kendisine sadece 1 daire teklif edildiğini dile getirerek, “Biz derdimizi kime anlatacağız?” diye tepki gösterdi. 

 

“EKMEK TEKNEMİZ YIKILIRSA BİZ SOKAKTA KALIRIZ”

 

Fırıncı Hüseyin Dilsiz olay sonrası gazetemize yaptığı açıklamada, “Buralar benim ata toprağım. Tüm ailem burada büyüdü. Bizim burada mesleğimiz fırıncılık. Fırının üstüne de çocuklarıma evlerini yaptırdım. Bunun için bankadan borçlandım. Şimdi geldiler kentsel dönüşüm adı altında evlerimiz yıkılıyor. TOKİ’ye gidecekmiş evler. Ben C30 beton kullandım bu ev için. Fakat ne hikmetse birinci dereceden riskli alan ilan edildi. Binamız yıkıldığı zaman bana arsa payı üzerinden sadece (221 metre benim arsam) 221 metrelik bir daire veriyorlar. İşyerim ne olacak? İşlerimin üstendeki 5 tane evim ne olacak? Benim bankaya olacak borçlarım ne olacak? Evden çıksak anlaşsak bile sıkıntılar devam ediyor. Bin TL kira desteği veriyorlar, ben de gidip sordum soruşturdum ev kiraları 2500 TL. Ne yapacağız? Benim bankaya borcum var. Ekmek teknemiz de yıkılırsa biz sokakta kalırız” dedi.

 

“3+1 EVE KARŞILIK 2+1 TEKLİF ETTİLER”

 

Evini yıktırmak istemeyen mahalle sakinlerinde Ayşe Turan ise, “27 yaşında vefat eden bir kardeşimin evde hatıraları var. Hatıraları olduğu için evimi vermek istemedim. Daha da gidip sözleşme yapmadım. Bununla birlikte 200 metre yerim var, bana 2 daire teklif ettiler. Ama ben şuna özellikle kızıyorum: Kendi mülkümüzün üzerinde oturamayacakmışız. Kura usulüyle nerede çıkarsa orada oturacakmışız. Biz onlara karşıyız. Versem dahi kendi mülkümün üzerinde oturmak isterim. Benim dairem 3+1, 2+1 teklif ettiler. Dükkanım da vardı burada. Vergi levhası olduğu halde bir şey vermediler. Ben de bunları göz önünde bulundurarak anlaşma yapmadım” diye konuştu.

 

“Vatandaşların yüzde 87’siyle anlaştık”

 

 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak i yıkım töreni öncesi yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulundu:

“Şu an çok gururlu ve mutluyuz. Çünkü bugün devrim niteliğinde bir olaya hep beraber şahitlik edeceğiz. Toplu Konut İdaresi’yle birlikte Barış Mahallesi’nde büyük bir kentsel dönüşüme hep beraber imza atıyoruz. Aylardır uğraşıyoruz bu konuda. Bugün bunun gururunu ve mutluluğunuz yaşıyoruz. İlk gün ki gibi de heyecanlıyım. 25 yıldır Mersin’de kentsel dönüşümler hep konuşuldu ama ilk kez biz seçildiğimiz andan itibaren başta Çay Mahallesi olmak üzere başlattık bu dönüşümleri. Yıl sonuna doğru Çay Mahallesi’nde konutlar teslim edilecek. Arsa bazı yüzde 87 anlaştık. Şu an tapu devirlerinde de yüzde 62’lerdeyiz. 1 veya 1,5 ay içerisinde toplam tapu devirlerini de elde etmiş olacağız. İnşallah yıl başından sonra da burada da temel atma törenlerinde göreceğiz. Bu önemli bir şey. Çünkü Barış Mahallesi, Akdeniz’in göbeğinde bir mahalle. Şehrin göbeği burası. Çok eski bir mahalle ve evler de 60 yıllık, 70 yıllık evler. Miladını hepsi doldurmuş. Allah korusun bir sallandığımızda hepsi aşağıya inecek evler. Ve bura yeniden yapılandırılıyor. 3.75 hektar buranın alanı. 6 ve 9 katlı binalarımız olacak. 2+1 ve 3+1 evlerimiz var. Anlaştığımız kişiler tapu devirlerini yaptılar. Yaptıkları andan itibaren kira bedelleri evleri teslim edilesiye kadar devam edecek. Bunun dışında nakit karşılığı anlaştığımız vatandaşlar tapu devirlerini yaptıkları andan itibaren de paraları hesaplarına yatmaya başladı. Ayrıca 45 tane dükkânın olduğu, 5 tane de değişik yerlerde ticari merkezlerin olduğu bir alandan bahsediyoruz. Onun dışında 300 metrekarelik faaliyetlerin yapılması için bir Kültür Merkezi, 800 metrelik bir cami ve bununla birlikte çocuklarımızın eğitim alabilmesi için kreş alanlarının yer aldığı yepyeni bir adadan bahsediyoruz. Şehir canlanıyor ve bu değişime herkes ayak uydurmak zorunda. Akdeniz’de artık değişim başladı. Umarım bu değişim tüm şehri kapsayacaktır. Burada modern şehircilik anlamında her şeyi göreceksiniz.”