“El kesesinden hayır olmaz, gel kendi yerimize yapalım camiyi” | Güney Gazetesi Mersin

“El kesesinden hayır olmaz, gel kendi yerimize yapalım camiyi”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde imar konuları görüşülürken AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, her 400 metrede bir cami yeri işaretlenmesini önermiş ve CHP grubunu “Sahilde cami görmek istemiyor musunuz” sözleriyle hedef almıştı. CHP’li Tuncay Gökçel, bu sözler üzerine, iş ortağı olan Yerlikaya’ya, “Gel kendi yerimizi cami yapalım” diye seslenmişti. Tuncay Gökçel’e neden o tepkiyi verdiğini sorduk. Gökçel, “Ben söylediğimde ciddiyim ve arkasındayım. Bizi cami düşmanı gibi göstermek istediler. Mezarlığın karşısında ortak olduğumuz işyeri var. Oraya cami yaptıralım. Hodri meydan” dedi.

“El kesesinden hayır olmaz,  gel kendi yerimize yapalım camiyi”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin son oturumunda Yenişehir ilçesi imar revizyonlarına yapılan 120 itiraz ele alındı ve karara bağlandı.

İtirazlar arasında cami alanlarıyla ilgili itirazlar da vardı. AKP’li üye İsmail Yerlikaya,  “Müftülüğün 7 cami yeri var. Kaldırmışlar. Müftülük planlama yapmış. 400 metre ya da 500 metre çapında cami olsun diyor. Bunu kaldırıyorlar. Marinanın karşısındaki cami alanı 1100 metre, 450 metreye çekmişler. Neye göre çekiyorsun?  Sahilde Milli Eğitim Müdürlüğü köşesinde mescit yapacaktık. Ama Abdullah başkan 2,5 yıldır ruhsat vermiyor. Yok minaresi olmamış, yok orası olmamış. Sahilde camiyi mi görmek istemiyorsunuz? Ney, ben sorunu tam çözemedim” ifadelerini kullandı.

 

“HERKESİN İBADET HAKKI VAR”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de “Bizim camiyi sahilde, dağda görmemek gibi bir derdimiz yok. Biz camiyi her yerde görmek isteriz. Cami ibadet yeridir. Diğer semavi dinlerin de ibadethane yapma hakkı vardır. Biz konuya böyle bakarız, ne demek cami görmek istemiyorsunuz” diyerek Yerlikaya’ya tepki gösterdi.

 

“CEMAATİ OLMAYAN CAMİ Mİ YAPALIM?”

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de  “Konuyu getirip din üzerinden siyaset yapmaya çalışıyorsun. Mescit diyorsun minare yapıyorsun. Mescidin minaresi olur mu? Marina karşısındaki cami orada ihtiyacı karşılıyor.  İhtiyaç olan yerlerde de camiyi kendimiz teklif ettik. Her tarafı cami yapalım, 300 metre 400 metre arayla cami mi yapalım? Cemaati olmayan cami mi yapalım? İhtiyaç duyulan yer varsa vatandaş gelsin bizimle konuşsun, biz o işin peşinden koşarız. Kumluk Camini 456 metrekare alanda olduğu yerde yenileyelim. 110 metre olması demek o caminin yapılmaması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

 

“GEL ORTAK YERİMİZE CAMİ YAPALIM”

 

AKP’li Yerlikaya’nın “cami görmek istemiyor musunuz” sözlerine tepki veren isimlerden biri de CHP’li üye Tuncay Gökçel oldu.

Gökçel, “Cami meselesi geldi mi arkadaşlar uçuyorlar havaya. Hayır kesemizden yapılır. El kesesinden ağalık olmaz. Ben arkadaşıma şimdi öneriyorum. Bizim ortak yerimiz var, gel orayı cami olarak işaretleyelim” dedi.

Başkan Seçer’in “Sizin mi yeriniz var” diye sorması üzerine Gökçel, “ İsmail Beyle benim ortak yerim var. Buyursun cami yapalım” ifadelerini kullandı.

 

“BEN DE HODRİ MEYDAN DİYORUM”

 

Meclisteki tepkisini sorduğumuz Tuncay Gökçel, İsmail Yerlikaya ile ortak oldukları işyerine ait arazi üzerinde cami yaptırılması konusunda ciddi olduğunu ve sözlerinin arkasında durduğunu söyledi.

Gökçel, “İsmail Yerlikaya meclis toplantılarında her yere cami yapılmasını öneriyor. İmar planlarında her yere cami işaretlemeye çalışıyor. Son meclis toplantısında da “sahilde cami görmek istemiyor musunuz” deyince sinirlendim. Sanki biz camiye karşıymışız gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Zaten bizi din düşmanı gibi göstermek isteyenler var. Ben de hodri meydan diyorum. Gelsin, ben razıyım, ortak yerimize cami yapalım. Mezarlığa bağlamak için üst geçit yapalım, asansör yapalım, insanlar cenazelerini o camiden kaldırsın, mezarlığa geçsin. Hayır yapılacaksa bu kendi kesemizden olur. Ben hazırım. Meclisteki sözlerimin arkasındayım” dedi.