Girişimcilere Avrupa Yeşil Mutabakatı anlatıldı | Güney Gazetesi Mersin

Girişimcilere Avrupa Yeşil Mutabakatı anlatıldı

Girişimcilere Avrupa Yeşil Mutabakatı anlatıldı


ZELİHA ÖZİPEK

 

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili kapsamlı sunum yaptı.

Baban, iklim değişikliği ve özel sektörlere etkilerini başlıklar halinde anlattığı sunumda Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinin Türkiye için neden önemli olduğuna dikkat çekti.

Baban, “G7 ülkelerine ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 60’ı tutarında. Temel pazarlarımızda bu boyutta bir dönüşümün dışında kalamayız. Yeşil dönüşüm bir tek sınırda karbon vergisi demek değil. Kapsamlı bir teknolojik yenilenme sürecinin dışında kalmamız imkânsız. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile temiz ve döngüsel ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi; atık üretiminin azaltılması için sürdürülebilir ürün politikasının uygulanması, geri dönüşüm sisteminin güçlendirilmesi; binaların enerji ve kaynak tasarruflu olacak şekilde yenilenmesi; sürdürülebilir ve akıllı ulaşıma geçişin sağlanması;  “Tarladan sofraya” stratejisiyle adil, sağlıklı ve çevre dostu gıda sistemi oluşturulması hedefleniyor. Sonuç, karbon ayak izinin 2050 yılında sıfırlanması. AB’ ye uyum çerçevesinde ülkemizin mevzuatının uyumlaştırılması çalışmaları da ilgili bakanlıklarımız nezdinde yürütülüyor” diye konuştu.

Tarsus özelinde de bilgi veren TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban, ilçenin sektörel dağılımı ve istihdam oranı hakkında da istatistikî veriler paylaştı. Baban ayrıca TOBB’un Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Tarsus TSO üyesi ve ilgili paydaşlarının katılım ve ilgi gösterdiği bilgilendirme semineri sunumun ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.