“Şehirde iz bırakan herkesi anlatmaya çalıştık” | Güney Gazetesi Mersin

“Şehirde iz bırakan herkesi anlatmaya çalıştık”

Mersin’de İz Bırakanlar Müzesinde son hazırlıklar yapılıyor. Müzenin kurucusu Mustafa Erim, “Biz sadece bir ışık yaktık. Bu müzeden aslında birkaç müze çıkar” diyor.

“Şehirde iz bırakan herkesi anlatmaya çalıştık”


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim’in girişimleri ile kurulan Mersin’de İz Bırakanlar Müzesinin özel müze statüsüne alınabilmesi için başvuruları yapmak üzere Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a yetki verilecek.

ersin’de İz Bırakanlar Müzesinin son durumu Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında ele alındı. Başkan Gültak,  “7 odalı tarihi bir evi tadilattan geçirdik. Şu an fiziki olarak her şeyi bitti. Mustafa Erim hocamız ve üniversiteden hocalardan komisyon kuruldu, bu komisyon aylarca çalıştı. Yaklaşık 120 yıl tarandı. Sanatçısından, siyasetçisinden, sporcusundan ne kadar önemli insan varsa onların fotoğrafları, biyografileri hazırlandı.  Mersin’de 100 yılda neler yaşanmış, bunları anlatabileceğimiz bir çalışma oldu” dedi.

 

1500 FOTOĞRAF KURTARILDI

 

Müze kurulurken kendisinin de özel bir istekte bulunduğunu anlatan Gültak,  “Müzenin bir odasının Mersin İdman Yurdu’na ayrılmasını istedim. Hacı Bayram Birinci’nin lokalindeki 1500’e yakın fotoğraf dijital arşive alındı ve 1 odayı Mersin İdman Yurdu’na ayırdık. Elbette 1500 fotoğrafı bir odada sergilemek mümkün değil ama onların uygun gördükleri seçilecek. Bence 1 oda Mersin İdman Yurdu’na yetmez. 7 odanın da Mersin İdman Yurduna ayrılması gerekir” diye konuştu.

 

200 METRELİK BAHÇESİ OLACAK

 

Mersin’de İz Bırakanlar Müzesine bir binanın daha ekleneceğini anlatan Gültak,  “Müzenin yanında tarihi bir ev var. Onun acele kamulaştırması kararı alındı Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından alındı ve yetkiyi de bize devrettiler. İnşallah orayı da alacağız. Aldığımız zaman 200 metrelik bir bahçemiz olacak. Hastane Caddesine 20 metre mesafede vatandaşlarımızın nefes alabileceği bir yer olacak” dedi.

 

“ÇOCUK KÜTÜPHANESİ KURDUK”

 

Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim de belediye meclisi toplantısında söz alarak konseyin çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Pandemi öncesinde eski bir Mersin evinde çocuk kütüphanesi oluşturduklarını kaydeden Erim, pandemi nedeniyle ertelenen açılışı önümüzdeki günlerde yapacaklarını söyledi.

 

“ASLINDA BİZ BİR IŞIK YAKTIK”

 

Mustafa Erim, Mersin’de İz Bırakanlar Müzesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Mersin’in kuruluşundan itibaren Mersin’de iz bırakanların hepsinin tanıtıldığı bir müze yaptık. Aslında bizim yaptığımız bir ışık yakmak. Çünkü bu müzeden birçok müze çıkacak. Biz sadece şehri uyandırmak için bu adımı attık. Bu müzeden tek başına bir kurtuluş müzesi, Mersin İdman Yurdu müzesi, sanatçılar müzesi çıkabilir. Mersin’de yapılacak bu tür çalışmaların ön habercisi olarak kuruldu bu müze.”

 

“YOLU MERSİN’E DÜŞEN HERKESİ ANLATMAYA ÇALIŞTIK”

 

“Mersin kent merkezi olarak çok genç bir şehir. 1830’lu yıllarda idari olarak bir köy.  1865’te bir kaza. 1881’de vilayet. Ama hinterlandına baktığımızda sadece kent içindeki Yumuktepe 9 bin yıllık geçmişe sahip. İz bırakanlar müzesinde Mersin aidiyetini geliştirmeyi hedefledik. Önce girişte Mersin’in tarihini, kurulduğu günden bu yana nüfus hareketlerini, Mersin’in kurtuluşunu, Mersin’i yöneten valiler, belediye başkanları ve milletvekillerini anlattık. Bunların içinde Müfide İlhan’ı ve Tevfik Sırrı Gür’ü öne çıkardı. Turgut Özal’ın Mersin’de ilkokulu okuduğuna dair belgeleri ortaya çıkardık. Sporcuların fotoğraflarına yer verdik. Mersinli Ahmet ve Seyfi Alanya’yı öne çıkardık. Mersin basın tarihinde iz bırakanları anlattık. Mersin’deki tarihi şahsiyetleri, bu şehre yolu düşen herkesi tanıtmaya çalıştık. Dinine, mezhebine bakmadan bu şehirde iz bırakan herkesi anlatmaya çalıştık.”

 

“MERSİN’E DEĞEN İLK KADIN ELİ”

 

“Mersin’e değen ilk kadın eli Bezmi Alem Valide Sultan’dır. Mersin kaza olduğunda Bezmi Alem Valide Sultan Mersin’de vakıf kurmuştur ve eski cami ile yanındaki çeşmeyi yaptırmıştır. Onunla ilgili belgeleri Osmanlı arşivlerinden çıkardık. O belge ilk kez Mersin’de İz Bırakanlar Müzesinde olacak. Akdeniz bu şehrin kuruluş hikayesinin başladığı yerdir. Akdeniz yoksa Mersin yoktur. Mersin’in yeniden şekillenmesi, bu ilçeden başlayacaktır.”