“CİDDİ EKSİKLİKLER VAR” | Güney Gazetesi Mersin

“CİDDİ EKSİKLİKLER VAR”

Eğitim ve öğretim süreci 6 Eylül itibariyle 1.5 yıl aradan sonra başladı. Pandemi şartlarında okulların açılmasından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı da 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne "Okullarda Covid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar" rehberi yolladı.

“CİDDİ EKSİKLİKLER VAR”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen de yayınlanan rehberde eksiklikler olduğuna dikkat çekerek, “Örneğin, Bir sınıfta bir kişi pozitif çıkarsa sadece o kişiyi izolasyona almaya ama iki kişi pozitif çıkarsa tüm sınıfı izolasyona alma gibi karar aldılar.  Bu alınan karar çok ciddi bir eksiklik. Bir kişi pozitif çıksa o sınıfın izolasyon sürecini en az 10 gün yapmaları gerekir” dedi.

 

Antmen, “Korona testinin güvenirliği yüzde 67 ve okulda çocuklara ne kadar “Maske tak, mesafeye uyun” deseniz de mutlaka bir şeyler sıkıntı olacak. Geçen dönem birbiriyle maske değiştiren çocukların anıları bile anlatılıyordu.  Kalabalığı azaltırsanız, çalışan sayısını arttırırsanız bu çocuklara hakim olabilme zemini oluşturursunuz ama MEB’in böyle bir önlemi yok.  Başka bir iş yerinde bir kişi pozitif vaka çıkarsa, temaslı olan bütün çalışanları izole ediyorlar. “Bir sınıfta bir kişi pozitif çıktığında izolasyona gerek yok, iki kişi pozitif olursa izole derim” diye karar alırsanız pek çok çocuğun evine mikrop ve hastalığa götürme olasılığını doğurursunuz. Bu nedenle alınan önlemler çok yetersiz olduğunu MEB ve Sağlık Bakanlığı bilmiyor mu? Biliyor ama buna rağmen bunları uyguluyorsa buda aslında durumun farkında olduklarını ama önemsemediklerinin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

“ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 66’Sİ ÇİFT DOZ AŞILI”

 

Alınan tedbirlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Antmen şu ifadelere yer verdi:

“Okullarda öğretmen açığı olduğu için bir sınıfta 30 -40 öğrencinin olduğu sınıflar var. O nedenli şu anda doğu dürüst hiçbir tedbir alınmamış durumda. Öğretmen açığını tamamlanmadı ve temizlik personeli açısından en ufak önlem yok. Bugün hemen hemen hiçbir okulda kadrolu temizlik görevlisi yok. Öğretmenlerin yüzde 66’si çift doz aşılı ve bu çok düşük bir rakam. En azında MEB ve Sağlık Bakanlıklarında aşıyı birazda daha özendirici ve zorlayıcı önlemler alabilirler ama özellikle almıyorlar. Öğrencilerin teneffüs saatlerinde bir ayarlama yapmadılar ve ders saatlerini pandemiye göre yapmadılar 30-40 kişilik sınıflarda gerekirse bir kısmını öğlenden önce, bir kısmını öğlen sonra şekilde ayarlayabilirlerdi ama bunların hiçbiri yapılmadı. Maske, mesafe, temizlik kurallarına uyulması söylendi.. Biz doğru dürüst hiçbir önlem alınmamış gibi düşünüyoruz ve muhtemelen okulların birkaç ay sonra kapatılması gibi tercih içerisinde bulunacak. Yine uzaktan eğitime geçmeye çalışacaklar.”