“Kaygılıyız” | Güney Gazetesi Mersin

“Kaygılıyız”

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, birçok okulda sınıf mevcutlarının 45’li, 50’li sayılara kadar çıkabileceğine işaret ederek, “Bu şartlarda mesafenin nasıl korunacağı düşündürücüdür. Kaygılıyız” dedi.

“Kaygılıyız”


ABİDİN YAĞMUR

Koronavirüs salgını nedeniyle son 2 yıldır seyreltilmiş olarak ve uzaktan eğitim şeklinde eğitim veren örgün eğitim kurumları 6 Eylül’de kapılarını açacak ve haftanın 5 günü yüz yüze eğitim verecek.

Eğitim sendikaları, yüz yüze eğitim sürecinde karşılaşılacak en önemli sorununun sınıf mevcutları olduğu görüşünde birleşiyor.

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, “Öğretmenlerimiz 31 Ağustos 2021 tarihi itibariyle görevlerinin başındalar. Salgın şartlarında yapmış olduğumuz gözlemlerde okullarda herhangi bir hazırlık yapılmadığına tanık olduk” dedi.

6 Eylül’de öğrencilerin de okulda olacağına işaret eden Aslan, “Eğitim-öğretim 5 gün boyunca kesintisiz, seyreltilmeden devam edecek. Çok sıcak olmasından dolayı klimalar çalıştırılacak; dolayısıyla kapı, pencerelerin kapalı tutulma eğilimi olacak. Sınıf mevcutlarının ortalama 30-35 olmasıyla birlikte, birçok okulumuzda 45-50’li sayılara ulaşmıştır. Bu şartlarda mesafenin nasıl korunacağı düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

 

 

“OKULLARDA TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK”

 

Her yıl bir sorun olarak karşılarına çıkan okullardaki temizlik personeli ve güvenlik görevlisi sorununun bu yıl da yaşandığına değinen Aslan, görevlendirilen personellerin göreve başlamasının Ekim ayı başında gerçekleşeceğinin bakanlıkça açıklandığını kaydetti.

“Salgın koşullarında bunun öne alınması mümkün değil miydi?” diye soran Aslan şunları söyledi: “Yapılacak, alınacak her önlemin öğretmen ve öğrencinin sağlığı için olduğu MEB tarafından düşünülmemektedir. Şu anda okullarda temizlik yapacak personelin olmaması, hijyen koşullarının sağlanamayacağını açıkça göstermektedir. Kırsal bölgelerde bulunan okulların çoğunda hiç temizlik elemanı olmadığı, bir kısmında da 1 tane 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen işçilerin olduğu görülmüştür. Gerekli temizlik ve hijyen maddelerinin hala okullara ulaşmadığı görülmüştür. Bakanlığın okullara gönderdiği resmi yazıda istenen hijyen koşullarının malzeme olmadan, temizlik görevlisi olmadan ya da 1 temizlik görevlisi ile gerçekleştirilmesi mümkün değildir.”

 

“TEMİZLİK KONUSUNDA GEÇ KALINMASIN”

 

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde kaygılı olduklarını ifade eden Aslan,  “Kaygılıyız; çünkü yaklaşık 1,5 yıldır eğitim öğretimden uzak kalan öğrencilerimizin kaybının karşılanması için somut adımlar atılmamaktadır. Yaptık oldu mantığı ile bir tek öğrencimiz feda edilmemelidir. Fırsat eşitsizliği salgın sürecinde daha da çok belirginleşmiştir. Kaygılıyız; çünkü öğretmen ve öğrencilerimize güvenli bir eğitim öğretim ortamı hazırlayalım denilmesine rağmen, bu şartlarda hazırlanamayacağı açıkça ortadadır. Kaygılıyız; çünkü okullarımız açılır, sonra temizlik ve güvenlik görevlisi görevlendirilir. Ardından temizlik malzemeleri gelir. Bütün bunlara geç kalınır” ifadelerini kullandı.