“Hukuk ve adalet için birlik olmalıyız” | Güney Gazetesi Mersin

“Hukuk ve adalet için birlik olmalıyız”

Mersin Barosu 2021-2022 Adli yıl açılışı dolayısıyla tören düzenledi. Tören sonunda basına açıklamalarda bulunan Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, hukuk ve adalet sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki en önemli sorun olduğuna dikkat çekerek, “Bugün hukuk ve adalet için bir kez daha birlik olma zamanıdır. Hukuk devletinin ve demokrasinin olmazsa olmazı bağımsız ve tarafsız yargıdır” diye konuştu.

“Hukuk ve adalet için birlik olmalıyız”


 

 

ZELİHA ÖZİPEK

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Barosu eski Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve çok sayıda avukat katıldı. İlk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk konulurken, daha sonra saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okundu.

Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, tören sonunda yaptığı açıklamada, hukuk ve adalet düzeninde yaşanan aksaklıkların ülkenin en önemli sorunu olduğuna dikkat çekti. Özdemir, “Hukuk ve adalet sistemimizdeki var olan aksaklıklar ülkemizin en önemli sorunudur. Bugün hukuk ve adalet için bir kez daha birlik olma zamanıdır. Hukuk devletinin ve demokrasinin olmazsa olmazı bağımsız ve tarafsız yargıdır. Taviz vermeden yürüyeceğimiz bu yolda, hukukun üstünlüğünün sağlanması için mücadeleden asla kaçınmayacağız” dedi.

 

“MESLEK SORUNLARIMIZ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”

Özdemir, “Adalet mülkün temelidir ilkesi çerçevesinde, vatandaşlarımızın en güvenli limanı olan adliyelerimizde; avukatlarımız, hakimlerimiz ve savcılarımız hep birlikte adalete olan güveni sağlamakla yükümlüdür. Meslek sorunlarımız her geçen gün büyümektedir. Avukatı yok sayan yasal düzenlemeler, hukuk fakültesi enflasyonu dolayısıyla gittikçe kalitesi düşen hukuk eğitimi, noterlere devredilen yargısal işler ve uzlaştırma, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir. Ayrıca avukatlara yönelik fiili ve sözlü saldırılar her geçen gün artmakta, birçok meslektaşımız sadece görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle saldırıya maruz kalmaktadır. Mesleğimize yönelen tüm bu saldırıların son bulması için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması elzemdir” diye konuştu.

 

“ÖRNEK BİR BARO OLACAĞIZ”

“Meslektaşlarımızın kollukta, cezaevlerinde, adliyelerde işlerini yapmayı zorlaştıran uygulamalara son verilmelidir” diye çağrıda bulunan Özdemir, “Bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukatlarımızın, ekonomik ve mesleki sorunlarına bu yeni adli yılda çözümler getirilmesi için gerekli girişimlerimizi yapacağız. Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlar ile baro başkanlarımızla istişare içerisinde olup, bu yönde örnek bir baro olacağız. Unutulmamalıdır ki, avukatlar hak ettiği değeri bulduğu an herkes kendini güvende hissedecektir. İnsan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı bir hukuki sistemimizin var olması için yargının bağımsızlığı olmazsa olmazımızdır” dedi.

 

“ADALETİN TECELLİ ETTİĞİ HUKUK SİSTEMİNİ İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR”

Adaletin tecelli ettiği hukuk sistemini inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, “Böylelikle, toplumda hukuka olan saygı ve güveni tesis ederek, ülkemizin geleceğini, mesleğimizin itibarını teminat altına alabiliriz. Geçmişi insan sevgisi ve hoşgörüye dayalı bir toplumun bireyleri olarak, ayrışmak yerine birbirimizi tamamlayarak herkesin geleceğe güvenle bakmasını sağlamalıyız. Birbirimizi daha iyi dinlememiz, daha çok bir araya gelmemiz, hoşgörü ve uzlaşma kültürünü geliştirmemiz gerekmektedir. Yeni adli yıl açılışının başta mesleğimiz olmak üzere ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa adalet, hukuk, huzur, barış, sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ederek, mesleki sorunlarımızın çözüme kavuştuğu bir dönem olmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve kaybettiğimiz fedakâr meslektaşlarımızı şükran ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.