“Böyle devam ederse hastanelerde yer kalmayacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Böyle devam ederse hastanelerde yer kalmayacak”

Son yayınlanan 100 bin kişiye karşılık gelen vaka oranlarına göre Mersin’de vaka sayısı 350,18’yükselmişti. Salgının iyice yayıldığı Mersin’de artış oranları “Hayat Eve Sığar” uygulamasında da açıkça görülebiliyor. Uygulamada, Mersin şehir merkezi, Anamur, Tarsus, Erdemli ve Silifke’deki vaka artışları harita üzerinden gösteriliyor. Mersin’de günde bin vakanın yaşandığına dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen de konunun ciddiyetine dikkat çekerek, vaka artışları bu şekilde devam ederse hastanelerde yer kalmayacağının altını çiziyor.

“Böyle devam ederse hastanelerde yer kalmayacak”


MAYSA DERYAYEVA

 

Vaka sayılarındaki artışı bayramda oluşan kalabalıktan ve aşılanmanın az olmasından kaynaklı olduğunu belirten Antmen, “Mersin’de 2020 yılının Mayıs, Haziran aylarına çok yüksek olan vaka sayılarında Türkiye’nin genelinde 50 binli vaka sayıları görüldü. Türkiye’de 50 binlik vaka varken, Mersin’de bin vaka olurdu. Ama şimdi Türkiye’de 20 bin vaka oranı ve Mersin’de bin vaka görülüyor. Vaka sayılarındaki artışa nedeni bayramda oluşan kalabalık yerlerdi. Biz bayramda önlenmelerin alınması gerektiğini söylemişti maalesef önlemler alınmadı. Mersin’de şu an çok ciddi bir vaka artışı var. Birazda bu aşıların yeterli olmamasına bağlı, her ne kadar Sağlık Bakanı tek doz aşılarda yüzde 75, ikinci doz aşılarda yüzde 53 civarında açıklasa da bunlar çok doğru hesaplamalar değil. 18 yaş üstünü saymıyorlar. Mersin’de çift doz aşı yaptıranların oranı yüzde 40. Bu aşılanma oranı yetersiz” diye konuştu.

 

“AŞI MESELESİ BİR AN ÖNCE HAL EDİLSİN”

 

Aşılanmanın düşük olmasının okulların açılacağı bir dönem açısından çok ciddi bir sıkıntı yaratacağına dikkat çeken Antmen, “Bu söylem okullar açılmasın anlamında söylenen cümle değil. Okullar açılsın ama önlemler arttırılsın. Aşı meselesi bir an önce hal edilsin. Haftada en az iki PCR test yapılması konusu olumlu görüyorum ama bu konuda bazı firmalara rant sağlanacağı yönünde çok spekülasyon var. Bunun çok iyi denetlenmesi lazım ve bu testler bilimsel kriterlere göre yapılması lazım. Böyle yapılırsa aşının teşviki açısından olumlu olur ama bazı firmalara para aktarma aracı olarak görülürse çok ciddi sıkıntılar yaşanır” dedi.

 

“RAKAMLAR GÜVENİLİR DEĞİL”

 

Mersin’in merkezinde, Anamur, Silifke, Erdemli, Tarsus ilçelerinin Hayat Eve Sığar (HES) uygulanmasına göre kırmızı olması konusunda görüşlerini belirten Antmen, “Anamur’da, Silifke’de vaka sayılarının yüksek olması turizme bağlı. Ne kadar test yapıldığı ne kadar sağlıklı bilgiler edinildiği, Hayat Eve Sığar (HES) uygulanmasının bilimsel kriterlere göre yapıldığı, haritadaki kırmızı, sarı yerlerin ne kadar doğru işaretlendiği konusunda benim ciddi kaygılarım var. Çünkü şikayetle gidenlere bile test yapılmıyor. Akciğer filmi çekilip kan tahlili yapılıp geri gönderildiği oluyor. Aslında şu an Türkiye geneli açısında durum böyle.  Açıklanan vaka sayıların gerçeği yansıttığını düşünmüyorum ama Mersin’de fazla test yapılıyorsa Mersin’de vaka fazla çıkıyordur veya Erdemli’de test az yapılıyorsa Erdemli’de vaka sayısı az çıkıyordur. Sonuç olarak bu rakamlar güvenilir değil” şekillinde konuştu.

 

 

“PANDEMİ KURULUNUN TOPLANMASI LAZIM”

 

“Pandemi Kurulunun toplanması lazım” diyen Antmen, “yaklaşık beş altı aydır Pandemi Kurulu toplanmıyor. Önlemler konusunda en ufak tartışma bile yok. “Biz en iyisini biliyoruz ve çok iyisini yaparız” diye tutturmuşlar görüyoruz her şey ortada. Hastanelerde yoğun bakımlar taşmak üzere, servislerde yenileri açılmazsa insanlar yer bulamayacak aşamaya gelecek durumdalar. Bu da diğer hastalıklar açısından ciddi sıkıntı, covid açısından da çok ciddi bir sıkıntı.  O yüzden bilimsel kriterlere uygun bir şekilde önlemlerin alınması gerekli ve aşının teşvik edilmesi konusunda çalışmalara ihtiyacımız var” dedi.

 

“MASKELERİ TAKALIM”

 

Korona virüsünden korunmak için maske, mesafe, hijyen konusunda duyarlı olmamız gerektiğine dikkat çeken Antmen, “Şu an kullandığımız üç katlı cerrahı maskelerimiz toplu taşımalarda, kapalı ve açık alanlarda kullanmak için yeterli. N95 maskeler hastane içerisinde hastane çalışanları tarafından kullanılması gereken maske. Ne yazık ki şu an kalabalık alanlarda maskeler takılmıyor. Maskelere sadece kola takılıyor oysa maskeleri burun ve ağzımız kapatmak ve sağlık tedbirlerimizi almak için takmamız gerekli “diye konuştu.