Griple delta varyantını ayırt edebilir miyiz? | Güney Gazetesi Mersin

Griple delta varyantını ayırt edebilir miyiz?

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kutta Çelik korona virüs ve gribin arasındaki benzerlikler konusunda açıklamalarda bulundu.

Griple delta varyantını ayırt edebilir miyiz?


MAYSA DERYAYEVA

 

Dünyada korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyonu ve vaka sayısı 209 milyonu geçti. Peki, tüm dünyada korku yaratan ve gribe benzer belirtileri olan korona virüsüne yakalanıp yakalanmadığını nasıl anlayabilirim?

Korona virüsünün en yaygın belirtileri ateş, kuru öksürük, yorgunluk iken gripte en yaygın belirtileri ise ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı olarak açıklandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kutta Çelik, korona virüs enfeksiyonları delta mutantı gelişene kadar grip benzeri semptom göstermediğini belirterek, “Delta mutantı semptomları grip ile aşırı benzer. Bu nedenle PCR testi veya akciğer tomografisi çekilmeden ayırım yapmak çok zor” dedi.

 

“PEŞİN PEŞİN ANTİBİYOTİK KULLANMAK DOĞRU DEĞİL”

 

“Grip ve korona virüs enfeksiyonu ikisi de viral enfeksiyon” diyen Çelik, “İkisinde de akciğer enfeksiyonu riski var ama bu risk korona virüste daha fazla. Her ikisi de viral bir hastalık, dolayısıyla bakterilere etkili olan antibiyotik işe yaramaz. Ancak mevcut viral enfeksiyon üzerine, bakteriyel bir enfeksiyon eklenirse o zaman antibiyotik kullanıyoruz. Peşin peşin antibiyotik kullanmak doğru değil” diye konuştu.