LGS (Liselere Geçiş Sistemi) yerleştirme sonuçlarına göre, sınavla öğrenci kabul eden Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde doluluk oranının yüzde 77’de kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamındaki meslek liselerinin kontenjan doluluk oranının ise yüzde 96 oldu.
Protokol kapsamında Mersin’de proje okul seçilen Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (MDTO MTAL) de kontenjan doluluk oranının yüzde 100 olduğu ve bu okulu tercih eden öğrencilerin yüzdelik başarı dilimlerinin de yükseldiği açıklandı.
“EĞİTİM PROGRAMI SEKTÖRLE BİRLİKTE BELİRLENİYOR”
Konuya ilişkin değerlendirme yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu mesleki ve teknik eğitimin; öğrencileri ilgi alanları doğrultusunda teknik uzmanlık ve beceriyle donarak iş hayatına veya yükseköğretime hazırlayan, mezunların istihdama katılmalarını kolaylaştıran bir sistem olduğunu belirtti.
Söz konusu proje okullarda donanım ve eğitim kalitesinin daha da arttırılmasına odaklanıldığını vurgulayan Lokmanoğlu, eğitim programlarının sektörlerin ihtiyaçlarına göre-sektörlerle birlikte tasarlandığını, bu nedenle de yeni nesil meslek lisesi olarak anıldıklarını kaydetti.
“GELECEĞİN DENİZCİLERİ YETİŞİYOR”
Hamiliğini yaptıkları MDTO MTAL’nin geleceğin denizcilerini yetiştirdiğini anımsatan Lokmanoğlu, “Dünya denizlerinde, sahip oldukları bilgi ve donanımla ülkemizi temsil edecek denizcilerimizin nitelikli eğitim almasını, mesleğin gerektirdiği yetkinlikle donanmasını çok önemsiyoruz. Okulumuzda, atölye ve laboratuvarların yenilenmesinden, başarılı öğrencilere verilen burs desteklerine, müfredata ek olarak verilen İngilizce derslerinden, öğrenci motivasyonunu artırmak üzere verilen yelken eğitimlerine, okula hibe ettiğimiz ve lojistik destek sağladığımız 2 ayrı teknenin eğitim amaçlı kullandırılmasına kadar çok önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Bakanlıkça yapılan kalite denetimlerinde 100 tam puan alan Türkiye’deki tek lise olarak bizleri gururlandıran Okulumuzun kontenjanının bu yıl da tamamen dolması sevindiricidir” ifadelerini kullandı.
“MESLEK LİSELERİYLE İLGİLİ YANLIŞ ALGI DEĞİŞİYOR”
Protokol kapsamındaki meslek liselerinin kontenjan doluluk oranının yüzde 96’ya yükselmesinin, meslek liselerine ilişkin yanlış algının dönüşmeye başladığını göstermesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, ülkemizde mesleki eğitimin öneminin giderek daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Kontenjanların dolması, TOBB ve MEB işbirliğinde hayata geçirilen projenin başarısını ortaya koyduğu gibi, Türkiye genelinde faaliyet gösteren oda borsalarımızın meslek liselerine ne derece sahip çıktığını da göstermektedir” diye konuştu.
“MDTO MTAL’Nİ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLERİN YÜZDELİK BAŞARI DİLİMLERİ YÜKSELDİ”
MDTO MTAL Müdür Hüseyin İlhan Nacaroğlu ise “Mersin Deniz Ticaret Odamızın desteğiyle salgın döneminde de hız kesmeden gerçekleştirdiğimiz tanıtım ve yönlendirme çalışmaları neticesinde okulumuzu tercih eden öğrencilerin yüzdelik başarı dilimleri geçtiğimiz yıl yüzde13.9-yüzde 49.9 aralığında iken, bu yıl yüzde 10.3-yüzde 39.0 seviyesine ulaşmıştır. Kontenjanlarımız tamamen doldu. Ayrıca kayıt yaptıran öğrencilerimize neden okulumuzu tercih ettikleri sorulduğunda; bir yakını, tanıdığı veya arkadaş tavsiyesi ile değil de kendi araştırmaları sonucunda bilinçli ve istekli bir şekilde gelecek planlamalarını yapmış olmaları bizleri ayrıca mutlu etti. Okulumuzdaki eksiklerin giderilmesinde sunulan katkılar ve eğitim öğretim faaliyetlerimize verilen desteklerden dolayı Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulumuza ve Başkanımız Sayın Cihat Lokmanoğlu'na öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm okul çalışanlarımız adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. (Haber Merkezi)