“Önemli olan Türkiye’nin menfaatidir” | Güney Gazetesi Mersin

“Önemli olan Türkiye’nin menfaatidir”

Bir dizi ziyaret için Mersin’e gelen Ayyıldız Hareketi lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ, Gazeteciler Cemiyeti’nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban ile Türk hükümetinin görüşmesi gerektiğini vurgulayan Özdağ, “Önemli olan Taliban’ın kendi ülkesinde uygulamaya çalıştığı ideolojik çerçeve değil, Türkiye’nin menfaatleridir” dedi. Özdağ, iktidara gelirlerse eğer Suriyelilere illegal bir şekilde verilen vatandaşlıkları iptal edeceklerini belirterek “Taliban’la görüşmeyi kabul eden Erdoğan, Esad’la görüşmeyi niye kabul etmiyor?” dedi.

“Önemli olan Türkiye’nin menfaatidir”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Ayyıldız Hareketi lideri Ümit Özdağ, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdağ, AKP hükümetinin Suriye ve Afganistan politikalarını eleştirerek İktidara gelirlerse eğer neler yapacaklarını anlattı.

 

Özdağ, “Taliban neden bu kadar kolay iktidara geldi çünkü Amerika’nın çekilmesinden sonra bölgenin bir kaos alanı olması ve Rusya ve Çine karşı bir istikrarsızlık üreten bir bölge olarak varlığını sürdürmesi arzu ediliyor. Meseleyi bu genel çerçevenin içine koyup değerlendirmezsek yanlış bir değerlendirme içinde oluruz. Ben Türkiye’nin Taliban’la görüşeceğine ve görüşmesi gerektiğini inanıyorum. Önemli olan Taliban’ın kendi ülkesinde uygulamaya çalıştığı ideolojik çerçeve değil, Türkiye’nin menfaatleridir. bizim açımızdan ve menfaatleri gerçekleştirmek için herkesle oturulur konuşulur. Taliban’la görüşmeyi kabul eden Erdoğan, Esad’la görüşmeyi niye kabul etmiyor? Herkesle konuşulur mesele sonuç alıp almayacağımız veya ne kadar sonuç alacağımızdır. Taliban’la bu çerçevede Türkiye’nin görüşmesi gerektiğine, Taliban’ın üzerinde baskı uygulaması gerektiğine ve Afganların Afganistan’a kabulünü sağlaması gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

“BUNUN HESABINI KİM VERECEK?”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile anlaşıp Afgan ordusunun Türkiye sınırından geçişine izin verildiğini iddia eden Özdağ, “Bu Amerika ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılan bir kabuldür. Ancak Türk kamuoyundan ağır tepkiler ortaya çıkınca hükümet bu konuda bazı yatıştırıcı önlemler alma yoluna gitmiştir. Türkiye’ye binlerce Afgan askeri girdi ve onların 12 ile 14 ay arasında Türkiye’de kalması söz konusu olacak ve bunlardan bir bölümünü Amerika götürecek. Götürmedikleri burada kalacak. Peki hükümete soruyorum. Savaşmaktan başka bir şey bilmeyen Afganlar yarın karşımıza Afgan mafyası olarak çıkıp, Türkiye’de araç kesmeye başladıkları zaman, uyuşturucu ticareti yapmaya başladıkları zaman, çocuklarımız Afgan mafyası tarafından öldürüldüğü zaman, uyuşturucuya alıştırıldığında bunun hesabını kim verecek?” sorusunu yönetti.

 

 

 

“HÜKÜMET TÜRK ASKERLERİNİ TAHLİYE EDECEK”

 

Türk ordusunun Afganistan’da olması konusunda açıklamalar yapan Özdağ, “Taliban, Ayın 30’una kadar Türkiye’ye süre tanıdı askerlerini çekmesi için. Ben oradaki askerlerle iletişim halindeyim.  Sadece askerle değil oradaki görevli polis ve dışişleri kadrolarıyla iletişim halindeyim. Bazılarının moralleri bozuk ve gerilimli bir ortamdan içerisindeler. Bir can tehdidi yok çünkü Ağustos’un 30’una kadar Taliban’dan bir tehdit yok. Şu ana kadar kendileriyle paylaşılmış bir tahliye planı da yok. Tabi orada bu şekilde kalmak mümkün değil çünkü oradaki askeri gücümüz Taliban’la uzun süreli bir savaşı hedefi olmayan bir savaşı sürdürmek durumunda değil. Bu onları ölüme terk etmek olur böyle bir savaşın içine itmek olur. Hükümetin böyle bir çılgınlık yapacağını düşünmüyorum. Onları tahliye edecektir” dedi.

 

“İLLEGAL VATANDAŞLIKLARI İPTAL EDERİZ”

 

Suriyelilere illigal bir şekilde verilen vatandaşlıkları iptal edeceklerini vurgulayan Özdağ, “Vatandaşlıkta Suriyelilerde biz şunları kontrol ederiz. Eğer vatandaşlık illegal olarak verilmişse, kanun çiğnenmişse yasal işlem yapar vatandaşlığı iptal eder yollarız. İstisnai vatandaşlık veriyorlar ve istisnai vatandaşlık için belli kuralların olmasın lazım. Eğer o kurallar uygulanmamışsa vatandaşlık kanuna aykırı olarak verilmiştir” diye konuştu.