“İstediğimizin yarısı bile değil” | Güney Gazetesi Mersin

“İstediğimizin yarısı bile değil”

Türkiye Kamu-Sen Mersin Temsilcisi Metin Ercan, hükümetin memurlara önerdiği zam oranının enflasyon oranın altında olduğunu belirterek, “Bu teklif, bizim istediğimizin yarısı bile değildir, dolayısıyla kabul edilmesi de mümkün değildir” dedi.

“İstediğimizin yarısı bile değil”


MAYSA DERYAYEVA

 

Özgür Çocuk Parkında gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Metin Ercan, “Kamu çalışanlarının maaşları yıl içinde enflasyon kadar bile artmıyor; sonradan verilen enflasyon farkı ise hiçbir yaraya merhem olmuyor. 2012 yılından beri gerek zorunlu harcama kalemlerindeki artışlar gerekse döviz, altın, konut gibi kalemlere gelen zamlar, maaşlara yapılan zamların kat be kat üzerinde seyrediyor, hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Aynı işveren toplumun çeşitli kesimlerini desteklerken afetle, salgınla, felaketle boğuşan memurlarımız bir de ekonominin cenderesi altında eziliyor” diye konuştu.

 

 

“YAPILAN TEKLİF GERÇEKLERİ KARŞILAMAKTAN UZAKTIR”

 

 

Kamu İşveren Heyetinin, memur ve memur emeklilerine 2022 için %5+6; 2023 yılı için ise %6+6 maaş artışı öngördüğünü belirten Ercan, “Halihazırda yıllık resmi enflasyon %18,95 seviyesindedir. Muhtemelen 2021 yılı enflasyonu %20 dolayında gerçekleşecektir. Bütün uluslararası kuruluşlar 2022 yılında Türkiye’de yıllık enflasyonun en iyimser tahminle %15 olacağını düşünmektedir. Yani önümüzdeki iki yıllık süre içinde enflasyon toplamda en az %35-40 dolayında gerçekleşecektir. Yapılan teklif ise bu gerçekleri karşılamaktan uzaktır. Bugüne kadar kamu görevlilerinin yaşadığı sorunların temelinde maaş artışlarının hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi gelmektedir. Hayallere göre zam verip gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ödememelidir. Bu nedenle Hükümet, ivedilikle teklifini yenilemek zorundadır. Yapılacak teklifte gerçekleşen enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 

“TEKLİFLERİN ALTI DOLDURULMALI, RAKAMLAR NETLEŞTİRİLMELİDİR”

 

 

“Sayın Bakan teklifinde sözleşmeli çalışanlarımızın sorunlarının çözüleceğini, 3600 ek gösterge talebimizin kabul edildiğini ve refah payı ile ilgili bir gelişme yaşanabileceğini ifade etmiştir. Bunlar son derece olumlu olmakla birlikte, bu” diyen Ercan, “Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, pazarlık yapmaya zaman kalacak şekilde bir an önce yeni ve kabul edilebilir bir teklifin gelmesi için Hükümete açık çağrıda bulunuyoruz” dedi.

 

 

“Büyümeden pay istiyoruz”

 

Türkiye Kamu-Sen Mersin Temsilcisi Metin Ercan, taleplerini şöyle özetledi:

 

*Gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı kabul edilebilir bir oransal artış.

*Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için seyyanen zam.

*Ülke ekonomisindeki büyümeden kamu görevlilerine de pay verilmesi.

*Reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi.

*Kamuda yalnızca memurlara verilmeyen Bayram İkramiyesinin, memurlara da verilmesi.

*3600 ek gösterge uygulamasının tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi.

*Bütün güvencesiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi.