“Umut için adalet” | Güney Gazetesi Mersin

“Umut için adalet”

15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün neden olduğu kaza sonucu hayatını kaybeden bisikletçi Umut Gündüz’ün ailesi “Umut İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” turu kapsamında Mersin’de de seslerini duyurmaya çalıştı. DİSK Genel-İş Sendikasında basın açıklaması düzenleyen Gündüz ailesi “Hukukun üstünlüğü, üstünlerin hukukuna dönüştü” dedi.

“Umut için adalet”


ABİDİN YAĞMUR

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan Umut Gündüz, 2020 yılının temmuz ayında bisikletiyle evine giderken alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün neden olduğu kaza sonucu yaşamını yitirmişti. Kazaya neden olan sürücünün bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmasına isyan eden Gündüz ailesi, “Umut İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” adlı bir eylem başlattı. Ankara’dan yola çıkan Gündüz ailesi Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Adana’da “adalet bekleyen” ailelerle ve bisiklet topluluklarıyla buluşarak adalet talebini dile getirdi. Anne Asuman Gündüz ve baba Menderes Gündüz, Umut İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” turu kapsamında DİSK Genel-İş Sendikasında Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleriyle birlikte seslerini duyurmaya çalıştı.

Baba Menderes Gündüz yaptığı konuşmada, “15 Temmuz 2020 tarihinde kaybetmiş olduğumuz Umut Gündüz, aslında işleyen bir hukuk düzeni içerisinde bugün itibariyle sanığın yargılanması bitmiş hakkettiği cezayı almış ve fiziksel olarak izole edilmiş olması gerekirdi. Maalesef hukukun üstünlüğü, üstünlerin hukukuna dönüşen bu mekanizma katil öyle ya da böyle korundu ve uzun tutukluluk mağduriyetiyle 4 ayın sonunda serbest bırakıldı. İddianamemiz bu tür suçlarda ya da olaylarda birkaç içerisinde bitmesi gerekirken 11 ayın sonunda zar zor kamuoyu baskısıyla ve bizim baskımızla iddianamemiz çıkartıldı. İlk mahkememiz 24 Haziran’da görüldü. İlk görülen mahkemede adil bir yargılanmanın çıkmayacağı, buradan etkin caydırıcı bir cezanın çıkmayacağı ve maalesef ki mahkemelerde cezasızlık politikasının hüküm sürdüğünü alenen gördük. Ve aile olarak bu kararı kabul etmeyeceğimizi duyurmak için “Umut için adalet”, “Herkes için adalet” diyerek bir adalet yürüyüşüne başladık” dedi.

 

"UMUT İÇİN ADALET, HERKES İÇİN ADALET"

 

“Umut Gündüz adına yürüttüğümüz adalet mücadelemizde yeni bir aşamaya geçtik” diyen Gündüz, “Ülkenin farklı şehirlerinde adalet talebinde bulunan mağdurlarla birlikte adalet mücadelemizi büyütmekteyiz. Umut Gündüz' ün ailesi olarak bizlerin, Adalet kurumundan tek bir talebi vardı; Umut Gündüz' ün ölümüne sebep olan 0 kusurlu sanık Çağdaş Şenyüz' ün somut deliller ışığında, Kasten Adam Öldürmek suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanması ve 19 yaşında, gelecek hayalleri kuran gencecik sporcu bir insanın hayatına son veren bu katilin en yüksek cezayı almasıydı. Fakat adaletin yerini bulması için bir yıldan fazla bir süredir sürdürdüğümüz mücadelemiz sonucunda beklentilerimiz karşılanmağı gibi, davanın 24 Haziran 2021 tarihinde yapılan ilk duruşmasında sanık Çağdaş Şenyüz'ün tutuksuz yargılanmasının devamına karar verilmiştir. Umut Gündüz'ün ailesi olarak bizlerin, tek başına adaletin yerini bulması için sürdürdüğümüz çabamızın sonuçsuz kalması nedeniyle ülkedeki Adalet talebinde bulunan diğer mağdur ailelerle bir araya gelmeye karar verdik. Tüm ülkedeki adalet mağdurlarının ortak bir mücadele etrafında buluşmasının Türkiye'deki adalet arayışında olan herkese umut olacağını ve ailelerin adalet mücadelesini güçlendireceğini düşündüğümüz için "Umut için adalet, herkes için adalet" sloganıyla ülkedeki diğer adalet mağdurlarıyla tanışma, kaynaşma, birleşme turumuzu 1 Ağustos 2021 tarihinde Ankara’dan başlattık. Amacımız, adaletin yerini bulması için beklemiş, bunun için mücadele etmiş mağdur ailelere sorunlarımızın ortak olduğunu hatırlatarak birlikte daha güçlü olacağımıza olan inancımızla adalet mücadelemizi büyütmektir” dedi.

Gündüz, “Adaletin yerini bulması talebi sadece Umut Gündüz' ün ailesi olan bizlerin ve bizim gibi ülkenin farklı şehirlerindeki mağdur ailelerin sorunundan öte, bütün toplumu ilgilendiren bir sorundur. Adalet ve adil yargılanma bir gün herkes için gerekli olacaktır, bu yüzden adaletin yerini bulması yönündeki bu çabamıza, mücadelemize toplumun her kesiminden, ülkenin her bölgesinden insanın destek olmasını beklemekteyiz” dedi.