“Sıcaklar cildimize zarar veriyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Sıcaklar cildimize zarar veriyor”

Güzellik Uzmanı Perihan Caner, Mersinli vatandaşların son zamanlarda giderek artan sıcak havalardan korunmak için cilt bakımlarına özen göstermesi gerektiğini ve gün için belirli aralıklarla güneş koruyucuları kullanması gerektiğini vurguladı.

“Sıcaklar cildimize zarar veriyor”


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin’de son zamanlarda giderek artan sıcaklığın cilde olan zararlarını ve vatandaşların alması gereken önlemleri konuşmak için Mersin Güzellik Uzmanları ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Perihan Caner ile bir araya geldik.

Sıcaklık ve nemin insanların cildine zarar verdiğini, insanların güneşten korunmak için güneş koruyucularını gün içinde tekrarlaması gerektiğini söyleyen Caner, pandemi nedeniyle kullanılan maskelerin de cildi oksijensiz bıraktığının altını çizerek bu durumun ilerleyen süreçlerde cilt hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.

 

-İlk olarak cilt bakımının önemi sıcak yerlerde daha fazla önemli diye düşünüyorum. Mersinli vatandaşlar için cilt bakımının önemine değinir misiniz?

Perihan Caner: Evet sıcak yerlerde terleme sonucunda gözeneklerimiz açık durumda olacaktır. Bu durum bakteri ve mantar oluşumuna müsait bir ortam yaratacağı için sık sık terden arındırmak gerekir. Cildimiz vücudumuzun koruma kalkanı, dışarıya açılan kapısıdır. Cildimize ne kadar iyi bakarsak o kadar uzun süreli genç ve sağlıklı görünürüz ve sağlıklı bir koruma kalkanı ile iç organlarımız daha iyi korunur, görünüşümüz güzelleşir, kendimizi iyi hissederiz.

 

-Mersinli vatandaşlar Mersin’in sıcağından korunmak için neler yapmalı?

Perihan Caner: Mersin nemli ve sıcağın yoğun hissedildiği bir Akdeniz şehridir. Genellikle sıcağın etkisiyle ciltte aşırı yağlanma, lekelenme ve akne gibi durumlar cildimizde ciddi problemlere neden oluyor. Kuru ciltte belirgin lekelere, kuperoz oluşumuna neden olurken; yağlı ciltte normalin üstünde sebum salgılama ya akne vulgaris problemlerine, komedon yoğunluğu ve milla gibi sıkıntılı cilt problemlerine sebebiyet veriyor. Bunlara neden olmamak için cilt bakımı çok önemlidir.

 

 

-Mersin’deki nem ve sıcaklığın cilde ne gibi zararları var?

Perihan Caner: Nem cildimizin istediği bir durumdur evet, ancak havadaki nem fazla ise cildimize zarar verebilir. Cilt nefes almak için daha çok açılacak ve gözenekler daha geniş görülecektir. Bu durum da bazı cilt hastalıklarına sebebiyet verip ortam hazırlayabilir.

 

-Yüzümüzü ve vücudumuzu güneşten nasıl koruyabiliriz?

Perihan Caner: Gece ve gündüz bakımlarımızı hiç ihmal etmemeliyiz çünkü sıcak olduğu için dış etkenlerden ve iç faktörlerden kendimizi korumalıyız. Örneğin iç faktörlerden; pandemi etkisi ile kullanılan ilaçlar, fazla alınan vitaminler ya da eksik alınan vitaminler, beslenme şeklimiz, var ise hormonsal hastalıklarımız etkili oluyor. Dış faktörlerden ise; klimalar, tozlar, yüzümüze kullandığınız maskeler, yanlış kozmetik kullanımı, stres vs. cildi etkiliyor. Bunun için sıcağın etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamak gerekiyor. Tatildeki vatandaşlarımız ise güneş koruyucusu kullansın ve 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınsınlar.

 

-Yaz aylarında sıcaklığın üstüne bir de maske takıyoruz. Maskenin cilde zararları var mı?

Perihan Caner: Kullandığımız maskeler cildimize hava aldırmadığı için zarar veriyor. Ayrıca sıklıkla karbondioksit soluduğumuz için, oksijen ve su ile beslenen cildimizi oksijensiz bırakacaktır. Kalabalık olmayan yerlerde temastan da uzak durarak maskelerden uzak durabiliriz.

 

-Mersinlilere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Perihan Caner: Sağlıklı beslenmeye dikkat edip stresten uzak durmalısınız. Gece bakımlarınızı ve güneş koruyucularınızı ihmal etmeyin. Enstitü bakımlarınızı ayda bir kez ve mevsim geçişlerinde ise mutlaka yaptırın. Cildinizi de besleyin. Unutmayın cildimiz bizim evimiz ne kadar temiz ve bakımlı tutarsak o kadar güzel görünür.