Tekstil atık suları yeniden kullanılacak | Güney Gazetesi Mersin

Tekstil atık suları yeniden kullanılacak

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümleri ve özel bir firmanın ortaklaşa yürüttükleri Atık Su Geri Kazanım Projesi ile; tekstil sanayisinden kaynaklanan ve konvansiyonel proseslerle arıtılması oldukça zor olan tekstil boya banyosu atık suları fiziko-kimyasal arıtmaya tabi tutularak ve su/tuz geri kazanımı geri kazanılıyor.

Tekstil atık suları yeniden kullanılacak


NİHAT ALTUNTAŞ

 

İklim değişikliği ile tüm yaşamın olumsuz etkilendiğini; toprak, hava ve suyun dolaylı veya doğrudan bu süreçten etkilendiğini belirten MEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Dizge, “Tekstil firmaları çok yoğun su tüketimine sahipler. Ciddi miktarda da atık su üretiyorlar. Bu atık suların geri kazanılması çok önemli. Bu atık suları, değerli bir ham madde olarak ele almak lazım. Bu kapsamda hazırladığımız proje; ülkemizin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması için çok önemli. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 firmada hayata geçirdiğimiz projemizde, firmaların ürettikleri atık suların kalitesinin kullanılan suyla birebir aynı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya kondu” şeklinde konuştu.

Projeyle birlikte su kaynaklarının korunup, atık suların oluşumunun da azalacağını aktaran Prof. Dr. Nadir Dizge; “Projemizde geri kazanılan sular tekrardan üretim hattında kullanılarak, su kaynaklarının korunması sağlanmaktadır. Proje çıktılarını Çukurova Bölgesi ve Mersin İli özelinde değerlendirdiğimiz takdirde yüksek kirlilik ve tuz konsantrasyonuna sahip benzer atık suların da aynı prosesle geri kazanılarak su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunmasının yanı sıra atık su oluşumunun azaltılması da mümkündür” ifadelerini kullandı.