“Yanan alanlar sermayeye mi açılacak?” | Güney Gazetesi Mersin

“Yanan alanlar sermayeye mi açılacak?”

“Yanan alanlar sermayeye mi açılacak?”


HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Turan,   “28 Temmuz 2021’den itibaren Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 35 ilde 138 farklı noktada çıkan yangınların 129’u söndürülürken milyonlarca hektar ormanlık alan ve hayvan yok olmuştur. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında 3 bin 299 orman yangını çıkmış ve yaklaşık 21 bin hektar alan zarar görmüştür. Türkiye’de son beş yılda toplamda 13 bin 592 orman yangını çıkmış ve toplamda 50 bin 322 hektar alan yanmıştır” dedi.

Toplumun endişe etmesinin ve bilgi kirliliğinin fazla olmasının asıl nedeninin, yangınları söndürmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ve THY bünyesinde yeterli düzeyde lojistiğin olmaması olduğuna işaret eden Turan, “Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı kamuoyunun endişelerini giderecek, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla öncelikle yangın söndürme araçları konusunda eksiklerini tamamlamalı ve kamuoyunu doğrudan bilgilendirmelidir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Bakanlığınız tarafından yanmış ormanlık alanlarındaki yok olan canlıların tespit edilmesi konusunda çalışma yapılmakta mıdır? Bakanlığınızın orman yangınlarını söndürme konusunda; uçak, helikopter ve arazöz gibi eksik araçları tamamlanması için herhangi bir girişimi olacak mıdır? Bakanlığınızın yanmış ormanlık alanlardaki ağaçların satılması için herhangi bir çalışması olacak mıdır? Yanmış ormanlık alanların rant aracılığıyla sermayeye peşkeş çekileceği iddiaları doğru mudur?  Bakanlığınızın yanmış alanların imara açılmasını engelleme konusunda herhangi bir çalışması olacak mıdır? Türkiye’de son beş yılda yanmış ormanlık alanların akıbeti nedir?” (Haber Merkezi)