“Halkın birikimi lüks ve şatafat için değil halk için kullanılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Halkın birikimi lüks ve şatafat için değil halk için kullanılmalı”

 “Halkın birikimi lüks ve şatafat için değil halk için kullanılmalı”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya ülke çapında çıkan yangınlarla ilgili mücadele planının olmadığına dikkat çekti. “İtibarı sarayda, gösterişte, lüks ve şatafatta arayanlar yangınların arasından ne malımızı ne de canımızı kurtaramıyorlar” diyen Kaya, “Uçan sarayları yanan ormanlara, evlere, yanarak ölen hayvanların üzere bir damla su dökemiyor” dedi.

 

Ülke genelinde çıkan yangınlarla ilgili basın açıklaması yayınlayan EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya, iktidarı çıkan yangını söndürememesi yönünde eleştirdi. “Yangın hep var ama mücadele planı yok” diyen Kaya, “Artık kaç noktada yangın var sayamıyoruz. İtibardan tasarruf olmaz diyerek saray yapan, cumhurbaşkanlığına birkaçı uçan saray olmak üzere 8, Genelkurmayı, Bakanları vs derken toplam 13 uçak alan iktidar, farklı illerde çıkan yangınlara, kiralık 3 uçakla müdahale ediyor. İtibarı sarayda, gösterişte, lüks ve şatafatta arayanlar yangınların arasından ne malımızı ne de canımızı kurtaramıyorlar. Uçan sarayları yanan ormanlara, evlere, yanarak ölen hayvanların üzere bir damla su dökemiyor. Başta Antalya ve Mersin olmak üzere pek çok yerde çıkan yangınların neden çıktığı önemli bir soru ama bundan daha da önemlisi neden söndürülemediğidir. Yangınla mücadele araçları yetmiyor. Yangın kontrol altına alınamıyor. Çünkü yaklaşık 23 milyon hektar ormanlık alanı bulunan ülkemizde yangın hep var ama mücadele planı yok” dedi.

 

“YETERLİ EKİPMAN VE PERSONEL YOK”

 

İktidarın orman yangınlarına yönelik gerekli ekipmanlarının ve personelinin olmadığına dikkat çeken Kaya, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu bir yanda fırtınalar seller diğer yanda kuraklığa bağlı tarım üretiminin düşmesi ve başka bir yanda yanan ormanlar. Kapitalistlerin kar hırsına kurban edilerek talan edilen doğa, tahrip edilen çevre ve yetersiz koruma önlemleri, sonuç hep yıkım. Başta AKP iktidarı olmak üzere kimse “bu suç hepimizin” diyerek hedef şaşırtıp, yağ gibi su yüzüne çıkmaya çalışmasın. AKP, tarım ve ormanlık alanlar başta olmak üzere bütün canlıların yaşam alanlarını imara ve betonlaşmaya açan bir partidir. Bodrum Güvercinlik’te 13 yıl önce çıkan yangında yanan ağaçların yerine dikilen 5 yıldızlı otel, bugün orman yangını nedeniyle yanmaya başlayınca tahliye edildi.  Bakmayın siz “misliyle geri fidan dikilecek” sözlerine, iktidarın  ne orman yangınları için önlem, acil durum ve kriz yönetimi nede orman yangınlarını söndürmeye dönük yeterli ekipman ve personel derdi yoktur. Hükümetiyle, otel patronlarıyla top yekun sermaye grupları bir yandan timsah gözyaşı dökerken diğer yandan el ovuşturup yangınla açılan yeni rant alanlarının hesabını yapıyorlar” diye konuştu.

 

“YAŞANAN YANGINLARDA SORUMLULUĞU OLAN HESAP VERSİN”

 

“Emek Partisi olarak işçi emekçi halkımızı kapitalist talan ve tahribata karşı mücadeleye çağırırken, iktidarı da acil yapılması gerekenler konusunda uyarıyoruz” diyen Kaya, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

 

“*Yangın olan bölgeler bir an önce afet bölgesi ilan edilsin

*Yangın bölgelerinde halkın barınma, sağlık, temizlik ve temel gıda ihtiyaçları karşılansın

*Yangından zarar gören, evi, serası bahçesi yanan köylüler başta olmak üzere halkın zararı sigorta vs şartı aranmaksızın devlet tarafından karşılansın

*Sürekli ormanları yanan ülkemizde, gerçek anlamda bir yangın söndürme filosu için gereken önlemler alınsın.

*Yaşanan yangınlarda sorumluluğu olan hesap versin.”