“Üretmezsek tükeniriz” | Güney Gazetesi Mersin

“Üretmezsek tükeniriz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen ‘Sera Naylonu, Sera İpi ve Mikrobiyal Gübre Dağıtımı Töreni’ne katıldı. Seçer, her bölgenin üretim yapısına uygun destek sağladıklarını, bu desteklerde vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapmadıklarını belirterek, “Üretim, üretim, üretim... Bizi kurtaracak olan üretim. Üretmezsek tükeniriz” dedi.

“Üretmezsek tükeniriz”


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen ‘Sera Naylonu, Sera İpi ve Mikrobiyal Gübre Dağıtımı’ törenine katıldı. Başkan Seçer, üretimin önemine dikkat çekerek, “Üretim, üretim, üretim... Bizi kurtaracak olan üretim. Üretmezsek tükeniriz” dedi. Dağıtımlar kapsamında Büyükşehir Belediyesi toplam 1071 üreticiye sera naylonu, sera ipi ve mikrobiyal gübre desteğinde bulundu.

 

“EMEK EDİYORUZ, 24 SAAT ÇALIŞIYORUZ. GECEMİZİ GÜNDÜZÜMÜZÜ HALKIMIZ İÇİN VAKFETMİŞİZ”

 

Tarımın tüm dünya için önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Seçer, şunları söyledi:

“Burada tevazu sahibi olamayacağız. Şu gün ülkeyi yöneten Türkiye’deki makro tarım politikalarını yapan bakandan bürokrasisine kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadrolarından tarımı çok daha iyi bilmiyor ya da bizden çok daha iyi yönettiklerini hatta iyi yönettiklerini söyleyemem. Bu konuşmayı 2,5 yıl önce yapsaydım biraz havada kalırdı ama bu tarihte yapmam önemli. 31 Mart seçimlerinden sonra geçen süre yaklaşık olarak 27 ay. 28. ayın içine evrileceğiz. Bu kısıtlı süre içerisinde Türkiye nüfusunun % 45’i Türkiye ekonomisinin %72 hacmini yöneten Ankara’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Hayat’a, Antalya’ya, Adana’ya, Mersin’e, Eskişehir’e, Tekirdağ’a, Muğla’ya, Aydın’a kadar 11 büyükşehir belediye başkanlarının yönetim anlayışının, ferasetinin, çalışkanlığının ortaya koyduğu vizyonu elini vicdanına koyup düşünen herkes der ki ‘Vahap Seçer doğru söylüyor’.” 

Seçer, CHP’li belediyelerin tarımın, tarımsal üretimin değerini bildiğini, bütçelerinin önemli bir kısmını tarıma ayırdıklarını ve üreticilere destek olduklarını ifade ederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu değerli belediyelerden bir tanesi. Emek ediyoruz, 24 saat çalışıyoruz. Gecemizi gündüzümüzü halkımız için vakfetmişiz. Burada artık bağırarak söyleyelim herkes duysun ki iktidar bu kadrolara verilsin. Türkiye’deki her bölgedeki tarımı Ankara’dan yönetecek olan bakan bizim anlayışımızda, bizim zihniyetimizde olsun. Diğer alanları yönetenler bizim anlayışımızda, bizim ferasetimizde olsun da Türkiye’ye bakın neler yapıyoruz hep beraber göreceğiz. İnşallah bugünler de yakındadır ben görüyorum. İktidar olacağımızı görüyorum” diye konuştu.

 

“KILI KIRK YARIYORUZ”

 

Başkan Seçer, geçen yıl Kazanlı’da sarı yapışkan tuzak dağıttıklarını, seracıların en büyük sorunu olan sinekle mücadele için bu desteği sağladıklarını belirterek, bu yıl da 3 farklı alanda desteklerin devam edeceğini söyledi. Seçer, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir tanesi örtü altı üreticiler için sera naylonu, bir diğeri sera ipi desteği, bir diğeri de mikrobiyal gübre. Gerçekten örtü altı üretim en fazla birim alana bir çiftçinin sermaye bulması ya da işletme sermayesi gerekli olan bir üretim alanı. Birim alana yapacağınız masraf çok fazla. Biz Adanalıoğlu Mahallesi, Limonlu Mahallesi ve Akdeniz Mahallesi’ne yine buraya Kazanlı’ya bağlı Kazanlı, Hürriyet ve Cumhuriyet ile Karaduvar’da toplam 7 mahallemize bu desteği veriyoruz. Bazı spekülasyonlar oldu. Biz zengin üreticilere falan bu desteği vermiyoruz. Spekülatif, provakatif haberlere de pek itibar etmeyin. Ben üzülüyorum, bana bu bilgiler geliyor. Ben ne yaptığını bilen bir belediye başkanıyım. Biz gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, kılı kırk yarıyoruz. Bizden sera naylonu desteği alacak üreticinin en fazla 5 dekarlık üretim alanı olacak. Biz şu anda 12’si kadın toplam 71 üreticimize destek veriyoruz. Üreticilerimizin 2 dekarlık sera alanının 1 dekarlık kısmının naylonunu veriyoruz. Yani yüzde 50 sera örtüsünü biz sağlamış olacağız. Her 1 dekarda da yaklaşık 300 kilogram naylon vereceğiz. Bu naylonlar 350 mikron ve 300 mikron kalınlıkta 36 ve 24 ay ömür garantili farklı çeşitler. Karaduvar’da alçak tünelde diğerlerinde normal. Yüksek tünellerde kullanılacak sera naylonları. Diğer bir desteğimiz; sera ipi desteği. Limonlu, Akdeniz, Adanalıoğlu Mahallelerinde, Kazanlı, Cumhuriyet, Hürriyet Mahallelerinde bu bölgede. Yine Sarıibrahimli, Abdullah Şahutoğlu ve Homurlu Mahalleleri olmak üzere toplam 9 mahallede üreticilerimize destek vereceğiz. Bu üreticilerimiz 82’si kadın toplamda 800 üretici. Her bir üreticiye 1 dekarda kullanılmak üzere bir çuval yani 15 kilogramlık sera ipi desteği vereceğiz. Toplamda da söylediğim gibi 800 üreticimiz 800 dekar alan için bizden 12 bin adet bobin almış olacaklar. Diğer bir destek kalemimiz; mikrobiyal gübre. Bu gübre çeşidi önemli. Burada aşırı bir kimyasal kullanımının da önüne geçiliyor mikrobiyal gübrede. Bu da toprak için iyi bir durum çünkü verimliliği, kaliteyi arttıran bir durum. Burada da Homurlu, Abdullah Şahutoğlu, Şakirgülmen ve Karacaillyas’ta 5’i kadın toplam 200 çiftçimize kişi başına 3 litre mikrobiyal gübre desteğini veriyoruz. Burada üretici başına da 5 dekar alanda kullanılmak üzere 3 litre mikrobiyal gübreyi üreticilerimize vereceğiz. Bunlarda üç periyot halinde uygulama yapacaklar. Toplam üç projemizde de 1071 üreticimizi desteklemiş olacağız.”