“Tasarruf basından değil, Saray’dan başlamalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Tasarruf basından değil, Saray’dan başlamalı”

Türk basınında sansürün kaldırılışının 113. Yıldönümü kutlandı. Törende Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, kamuda tasarruf genelgesinin yerel basını daha da zor duruma düşüreceğine dikkat çekti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, tasarrufun basından değil, Saray’dan başlaması gerektiğini ifade etti.

“Tasarruf basından değil, Saray’dan başlamalı”


ABİDİN YAĞMUR

 

24 Temmuz 1908’de, Osmanlı idaresinin sansürüne karşı çıkan ve matbaalarını sansür memurlarına kapatan gazetecilerin Türk basın tarihine kazandırdığı basın bayramı bu yıl da buruk kutlandı. Sansürün kaldırılışının 113. Yılı ve Basın Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen Mersinli gazetecilerin gündeminde, kamu kurumlarının yerel basına ilan, reklam ve abone desteğini ortadan kaldıran kamuda tasarruf genelgesi vardı.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, “Yerel basın zor bir süreçten geçiyor. Birçok sorunla karşılaşıyoruz. Bu sorunları aşmaya çalışıyoruz. Gazeteciler can çekişiyor. Pandemi sürecinde bu daha üst noktalara erişti. Bir çıkış yolu ararken, destek, teşvik gibi taleplerimiz varken bir anda bir genelge hakikaten bizi çok üzdü. Bu genelge tasarrufa kamu kuruluşlarının yerel basına aboneliklerinden başlanmasıyla ilgili bir genelgeydi. Biz onun düzeltilmesini talep ediyoruz. O genelgenin gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Eğer o genelge uygulanırsa Anadolu basınının beli kırılmış olur” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de Türkiye’de iktidara yakın yandaş basına sınırsız destek verilirken muhalif gazete ve televizyonların yaşam savaşı verdiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığının kamuda tasarruf genelgesinin, yerel basına destek verilmesini engellemesini eleştiren Antmen, “Tasarruf basından değil, Saray’dan başlamalı” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da yerel basının güç koşullarda görev yaptığına dikkat çekti.

Gazetecilerin fedakarca ve cesurca çalışmasının beklendiğine işaret eden Kızıltan, toplumun da gazetecilere destek vermesi gerektiğini söyledi.

Törene gazetecilerin yanı sıra Yenişehir Belediyesi Başkanvekili Hasan Togay, Akdeniz Belediye Meclisi üyesi Aydın Eğin, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, önceki dönem Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da  katıldı.