İHD 35 Yaşında | Güney Gazetesi Mersin

İHD 35 Yaşında

İnsan Hakların Derneğinin kuruluşun 35’nci yılı basın toplantısında konuşan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Tüyben, “İHD’nin ve insan hakları savunucularının insan haklarını savunma hakkı kabul edilmelidir. İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelemiz ısrarla, inatla ve umutla devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İHD 35 Yaşında


MAYSA DERYAYEVA

 

İHD,17 Temmuz 1986 yılında 98 insan hakları savunucuların imzasıyla kurulduğunu belirten Tüyben, “Derneğin kuruluş amacı “İnsan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak” şeklinde formüle edildi ve bu ifade İHD Tüzüğünde de yer aldı. Kurucular arasında mahpus anneleri ve yakınları, aydınlar, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, akademisyenler, avukatlar, hekimler, mimar ve mühendisler, öğretmenler vardı. Kurucularımızdan yaşamını yitirenleri sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

“BASKIYA SON VERİLMELİ”

 

İHD’nin Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün gelişmesine oldukça önemli katkıları olduğunu ifade eden Tüyben, “İnsan hakları savunucuları üzerindeki yargı yolu ile baskı politikasına son verilmelidir. İçişleri bakanlığının dernekler üzerindeki faaliyet denetimine son verilmeli, dernekler kanunu değişikliği ile kişilerin fişlenmesi yönündeki askeri darbe dönemi uygulamalarından vazgeçilmelidir” şekillinde konuştu.