Yeraltından yeryüzüne: Rap! | Güney Gazetesi Mersin

Yeraltından yeryüzüne: Rap!

Amerika’da doğan ve ötekileştirilenin, ezilenin isyanını dile getiren ve 90’lı yıllarda Türkiye’ye giren fakat pek rağbet görmeyen alt kültür rap müzik günümüzde geniş kitlelere hitap ediyor. Yıllarca eleştirilen rap müzik şimdilerde kendi oluşumunu yaratıyor. Türkçe rap yeni olmamasına rağmen son yıllarda popülerlik kazanmış durumda. Türkçe rap’in son zamanlarda çok fazla gündeme gelmesinin nedenlerini rap müzik sanatçıları Kâhir ve Hünkâr ile konuştuk.

Yeraltından yeryüzüne: Rap!


ZELİHA ÇAKAN

Mersin’de yaşayan “Kâhir” takma adlı rap müzik şarkıcısı Musa Can Taş (26) bundan 10 yıl önce odasında kurduğu müzik stüdyosu ile rap müzik yapmaya başladı. Hem besteleyip hem de parçalarını seslendiren Kâhir o günden beri müzik ile iç içe. “Türkçe rap’in popülerliği arttı ancak ilerlediğini düşünmüyorum” diyen Kâhir, “Türkiye’de rapin kabul ediliş şeklinde hala sorunlar var” diyor.

 

POPÜLERLİK ARTTI AMA İLERLEME YOK

 

Kâhir, “Türkçe rap'in popülerliği arttı ama bu popülerlik bizi vitrin mankenine dönüştürdü, baktığımda gördüğüm şey şu; genel dinleyici kitlesinin sevdiği bir imaj var; kadınlar, lüks yaşam gibi, bu kalıba uymayanlar tabiri caizse kenarlarda köşelerde kalıyor ama benim şikayetim bu imajdan kaynaklı değil, müştekisi olduğum konu; kalıpların dışında kalmayı tercih eden kişilerin mağara adamı gibi algılanması ve hak ettiği değeri görmemesi” şeklinde konuştu.

Kahir sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda piyasaya hakim olan janra Trap ve Drill sound'lar ve asla soundlara karşı bir ön yargım yok. Dünya değişiyor ve müzikte onu takip ediyor buna ayak uydurmakta hiç bir sakınca yok bence, G Funk , Old Boom Bap , Trap farketmez hissiyatı veriyorsa ve tamamen endüstriyel bir meta haline gelmediyse şahsım adına bir problem yok, özetlemek gerekirse Türkçe rapin kabul görülmesinde hala sorunlar var popülerliği arttı ama pek ilerlediğini düşünmüyorum. Türkiye’de rapin kabul ediliş şeklinde hala sorunlar var.”

 

“MİHENK TAŞIMIZ İYİ MÜZİK YAPMAKTIR”

 

İyi müzik yapamamaktaki başat problemin esasında maddiyat olduğunu vurgulayan Kahir, ekonominin gelmiş olduğu son durum ekipman tedariğinin önüne oldukça yüksek bariyerler koyduğunu ve prodüksiyon açısından kalitenin çıtasını düşürdüğünü ifade etti.

Kahir, “Eğer geçmişte sesinizi geniş kitlelere duyurabilme imkanınız olmadıysa mutlaka reklamlara başvurmanız gerekiyor ve tüm bunların hepsi finansal yollardan geçiyor. Sadece bu işi yapıyorsanız ve başka bir geliriniz yoksa bu süreç yıpratıcı olmaya başlıyor fakat her zaman mihenk taşımız iyi müzik yapmaktır” dedi.

 

“BÜTÜNLEŞTİRİCİ OLMAKTAN YANAYIM”

Kahir, “Kendi içimizde çözmemiz gereken sorunlarda var. Ben 10 yıldır bu müziği yapıyorum ama 5. yılımda bir şeyler üretebiliyorum diyebildim yani çokta eski bir müzisyenim diyemem, bu işi 20 yıldan daha fazla süredir yapan yerli ve yabancı ustalar var ve rapin ilk zamanlarından bu yana sürekli iç çatışmalar yaşadık buna maalesef benimde dahil olduğum zamanlar oldu, eğer kendi içimizde bir birimize karşı daha barışçıl ve destekleyici olursak çok daha hızlı ilerleyebiliriz çünkü her savaş yok oluşu ve yozlaşmayı getiriyor ardından, kimse benim müziğimi sevmek zorunda değil keza bende herkesin müziğini dinlemek zorunda değilim ama infial yaratmaya gerek yok. Daha çok bilinçlendirici projeler yapmak bütünleştirici olmaktan yanayım” dedi.

 

“DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR”

 

Adana’da yaşayan Hünkâr mahlaslı Hakan Ardaşır (25) küçük yaşlardan beri rap müzik yapıyor. “Değişmeyen tek şey değişimdir” diyen Hünkâr, “Pop kültürü elbet bir gün değişecekti ve yerini yeni alternatif müziklere bırakacaktı. Yıllarca alışılmış olan pop müzik yerini dinamiği yüksek ve durmaksızın gelişen rap’e bıraktı” dedi.

Hünkar, “Bir zamanlar herkesin bildiği ancak yalnızca küçük gruplara hitap eden rap’in şimdilerde önlemez yükselişte olması pop sanatçılarının müzik tarzlarında değişime gitmesine yol açtı demek yanlış olmayacaktır. Bu değişim dinleyici odaklı bir değişim. Daha geniş kitlelere erişime amacıyla gidilen bir yol ve kendi özgünlüğünden uzaklaşıyor” ifadelerine yer verdi.

 

MEDYANIN ETKİSİ BÜYÜK

 

Hünkâr, “Eskiden radyolarda yer almayan rap müzik şimdilerde reklamlarda ve dizilerde kendine yer buluyor. Kısacası ana akım medyada yerini sağlamlaştırmış durumda. İnsanlar reklamda duyduğu, izlediği dizilerde yer alan şarkıyı aratıyor. Rap’in bugünlere gelmesinde medyanın etkisi büyük. Eskiden satın alınan müzik albümlerinin yerini youtube tıklaması ve like butonu yer aldı. Rap müziği popüler oldukça yeni rap sanatçılarının doğduğunu ifade eden Hünkâr, “Bu yüzden rap müziği çeşitlense de sırf para kazanmak amacıyla rapçilik yapmak, müziğin değerlerini kaybettiriyor, niteliksizleştiriyor ve bu durum rap kültürüne, ruhuna aykırı” dedi.