İstanbul Sözleşmesi için mücadele sürüyor | Güney Gazetesi Mersin

İstanbul Sözleşmesi için mücadele sürüyor

2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine itiraz eden Mersin Kadın Meclisleri Platformu basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında platform adına konuşan Berivan Dinler, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Vazgeçmiyoruz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi için mücadele sürüyor


Özgecan Aslan Barış meydanında gerçekleşen basın toplantısında açıklamada bulunan Mersin Kadın Meclisleri Platformu üyesi Berivan Dinler, “İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle danıştaya yapılan başvurulardan birine “red” kararı verildi. Danıştayın 5 üyesinden 3’ü “tek yetkili Cumhurbaşkanıdır” diyerek yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğu ile reddetti. Bu karar hukuki bir karar değildir. Bu karar siyasi bir karardır ve oybirliği ile alınamamıştır” diye konuştu.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADINLARI YAŞATACAK OLANDIR”

 

 İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Dinler, “Bugün İstanbul Sözleşmesi Türkiye’de yürürlükten kalkacak. Ama sanmasınlar ki kadınlar haklarından, anayasadan, yasadan, sözleşmeden vazgeçecek. Elbette ki vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar o Sözleşme’nin her bir maddesini mücadeleleriyle var ettiler. Uygulanması için her gün canları pahasına mücadele ettiler. Çünkü İstanbul Sözleşmesi kadınları yaşatacak olandır. Bu kuru bir slogan değildir. Her bir maddesi öldürülen kadın ve LGBTİQ+ arkadaşlarımızın ardından var olmuştur. Niceleri hayatta kalabilsin diye. Ama İstanbul Sözleşmesi sadece yaşatmaz; eşit ve özgür yaşamamızın garantisidir. Bu yüzden önüne rejim değişikliğini koyanların ilk hedefi İstanbul Sözleşmesi; kadınların, LGBTİQ+ların eşit ve özgür yaşamasını hedef almak olmuştur” dedi.

 

“ELMALI DAVASI BU ÜLKENİN GERÇEĞİDİR”

 

Dinler, “İstanbul sözleşmesi, bu ülkede yaşayan herkesin eşit yurttaşlık ve korunma haklarının, yaşama haklarının güvencesidir. Anayasada, imzalanan diğer uluslararası sözleşmelerde hiçbir din, dil, ırk, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği fark etmeksizin ayrımcılık yapmadan bu hakların kullanılması gerektiği yazar. Sözleşmeyi feshedip haklarımızı elimizden almak isteyen, “yoktur öyle bir şey” diyerek tüm LGBTİQ+ların ve haklarını yok saymaya çalışanlara karşı İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. İstanbul sözleşmesinin Türk aile yapısını bozduğunu iddia ederek sözleşmeden çıkılmayı meşru göstermeye çalıştılar. Elmalı Davası bu ülkenin gerçeğidir. Çocuğunun önünde boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut bu ülkenin gerçeğidir. İstanbul Sözleşmesi bu gerçekler açığa çıksın, kadınlar yaşasın, çocuklar gülsün diye var” diye konuştu. (Haber Merkezi)