Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokaklardaydı | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokaklardaydı

İstanbul Sözleşmesinden 1 Temmuz 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin resmi olarak çekilmesine protesto eden Mersin Kadın Platformu üyeleri Kuşimato Sokağından başlayarak, Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar “Hukuksuz kararınızı tanımıyoruz; Asla itaat etmiyoruz” sloganlarıyla yürüdüler. Polisler ekipleri tarafından önlemlerin alındığı gösteride, kadınlar ve polis ekipleri arasında çıkan tartışmalar sonucunda kadınların yürümelerine izin verildi.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokaklardaydı


ZELİHA ÖZİPEK

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine ülke genelinde tepkiler sürüyor. Mersin Kadın Platformu üyeleri ve çok sayıda katılımcı Kuşimato Sokağından başlayarak, Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar yürüdüler.

Platform adına konuşan Zeliha Korkmaz, “19 Mart 2021’i 20 Mart’a bağlayan gece yarısı Cumhurbaşkanı’nın keyfi ve hukuksuz Kararı’yla Türkiye’nin, 2011 yılında ilk imzacısı olduğu, 2014 yılında mecliste oybirliğiyle kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi’nden “çekildiği” ilan edildi. Geçtiğimiz gün, aksi artık düşünülebilir bile olamayan bir şekilde Danıştay’ın da “Cumhurbaşkanı’nın kararları Anayasa’ya aykırı olsa bile biz karışamayız” diyerek yürütmeyi durdurmayı reddetmesiyle bugün 1 Temmuz 2021 itibariyle bu karar kesinleşti. Devletin ve sözde hukukun erkek yasama, erkek yürütme ve erkek yargının tahakkümcü ittifakının sonucu olarak birileri bugün biz kadınlar ve LGBTİ+ların haklarımızı elimizden alarak şiddet faillerinin alanlarını genişletebileceklerini, bizi erkek şiddeti karşısında daha da korumasız bırakarak sesimizi kısabileceklerini, sindirebileceklerini, susturabileceklerini, hayatlarımızı rehin alabileceklerini sanabilir. Ancak yanılıyorlar” diye konuştu.

 

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Mücadelerine devam edeceklerini dile getiren Korkmaz, “Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz, hayatın her alanında, her yerde, her an mücadele ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki biz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Yüzyıllardır süren bu mücadele emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan yaşayana kadar da bitmeyecek” dedi.