Normalleşmeye ilk adım | Güney Gazetesi Mersin

Normalleşmeye ilk adım

Normalleşmeye ilk adım


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı bugün itibariyle uygulanmaya başlanacak. Kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı kapsamında uygulanacak tedbirler Mersin Valiliğin web sitesinde duyuruldu. Yayınlana genelgeye göre, 1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05:00’ten itibaren hafta içi hafta sonu ayrım olmaksızın sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak, şehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek.

 

BÜTÜN İŞYERLERİ FAALİYETE GEÇİYOR

 

Yayınlanan genelgeye göre salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla tüm iş yerleri bugünden itibaren tekrar faaliyet gösterebilecek.

 

SİNEMALAR AÇILIYOR, LOKANTALARDA MASA SINIRI KALKIYOR

 

Pandemi sürecinde kapalı olan sinema salonları bugünden itibaren tekrar faaliyet gösterecek. Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, bugünden itibaren yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak.

 

KAHVEHANELERDE OYUN BAŞLIYOR

 

Kahvehane, kıraathane gibi kâğıt, taş vb. oyunların oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar bugünden itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.

 

MÜZİK YAYINLARI 24.00’TE SONA ERECEK

 

Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diğer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar bugünden itibaren tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecek.

 

NARGİLE YASAĞI DEVAM EDECEK

 

Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluşturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacaktır.

 

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA MESAİ 

 

1 Temmuz itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai saatlerine geri dönülecek. Kamu kurum ve kuruluşları için günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecek.

 

TOPLANTI/ETKİNLİKLİKLER İLE NİKAHLAR/DÜĞÜNLER

 

Genelgeye göre, STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı şekilde sürdürülecek.

Nikah ve düğün merasimlerinde yiyecek, içecek ikramı yapılabilecek. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere tüm müzik yayını saat 24:00’e kadar yapılabilecektir.

 

TOPLU ULAŞIM TEDBİRLERİ

Toplu ulaşım tedbirler Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde toplu taşıma ile ilgili olarak belirlenmiş kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren şehir içi ve/veya şehirler arası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecek.  65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler/çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren kaldırılacak.

 

SINIR KAPILARINDA UYGULANACAK TEDBİRLER  

 

Sınır kapılarında uygulanacak tedbirler alınan kararlar şu şekilde;

Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kişilerin ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecektir.

Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7'nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı COVİD-19 rehberi doğrultusunda hareket edilecek.