“Sonbahara kadar 90 milyon doz aşının yapılması lazım” | Güney Gazetesi Mersin

“Sonbahara kadar 90 milyon doz aşının yapılması lazım”

Sağlıkçılar şu ana kadar yapılan 40 milyon doz aşının yetersiz olduğunu dile getirdi

“Sonbahara kadar 90 milyon doz aşının yapılması lazım”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Covid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan birinci ve ikinci doz aşı sayısı 40 milyonu aştı. 40 milyon doz aşının yetersiz olduğunu söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, toplumsal bağışıklığın sağlanması için minimum 130 milyon doz aşının yapılması gerektiğini söyledi. Antmen, “Son dönemde aşılama çok hızlı gidiyor ama ilk 6 aylık dönem olan 15 Ocak-1 Haziran’a kadar olan süreçte yeterince aşı yapılamadığı için şu anda toplam aşı miktarı çok yetersiz. 65 milyon insana 130 milyon civarında toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşı yapılması gerekiyor” dedi.

 

Covid-19’la mücadele kapsamında Türkiye genelinde uygulanan birinci ve ikinci doz aşı sayısı 40 milyonu aştı. Aşılama süreciyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, 40 milyon doz aşının yeterli olmadığını, Sonbahara kadar 65 milyon insana 130 milyon doz aşı vurulması gerektiğini vurguladılar.

Antmen, “130 milyon doz aşının yapılması gerekiyor. Toplumsal bağışıklık kazanılması için bu rakama ulaşılması gerekiyor. Son dönemde aşılama çok hızlı gidiyor ama ilk 6 aylık dönem olan 15 Ocak-1 Haziran’a kadar olan süreçte yeterince aşı yapılamadığı için şu anda toplam aşı miktarı çok yetersiz. 65 milyon insana 130 milyon civarında toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşı yapılması gerekiyor” dedi.

 

“DELTA VARYANTINA DİKKAT”

 

Şu anda vaka sayılarının hiç düşük olmadığını söyleyen Antmen, “İngiltere’de nüfusun önemli bir kısmı aşılanmasına rağmen vakalar 18 Mayıs’ta da 0’a indirilmesine rağmen şu anda ortalama 9500 civarında vakası var. Rusya aşılamada bizim kadar hızlı değil ama onlarda nüfusun yüzde 10-12’sini aşılamasına rağmen son bir hafta 10 gün içerisinde vakalarında çok ciddi artış var. Bu vaka artışının sebebi Hint kaynaklı delta varyantından kaynaklanıyor. Delta varyantı çok yaygınlaşmaya başladı ve aşının delta varyantına ne kadar etkili olduğuna karşı şüpheler doğmaya başladı. Özellikle Rusya’daki vakaların bir kısmı aşılanmış vakalar olmasına rağmen delta varyantının etkisi güçlü oluyor. Bu delta varyantının daha ciddi bir şekilde araştırılması gerekiyor. Türkiye’de yaygınlaşmasını önlemeye yönelik bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Avrupa’dan ve özellikle Rusya’dan turist girişi çok serbestleşti. Delta varyantı sebebiyle bu duruma karşı özel önlemler alınması gerekiyor. Buna dikkat etmezsek bizde de vakalar ciddi anlamda tekrardan artabilir. Şu anda bizim vakalarda hiç düşük değil. Son zamanlarda 5 binin altına düşmemeye başladı. Asla yeterli bir düşüş değil. Asla tam bir açılma için sebep değil. Çok erken bir karar olur tam açılma kararı. Özellikle turizm uğruna çok ciddi bir açılmayı Türkiye’nin kaldırabileceğini düşünmüyorum. Bu nedenle ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu açıdan da bazı önlemlerin devam etmesi gerekir. Özellikle turizmle ilgili önlemlerin daha sıkı alınması gerekir. Özellikle delta varyantına karşı sınırlarımızı iyi kontrol etmemiz gerekir. PCR testi ve aşılı olmayan kimseyi almamamız gerekir” dedi.

 

“DÖRDÜNCÜ DALGA OLMAZ DİYE BİR ŞEY YOK”

 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan ise Ağustos ayının sonuna kadar 90 milyon doz daha aşı yapılması gerektiğini belirterek, “Minimum 130 milyon doz aşı yapılması lazım. Şu ana kadar 40 milyon doz aşı yapıldığına göre 90 milyon doz daha aşı yapılması gerekiyor. Toplum bağışıklığının sağlanması için bu gereklidir. 130 milyon doz aşının içerisinde de 18 yaş altı yok. Bu aşılanma hızıyla uzun bir süre riskimiz devam ediyor. Ağustos’un sonuna kadar bu rakamlara ulaşmamız lazım. Yoksa dördüncü dalga bizi Sonbahar ile beraber yakalar. Yaz mevsiminde de olduğumuz için insanlar genelde dışarıda olacak. Kış mevsiminde olduğumuzda kapalı ortamlarda bulunma durumu azaldığı için salgının hızlanması yavaşlar. Yarın bir gün havaların soğuması ve insanların kapalı ortamlara girmesiyle birlikte dördüncü dalga olmaz diye bir şey yok. Olma ihtimali de yüksek. O yüzden diyoruz ki Ağustos’un sonuna kadar 90 milyon doz daha aşı yapmak zorundayız” diye konuştu.