“Halkın ve doğanın yanında olun” | Güney Gazetesi Mersin

“Halkın ve doğanın yanında olun”

 “Halkın ve doğanın yanında olun”


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Anıtlar Köyü’nde yapılması planlanan mermer ocağına karşı tepkiler sürüyor. Yöre halkı, bölgedeki 8 köyün muhtarı, CHP Anamur İlçe Başkanı, Anamur Ziraat Odası Başkanı ile MERÇED üyeleri bir araya gelerek projenin durdurulması çağrısında bulundu.  MERÇED Anamur Temsilciliği adına konuşma yapan Zuhal Ketir “Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun. Bizler Anamur’un hiçbir köyünde mermer için tek kazma vurulmasını, tek ağacın kesilmesini istemiyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Anıtlar Köyü’nde yapılması planan mermer ocağına karşı yöre halkıyla birlikte bölgedeki 8 köyün muhtarı, CHP Anamur İlçe Başkanı, Anamur Ziraat Odası Başkanı ile MERÇED üyeleri ortak basın açıklaması düzenlediler.

MERÇED Anamur Temsilciliği adına konuşma yapan Zuhal Ketir, “Bilindiği gibi, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında, Anıtlı’ da mermer ocağı işletmek isteyen bir firma hakkında ÇED süreci başlatılmıştı. O vakitlerde hep birlikte mermer ocağı istemediğimizi belirten açıklamalar ve eylemler yapmıştık. Hatta ruhsat sahasının içinde ve çevresindeki arkeolojik kalıntıların tescili için MERÇED adına ilgili birimlere dilekçeler vermiş ve bu kalıntıların tescilini sağlamıştık. Aradan 3 yıl geçmeden bu kez yine mermer ocağı işletmek isteyen başka bir firmanın ÇED süreci başlatılmakla, yeniden bir aradayız ve hep birlikte tek yürek halinde belki bu kez duyan olur diye, ‘’Anıtlı dahil tüm köylerimizde mermer ocağı istemediğimizi’’ yüksek sesle dile getireceğiz. Umarız ki Mersin Valiliği bu kez, Çinlilere tonunu 500 liraya satmak için mermer çıkartmak isteyen firmaların rant talebini değil, üretimden gelen gücünüzü ve yaşam hakkı savunmamızı ciddiye alır” dedi.

 

“EL KADAR ÇOCUKLAR BİLE MERMER OCAKLARININ ZARARINI BİLİR”

 

Ketir, “Burada mermer ocaklarının doğaya, su kaynaklarına, insan sağlığına ve tarıma zararlarını anlatmayacağız. Çünkü el kadar çocuklar bile Google taramasında mermer ocaklarının zararları etkilerinin ne olduğunu bulup öğreniyorlar. Burada, karstik jeolojik yapıdaki coğrafik bölgemiz için mermer ocaklarının olumsuz etkilerini bir türlü öğrenemeyen Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sesleneceğiz: Geçtiğimiz yıllarda Anıtlı’ dan sonra Korucuk Köyü’ne göz diken mermerciler lehine Mersin Valiliği tarafından 2 mermer ocağı firması hakkında ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararı verilmişti. Bu iki karardan ilkine karşı iki köyün muhtarı ile MERÇED olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Ne yazık ki Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararına karşı Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile davalı firma temyiz yoluna başvurmuştur.  İkinci mermer ocağına karşı açtığımız davada ise keşif kararı beklenmekte iken bu kez, yine Korucuk Köyü’nde, 3. mermer ocağının ÇED süreci başlatılmıştır.  Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, halkın taleplerini, itirazlarını ve yargı kararlarını hiçe saymaktadırlar” ifadelerini kullandı.

 

 

“ANAMUR’UN 2033’DE ÇÖL OLMASI BEKLENİYOR”

 

“Mermer ocakları açılmamasına rağmen su kaynaklarının bu şekilde kullanılması halinde Anamur’un 2033 yılında çöl olması bekleniyor” diye açıklamada bulunan Ketir, “Devletin bir kurumu tarafından böylesine bir rapor yazılmışken, su kaynaklarına verdiği zararlar tartışmasız biçimde, bilimsel bir gerçeklikle ortada olan mermer ocakları için ÇED gerekli değildir kararlarının yayınlanmasını aklımız almamaktadır. Yine, bilimsel araştırmalara göre, son yıllarda yaşadığımız Covid-19 virüsü salgınının nedeninin yaban hayatının yok edilmesi olduğu söylenmektedir. Tüm bu bilimsel gerçeklikler karşısında Mersin Valiliği’ne bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu yöndeki kararlarını anlamak zordur. Keza, mermer ocakları ile ilgili başlatılan ÇED sürecinde görüşüne başvurulan diğer kurumların ve özellikle Anamur Orman İşletme Müdürlüğü’nün şartlı onaylarını da anlamıyoruz. Korucuk Köyü’ndeki ilk mermer ocağı davasında alınan bilirkişi raporunda, mermer ocağı faaliyeti nedeniyle ormanlık alanda yangın çıkma riskinin yüksek olduğu belirtilmiştir. Orman mühendisi bilirkişi tarafından dile getirilen bu riskin, Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı çalışan orman mühendislerince bilinmemesi mümkün müdür?” diye konuştu.

 

“HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”

 

“Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun” diye çağrıda bulunan Ketir, “Buradan, Mersin Valiliği dahil mermer ocaklarının ÇED sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara sesleniyoruz: Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun. Korucuk Köyü’nde mermer ocağı işletmek isteyen ilk firma için verilmiş yargı kararına uyun ve artık daha fazla ÇED süreci başlatmayın. Bizler Anamur’un hiçbir köyünde mermer için tek kazma vurulmasını, tek ağacın kesilmesini istemiyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda hem demokratik hem hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.