Tarsus Cezaevi meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Tarsus Cezaevi meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Tarsus Cezaevinde yaşandığı iddia edilen hak ihlallerini gündeme getirdi.

Tarsus Cezaevi meclis gündeminde


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonunun Tarsus T Tipi cezaevinde mahpuslarla yaptığı görüşmelerin sonuçlarını aktaran Kurtulan, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Pandemiye rağmen hijyen koşullarının yetersiz olduğu, içme ve kullanma suyuna erişimde kısıtlamalar ve sıcak su temininde sorunlar yaşandığı iddiaları doğru mudur? Mahpuslardan muayene ile tedavilerinde ciddi gecikmeler yaşandığı, sağlık durumlarının daha da bozulduğu iddiaları doğru mudur? Tedavideki gecikmelerin gerekçesi nedir? Hastane dönüşlerinde zorunlu 14 günlük izolasyon ve kelepçeli muayene uygulamasının, kimi mahpusların sağlık hizmeti almaktan kaçınmalarına neden olarak cezaevindekilerin sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlayan ciddi bir etken olduğu Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bakanlığınızın mahpusların sağlığa daha rahat erişimi konusunda bir çalışması var mıdır? 01.04.2021 tarihinde Gebze Kadın Cezaevinden Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevine getirilen bir mahpusun karantina koğuşunun fiziki koşullarının oldukça kirli ve sağlıksız olduğunu cezaevi yönetimine belirten üç dilekçesine rağmen iyileştirme yapılmamasının gerekçesi nedir? Kadın mahpuslara dışarıdan gönderilen yöresel giysiler ve mektuplar, içinde gönderilen fotoğraf, kartpostal ve pulların bir kısmının kendilerine verilmemesinin gerekçesi nedir? Aramalarda el konulan radyolar mahpuslara neden iade edilmemekte, mahpusların kadın dergilerine ve gazetelere erişimi neden engellenmektedir? Mahpusların işkence, darp ve kötü muamele maruz kaldıkları, haksız tecrit altında tutuldukları, kötü muameleye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?”