Spekülatörlerden 32 milyonluk arsa oyunu | Güney Gazetesi Mersin

Spekülatörlerden 32 milyonluk arsa oyunu

Spekülatörlerden 32 milyonluk arsa oyunu


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, bazı spekülatörlerin planlarda belediye hizmet alanı olarak görülen arsaları ucuz fiyatla satın aldıklarını, belediyeyi mahkemeye verdiklerini ve arsayı yüksek fiyattan belediyeye satmaya çalıştıklarını söyledi. Özyiğit, “Göreve geldiğimizde önümüzde 32 milyonluk bir dosya bulduk” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Yenişehir ilçesinin 1/5 Bin Ölçekli İmar Plan tadilatı da gündeme geldi.

Plan değişikliği üzerine bir konuşma yapan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit,  “Bu planların çok daha erken bitmesi gerekiyordu. Burada eksikliklerimizi hep beraber ifade etmemizde fayda var. Çünkü burası kentin motor gücüydü. Burada yapacağımız her fazla mesai bir sürü insanın istihdam sorununu çözecekti ve kentinde de önü açılacaktı. Kentin gelişiminin önü açılacaktı.  2018 yılında bu revizyon çalışmaları yapıldı. Revizyonun üzerine 1/1000’lik planlar çizilme işi Yenişehir’de başladı. 2019 Aralıkta da biz bu planları Yenişehir meclisine getirdik. Yenişehir meclisinde 1/5000 ölçekli planlarla örtüştürme noktasında bir çalışma başlatmak üzere çalışmalarımızı sürdürdük ve 2020’nin Aralık ayında yine planlar meclise gelerek orada onaylandı ve ondan sonra da Büyükşehir meclisine gönderildi. 420 tane değişiklikle ilgili durumumuz söz konusu. Bunlar keyfi yapılan işler değil” dedi.

İmar planlarındaki değişiklik ihtiyacının nereden doğduğunu da anlatan Özyiğit şunları söyledi:

“Biz Nisan ayında göre geldik ve ikinci haftasında benim önüme 32 milyonluk bir dosya geldi. Kamulaştırmasız, hukuki el atma dosyası. Yani fiili bir el atma durumumuz söz konusu değil. O gününün koşullarında bugün hesapladığımızda metresi 4-5 bin TL’yi bulabilecek rakamları mahkeme bilirkişi heyeti ortaya koymuş, mahkeme de kabul etmiş, bütün yasal süreç bitmiş. Artık iş 2012 yılında dosya kesinleşmiş ve masraflar, faizler uygulanarak dosya 2019’a kadar gelmiş. Bu tarihte de 32 milyon gibi Yenişehir Belediyesi’nin bütçesinin 4’te 1 seviyesine ulaşan bir rakama tekabül etmiş. Bu sorunu çözmek lazım.  Bu işin spekülatörleri türemiş, bu spekülatörler gidiyorlar çok ortaklı bir belediye hizmet alanı diye tariflenen alana orada o arsayı satın alıyorlar. Aldıkları rakamlar çok düşük. Ancak mahkemeye gidip davayı kazandıklarında bizim karşımıza geldiklerinde az önce bahsettiğim gibi toplamı 32 milyonu bulan rakamlarla karşılaşıyoruz.   Maalesef mahkemeler her ne hikmetse 3-5 tane bilirkişiye kalmış. Birçok dosyada bu bilirkişilerin imzası olduğunu görüyoruz. Tabi ki itirazlarımı yapıyoruz. Bununla mücadele etmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla bu mücadeleyi de sürdüreceğiz.  Şimdi içinde bulunduğumuz durumda bizim kamulaştırmasız ya da hukuki el atma sorunlarımızı çözmek adına biz misyon yüklemesi yapmak, kısıtlılığı kaldırma konusunda bu planlarla uygulama yapmak durumundaydık. Biz göreve geldiğimizde ve böyle bir dosyayla karşılaştığımızda şunu yaptık: Vatandaşımızla bir araya geldik ve vatandaşlarımız talebi doğrultusunda çözümler ürettik. Bu çözümlerin oluşturulmasında kimsenin hakkını kimseye yedirmemek için büyük bir hassasiyet gösterdik. Yenişehir Belediyesi’nden oy birliğiyle geçen bu dosyalar büyükşehir meclisinin önüne geldi ve komisyonda değerlendirildi.  Biz bu vatandaşa yaptığımız çağrı sonucunda 133 davadan 116’sına çözüm ürettik. Bunun dışında 150 vatandaşın talebi karşılandı.”