Israr edemediler! | Güney Gazetesi Mersin

Israr edemediler!

 Israr edemediler!


 

ABİDİN YAĞMUR

 

AKP ve MHP’nin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi grupları, özel bir petrol şirketinin ATAŞ’a ait ana depodan kendi deposuna boru hattı çekmesine onay vermiş, CHP grubu, boru hattının yerleşim yerlerinin arasından geçeceğini ve çevreye, tarım alanlarına zarar vereceğin belirterek karşı çıkmıştı.  CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, özel şirkete özel bu düzenlemeyi veto etmiş ve yeniden görüşülmek üzere meclise iade etmişti.

Konu dün yapılan belediye meclisi toplantısında yeniden ele alındı.  Madde üzerine söz alan CHP’li Muhittin Ertaş,  “Bu Akdeniz meclisinde oy birliğiyle reddedilmiş bir karardır. Fakat ne hikmetse bu meclise geldi ve oy çokluğuyla o karar kabul edildi. Yani o tesisin yapılmasına yol açıldı. Şimdi geçen meclisten bu konuyla ilgili söz alan Akdeniz Belediye Başkanımız şöyle bir savunma yaptı: Akdeniz Belediye Meclisi’ndeki süreçte dolaşan karar propagandaya sinirlendiğim için önce destek verdim reddettim dedi. Peki o süreçte yaşanan kara propaganda ne oldu da burada ak propagandaya dönüştü. Bunu kamuoyu merak ediyor. Eğer Akdeniz Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle reddedildiyse bu konu neden geldi büyükşehir belediyenin meclisinde bu oy çokluğuyla kabul edildi? Kaldı ki bu konu ne sadece Karaduvar’ı, ne Akdeniz’i, ne de Mersin’i ilgilendiriyor. Bu konu Türkiye’yi ilgilendiren bir konu. Bu sadece bir şirketin daha fazla kar etme amacıyla yapmış olduğu bir girişim” dedi.

 

“TEK AMAÇ ŞİRKETE PARA KAZANDIRMAK”

 

AKP ve MHP’nin ısrarla geçirmek istediği kararın özel bir şirkete imtiyaz tanınmasını içerdiğini kaydeden Ertaş şunları söyledi:

“ATAŞ’ ın iskelesine çok büyük tonajlı gemilerin tankerlerin yanaşma imkanları var. Yatırımcı da bu çok tonajlı gemiyle uzak yerlerden avantajlı fiyata petrol temini de mümkün ucuza aldığı petrolü ATAŞ iskelesine getirerek bu iskeleyi ve bunun imkanlarından faydalanarak para kazanmak istiyor. Hatta İmar Komisyonu toplantısının bir tanesine de ilgili şirketin temsilcisi de geldi ve savunma yaptı. Savunmasında şunun da altını çizdi: Biz kendimize sadece buradan petrol geçişi sağlamayacağız. Bu imkandan birçok şirketin petrol ihtiyacını karşılayacak bir tesis yapıyoruz. Bu yolla da para kazanmak istiyoruz diyor. Yani özetle ilgili şirket kamunun malı üzerinden kendisine rant sağlamak için bütün itirazları da çiğneyerek bir tesis yapmak istiyor. Karaduvar bölgesinden de bu olaya çok büyük tepkiler var. Buraya yapmayın diyorlar. Bunun tekrardan düşünülmesini talep ediyorum.”

 

“ADAMDAN PARA ALMIŞLAR SONRA REDDETMİŞLER”

 

 

Madde üzerine söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de şunları söyledi:

“Veto hakkımı kullanarak bu konuyu meclise getirdim. Bu işin baştan sona yanlış olduğunu düşünüyorum. Hukuken bir kere doğru bir zemine oturmuş değil. Yanlış iliklenen bir düğme yanlış olarak devam etmiş durumda. Bu yanlıştan dönmek lazım. Yanlıştan dönmemiz gerektiği inancıyla bu veto hakkımı kullandım ve tekrar meclisin huzuruna getirdim.  Akdeniz Meclisi’nde reddedilen bir konunun sonra Büyükşehir’e taşınması bir anlamda sorunun kucağımıza atılmasına neden oluyor. Burada garip olan Akdeniz Belediyesi’yle şirketin yapmış olduğu bir protokol var. Aynı Akdeniz Belediyesi oy birliğiyle yaptıkları protokole ters düşecek bir karar alıyor. Burada söylenenle uygulama farklı. Bu da bizim açımızdan doğru bir çalışma yöntemi değil. Açık söyleyeyim bu teklif aynı şekilde Büyükşehir’e gelse benim bunu reddetmem gerekiyordu. Bunu komisyona sevk etmemem gerekiyordu. Bunu da daha sonra tespit ettik. Çünkü bizden 1/1000’lik plan değişikliği istiyor. Bu benim görevim değil. Önce ilçe belediyesinin görevi. Sen benden önce 1/5000’liği iste. Bunları yapmıyorsun, protokol yapıyorsun, 3 yıllık encümen kararıyla bir bedel alıyorsun. 450 bin TL gibi bir bedel. Aynı belediye meclisinden kararı oy birliğiyle reddediyor. Adama gel yap, bedelini alıyorsun ve sonra da adamı reddediyorsun. Sonra da geliyor benim kucağıma. Şimdi kötü adam büyükşehir başkanı olarak görülüyor. Kötü adam Büyükşehir başkanı değil. Büyükşehir başkanı doğrunun, hukukun peşinde. Doğru olan bir şeyse zaten ben ses çıkarmayacağım. Ama bu gidişat bu yöntem yanlış olduğu için ben de veto ettim.”

Ardından yapılan oylamada AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri blok halinde evet oyu vererek kararda ısrar etti. Ancak yasalar gereğin kararda ısrar sayısı MBB meclisi için 40 üye olduğu için kararda ısrar sayısı bulunamadı.