“Mersin’de 15.3 milyon ton karbondioksit salınımı var” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de 15.3 milyon ton karbondioksit salınımı var”

 “Mersin’de 15.3 milyon ton karbondioksit salınımı var”


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Sera Gazı Emisyonu Envanteri Raporu Kapanış Toplantısını Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’ inde katıldığı toplantıda Mersin genelinde sera gazı salınımlarının sayısallaştırılmasına yönelik rapor açıklandı.

 Raporda İklim değişikliğinin Mersin üzerindeki etkisi hesaplandı. Çıkan sonuca göre Mersin’de 15.3 milyon ton karbondioksit salınımı gerçekleştiği tespit edildi.

 

“SERA GAZLARI SINIRLANDIRILMALI”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sera gazlarının sınırlandırılması gerektiğini belirterek, “Dünya nüfusu artıyor. Özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra nüfus artışı daha da artmaya başladı. Buna ilave olarak doğal koşullar, yeni üretim şekilleri, yeni yaşam şekiller hayatımıza giriyor. Kirlilik, sera emisyon gazının artması ve bunun yarattığı olumsuzluklar günümüzde söz konusu. İklim değişikliğinden kaynaklı birçok alanda kayıplarımız da bununla birlikte var oluyor. Bu kayıplar bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Akdeniz’deki 2 derecelik bir artışın sonuçları ne olabilir görüyoruz. Örneğin orman yangınlarının hem sayısı hem etkisi artıyor. Bunun yanında tarımsal üretim merkezi Mersin, 400 bin hektara yakın tarım alanımız var. Burada önemli verim kayıpları da oluyor. İklim krizi nedeniyle önemli üretim kayıpları oluyor. Dolayısıyla sadece Mersin’de değil, tüm ülkemizde insan eliyle karbondioksit, metan gazı gibi gazların miktarını azaltmak, ona göre üretimleri planlamak, ona göre kentler planlamak, ona göre makinalar yaratmak ve bu karbondioksit miktarını azaltmak gerek. Sera gazları sınırlandırılmazsa hepimiz olumsuz etkileyecek bir felakete doğru sürükleniriz” dedi.

 

 

“ARTIK BİR İKLİM KRİZİNDEN BAHSETMEK ZORUNDAYIZ”

 

Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu bilgilendirme sunumunu yapan Dr. Özge Yılmaz, iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkine yönelik açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazları nedeniyle özellikle atmosferik olaylarda ve daha sonra da iklim koşullarından yaşanan değişikliklerle sebebiyle bu duruma küresel ısınma dedik. Ancak daha sonra anlaşıldı ki yaşadığımız etkiler ısınmanın ötesinde çok farklı etkiler yaşatabildi. Artık bir iklim krizinden bahsetmek zorundayız. Kaynaklarımız sınırsız değil bunu yavaş yavaş anlıyoruz. Bizim mücadelelerimiz iklim değişikliği hızının gerisinde kalıyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman geç kaldığımız her yılın iklim değişikliğinin etkilerinin geriye döndürülmesi zorlaşıyor.

 

“MERSİN TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA”

 

Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporundan çıkan sonuçları Yılmaz şu sözlerle ifade etti:

 

“Bu raporun arkasında ciddi bir veri toplama ve hesaplama süreci var. Mersin genelinde 2019 yılı faaliyetleri doğrultusunda çalıştık. 2019 yılı faaliyetleri sonucunda Mersin’de 15.3 milyon ton karbondioksit salınımı gerçekleşmiş durumda. Bu aslında Türkiye’deki toplam salınımın yüzde 3’ü kadar. Kişi başına emisyonlarına baktığımız zaman Türkiye ortalaması 8.3 ton karbondioksit. Bu bir kişinin bir yılda dolaylı ya da direk olarak salınımı neden olduğu karbon oranı olarak düşünülebilir. Mersin’de ise bu 6.1 karbondioksit olarak tespit edildi. Aslında Mersin Türkiye ortalamasının altında yaklaşık dörtte üçü kadar kişi başı sera gazı salınımına neden olan bir ilimiz. Bu çok iyi bir haber. Sektörlere göre dağıttığımız zaman imalat sanayi olsun ya da binalarda olsun enerji tüketiminden kaynaklanan salınımların yarıdan fazlası olduğunu görüyoruz. Bunu ulaşım faaliyetlerinden kaynaklanan salınımlar izliyor. Ayrıca endüstriyel ürün kullanımından kaynaklanan tarım, hayvancılık ve arazi kullanımından kaynaklanan ve atık su sektöründen kaynaklanan emisyonların olduğunu görüyoruz.”