Konut ve tarım alanlarının arasına santral kuracaklar | Güney Gazetesi Mersin

Konut ve tarım alanlarının arasına santral kuracaklar

Konut ve tarım alanlarının arasına santral kuracaklar


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Çamlıyayla’nın Sarıkavak mahallesinde yapılması planlanan Biyokütle Santraline itiraz etmek için çevre dernekleri, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir araya geldi. Müdürlük önünde basın açıklaması yapan ÇEKSAM Başkanı Av Semra Kabasakal, yapılması planan alanda konut ve tarlaların olduğuna dikkat çekti. Kabasakal, “1/1000 ölçekli onaylı imar planında konut ve tarla alanına isabet etmektedir. Bu nedenle isabet eden bu yerde böyle bir tesisin yapılması İmar Hukuku açısından uygun değildir” dedi.

Tarsus Çevre Mersin Koruma Çevre Kültür ve Şehircilik ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) üyeleri ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Çamlıyayla Sarıkavak Mahallesi’nde kurulması planlanan Biyokütle Santraline itiraz etmek için dilekçe verdi.

Yapılması planlanan alanda konut ve tarlaların olduğunu hatırlatan ÇEKSAM Başkanı Av. Semra Kabasakal, tesisin yapılmasının İmar Hukuku açısından uygun olmadığının altını çizdi.

“Biyoenerji Yakım Tesisleri kent havasında bulunan zehirli gazları ve formaldehitleri yayarlar” diye konuşan Kabasakal,  “Bu yayma neticesinde insanlarda Solunum Hastalıklarına yol açar aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkilidir. Proje alanına 800 metre mesafe içerisinde kasap, manav, market gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu dükkanlar ve yerli halk ile beraber yayla turizmi yapan kişilerin konutları bulunmaktadır. Temel gıda ihtiyaç alanları ve yaşam alanlarına yakın olması nedeniyle gıda ürün alışverişi yapan ve orada yaşayan kişilerin sağlığı oldukça kötü etkilenerek, solunum yollarında hastalıkların oluşmasına sebebiyet vereceği aşikardır” dedi.

 

“KOKU PROBLEMİ OLACAK”

 

Tesis olarak planlanan alanda ormanların geniş yer kapladığını hatırlatan Kabasakal, “Tesisin yapılacağı yerin hemen yakınlarında orman alanı sayılan yerler olup, planlanan projenin gerçekleştireceği alanın hemen yakınında devlet ormanı bulunmaktadır. Ayrıca plan alanının 100 metre yakınındaki parselde ceviz bahçesi ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Ormanın tesis olarak planlanan arsaya uzaklığı yaklaşık 70 metredir.Ayrıca tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Aynı şekilde güneyde bulunan komşu parseller de tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yanında aynı bölgede komşu parsellerde hayvancılık ve besicilik alanları bulunmaktadır” dedi.

 

“BU TESİSİN YAPILMASINI İSTEMİYORUZ”

 

Kabasakal, “Bölgenin yayla turizmi olması sebebiyle tesisin yapılacağı alana yaklaşık 40 metre yakınlıkta restoran ve piknik alanları mevcuttur. Atıkların alınacağı işletmeler incelendiğinde işletmelerin yer aldığı Giden Mahallesi, Belçınar mahallesi, Sarıkoyak Mahallesi, Beylice Mahallesi, Topaklı Mahalleleri mevcut olup toplanan atıkların tesise ulaşımı sırasında ve ilçe genelinde gerek nakliye güzergahında ve gerekse tesisin işletilmesi sırasında aşırı pis koku problemi olacağından mahalle halkı olarak itiraz ediyor ve bu tesisin yapılmasını istemiyoruz.Tesisin yapılmaması hususundaki itiraz dilekçelerimizi Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdik. Bundan sonraki süreci gerek ÇEKSAM (Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği) gerek Mersin Çevre ve Doğa Derneği ve gerek Mahalle halkı ve muhtarları ile gerekse sivil toplum örgütleri ile birlikte takip edeceğiz ve bundan sonra da yasadan doğan haklarımızı kullanacağız” dedi.