“Yeni normal” memnun etmedi | Güney Gazetesi Mersin

“Yeni normal” memnun etmedi

“Yeni normal” memnun etmedi


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

İçişleri Bakanlığı 1 Haziran’a kadar sürecek kademeli normalleşme planını açıkladı. Yayınlanan genelgeye göre yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek. AVM’ler ise hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Alınan kararları gazetemize değerlendiren Mersin Ticarete ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, yeme-içme sektöründe işletmecilik yapan esnafın çok zor durumda olduğunu dile getirdi. Bu sektörün İl Hıfzıssıhha Kurulunun belirlediği kurallara uygun olarak yerinde hizmet vermesi gerektiğini söyleyen Kızıltan, “Dört kişilik iki, altı kişilik masada 3, sekiz kişilik masada 4 kişilik olacak şekilde imkan tanısalar yeme içme sektöründe çok faydası olacak. Çünkü çok sıkıştılar, çok zor durumdalar. Bu konuda desteğe ihtiyaçları var. Esnafımız diyor ki: Biz her türlü kurala uyarız yeter ki bize çalışma imkanı tanınsın” dedi.

Kızıltan, “Hükümetin aldığı kararlarda esnafın feryatlarını duymuş olduğunu hissedebiliyoruz. Tam olarak esnafa yönelik rahatlatıcı şey yok ama yeme içme ve lokantalara hafta içinde gel al ve paket servisler devam edecek. Bence İl Hıfzıssıhha Kurulunun belirlediği kurallara uygun olarak küçük işletmelerimizin yerinde hizmet vermelerinin sağlanması gerekiyor. Hafta içlerinde dört kişilik masada iki, altı kişilik masada 3, sekiz kişilik masada 4 kişilik olacak şekilde imkan tanısalar yeme içme sektöründe çok faydası olacak. Çünkü çok sıkıştılar, çok zor durumdalar. Bu konuda desteğe ihtiyaçları var. Esnafımız diyor ki: Biz her türlü kurala uyarız yeter ki bize çalışma imkanı tanınsın” dedi.

 

 

“ZİNCİR MARKETLERE SINIRLAMA SÜRDÜRÜLMELİ”

 

Zincir marketlerin 1 Haziran’a kadar zorunlu temel ihtiyaçlar dışında diğer ürünleri satmalarının yasaklanması gerektiğini söyleyen Kızıltan, “Hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin 1 Haziran’a kadar hafta içi de dahil satışlarının yasak olmasını esnafımız istiyor. Bunun dikkate alınması gerekiyordu. Piyasaların, esnafın, küçük işletmelerin, yiyecek içecek sektörünün bir nebze rahatlaması ve moral bulması açısından bu kararların alınması gerekiyor” dedi.

 

“ESNAFIN DAHA BÜYÜK DESTEKLERE İHTİYACI VAR”

 

Mersin Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, bütün sıkıntıların küçük esnafın üzerine yüklendiğini dile getirerek, “Birçok sektörümüz hala kapalı. Açık olanlar da belli saatler arasında hizmet vermeye çalışacaklar. Tam kapanmaya göre esnafın daha büyük desteklere ihtiyacı var. Kabine toplantısından da bir destek çıkar mı diye de bekliyorum açıkçası. Görüldüğü gibi bütün sıkıntı küçük esnafın üzerine yoğunlaşmış durumda. Mart ayından bu yana kapalı olan sektörlerimizin hala kapalı olarak 1 Haziran’a kadar devam edeceği görülüyor. Ondan sonraki süreç ne olur bilmiyoruz ama şu anda durum bu şekilde. Bunun Kabine Toplantısında değerlendirilip esnaflara nakit desteğine ihtiyaç var. Sıfır faizli kredi desteği olabilir veya seyyanen tek bir seferde verilecek bir destek olabilir. Esnaf bunaldı. Esnaf bitme noktasına geldi. Hala sıkıntılarımız devam ediyor. Biraz esneme olumlu ancak tüm sektörler açık olmadığı için sıkıntılarımız devam ediyor” diye konuştu. 

 

“GENELGEDE DÜZELTME YAPILMALI”

 

Yayınlanan genelgede düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir ise “Yeme, içme sektörü hafta içlerinde hijyen ve mesafe kurallarına uyarak müşteri kabul edebilmeli” dedi. Demir, “Genelgede düzeltme yapılmalı diye düşünüyorum. Yeme, içme sektörü hafta içlerinde hijyen ve mesafe kurallarına uyarak müşteri kabul edebilmeli. Ulusal zincir mağazalar 1 Haziran’a kadar zorunlu temel ihtiyaçlar dışında başka ürün satmamalı. Ulusal zincirler bir kaç gündür reklam kampanyaları yapıyorlar, her aradığınızı bizde bulabilirsiniz diye. İçişleri Bakanlığı Şampiyonluk kutlamaları İçin genelge yayınlamadı mı? Kim uydu? kimse, Tam Kapanma da herhalde istenilen sonuç alınmadı. Sonuç ne yazık ki yine Esnaf bedelini ödüyor. Eğer hükümetimiz bizler için gerçek destekleri açıklamazsa bu esnaf bitecek. Bizi yönetenlerde akıllı davranmak zorundalar yoksa ellerinde sadece 5-6 tane zincir market kalacak. Bu genelgeyi hazırlayanların veya önerenlerin hiçbirinin galiba evine ekmek götürmek gibi bir derdi yok. Kira, çek senet, kredi, vergi, SGK ödemek gibi bir zorunluluğu da yok. Maaşını alıyor ahkam kesmeye devam ediyor. Hükümetin artık bu adamlardan kurtulması lazım” diye konuştu.

 

“BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAMADI”

 

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, yayınlanan genelgenin beklentilerini tam olarak karşılamadığı dile getirdi. Algüllü, “Genelgeye baktığımız zaman beklentilerimizi karşılamadığı görmekteyiz. Bizler açıkçası 17 Mayıs pazartesi itibariyle halihazırda işyeri kapalı bulunan kahvehane, kıraathane, internet kafe gibi iş yerlerimizin pazartesi itibariyle açılmasını ümit ediyorduk. Maalesef esnaflarımızın bu kapanma döneminde borçları, senetleri, çekleri, kiraları üst üste binmiş  durumda. Bunları nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünmekteyiz. Bir an önce normalleşme takviminin hızlanmasını ve ekonominin biraz daha serbest hale getirilmesini ümit ediyoruz. Esnaflarımızın dayanacak gücü kalmamıştır. Maalesef ödemelerimizi yapamayacak durumdayız. Ancak genelgede 1 Haziran’a kadar bu işletmelerin kapalı olduğu görülmekte. Yeme içme ve lokanta sektörünün 1 Haziran’a kadar gel al ve paket servileriyle değil de kademeli normalleşme kapsamında tedbirlere uyarak masalarının açarak hizmet vermelerini ümit ediyorduk. Maalesef bu da mümkün görülmüyor. Daha önce de belirttiğimiz bu konuda tam olarak beklentimiz şudur: Esnaf ve zincir marketler arasında adaleti sağlama açısından 17 Mayıs ve 1 Haziran arasında AVM’ lerin tamamının ve 3 harfli zincir marketlerinin tamamının kapatılması gerekiyor. Bu şekilde adaleti sağlamış olabiliriz. Çünkü esnaf bu mağazalar karşısında çok ezilmiş durumda. Devletimizin yetkili organlarından esnafımızın seslerine kulak vermesini ve kademeli normalleşme sürecini bu taleplerimiz doğrultusunda yeniden değerlendirmesini kabine toplantısından bekliyoruz” diye konuştu.