Eğitimde uçurum açıldı | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimde uçurum açıldı

Eğitimde uçurum açıldı


ABİDİN YAĞMUR
Mersin Eğitim İzleme Kurulu, pandemi sürecinde uygulanmaya çalışılan uzaktan eğitim sisteminin özellikle yoksul çocukların aleyhine olduğunu, on binlerce çocuğun nitelikli bir uzaktan eğitim alamadığını bildirdi. Kurulun raporuna göre bu süreçte özel okullar hem uzaktan eğitim hem yüz yüze eğitim yaparak fırsat eşitsizliğinin derinleşmesine neden oldu.
Eğitim-Sen’in öncülüğünde çok sayıda sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Eğitim İzleme Kurulu, Mart-Nisan dönemine ilişkin izlenimlerini kamuoyuyla paylaştı.
Eğitim- İzleme Kurulu’nun raporunu Eğitim-Sen Mersin Şubesi Yükseköğretim Sekreteri Duygu Taner açıkladı. Taner’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
 
“1 MİLYONU AŞKIN ÇOCUK EĞİTİM ALAMIYOR”
“Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi sürecinde hala bir milyonu aşkın çocuk uzaktan eğitime erişememektedir. Eğitimde geçmişten günümüze birikerek artan sorunlar, eşitsizlik ve adaletsizlikler pandemi ile birlikte daha da derinleşmiş, çok sayıda çocuk eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamıştır. Pandemi riskine karşı uzaktan eğitime geçilmesi ile kamusal bir hizmet olan ve her çocuğun eşit bir şekilde faydalanması gereken eğitim hakkına ulaşmak güçleşmiştir. Özellikle düşük gelirli ve yoksul aile çocukları ile mevsimlik tarım işçiliği yapan çocuklar normal koşullarda bile eğitim olanaklarından yeterince yararlanamazken, uzaktan eğitim ile birlikte her çocuğun ulaşabileceği bilgisayar, internet gibi teknolojik araçlarının olmaması, çocukların eğitim sisteminden dışlanmalarına yol açmıştır.”
 
“KALABALIK EVLERDE ÇOCUKLAR EBA’DAN FAYDALANAMIYOR”
“Mersin’de ilçeler, mahalleler hatta okullarda ve okul içindeki şubeler arasında bile eğitime erişimde hem nitelik hem de nicelik olarak ciddi farklılıklar vardır. Salgın süreci ile birlikte eğitimde var olan eşitsizlikler daha da derinleşmiştir. Kalabalık hanelerde yaşayan çocukların ne kadarının televizyona ve internete erişebileceği tartışmalıdır. Özellikle yoksul ve kırsal bölgeler ile köy okullarındaki iletişime geçtiğimiz öğretmenlerin önemli bölümü öğrencilerin yarısından fazlasının EBA’ya erişemediğini ifade etmiş ve bu durumun kendilerini çaresizliğe ittiğini belirtmişlerdir.”
 
“YOKSUL ÇOCUKLAR SİSTEMİN DIŞINA İTİLDİ”
“Pandemi sürecinde öğrencilerimiz, uzaktan eğitime erişen, kısmen erişen ve hiç erişemeyen şeklinde sınıflara ayrılmış, özellikle yoksul emekçi çocukları, özel eğitim kapsamındaki çocuklar, tarım işçisi çocuklar, anadili farklı olan çocuklar ve dezavantajlı gruplar uzaktan eğitime ulaşamamış, sistemin tamamen dışına itilmişlerdir.”
 
“ÖZEL OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME DEVAM ETTİ”
“Evler öğrenciler için okula dönüşmüşken, evde uygun bir çalışma ortamı olmayan öğrencilerin evden öğrenmeyi gerçekleştirebilmeleri mümkün değildir. Devlet okullarında okuyan öğrencilerin önemli bir kısmı uzaktan eğitime dahi ulaşamazken, özel okullardaki öğrenciler hem yüz yüze eğitim yapmakta, hem de uzaktan eğitim almaktadır. Devlet okullarında okuyan öğrencilerle özel okullarda okuyan öğrenciler arasındaki eşitsizliğin giderek büyümesi, milyonlarca öğrencinin eşit koşullarda eğitim alma hakkının ihlali anlamına gelmektedir.”
 
“DEVLET OKULU ÖĞRENCİLERİ SORUNLAR YAŞIYOR”
“Özel okullardaki öğrenciler salgının başından itibaren uzaktan eğitime erişimde hiçbir sorun yaşamazken, devlet okullarında uzaktan eğitime erişim ve teknolojik araç eksiklikleri sorunu bir türlü çözülememiştir. Yüz yüze eğitimde yaşanan eşitsizlikler uzaktan eğitim süreciyle daha da derinleşmiş, bütün yük öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin üzerine yıkılmıştır.”

“Tüm eğitim çalışanları aşılanmalı”

 

Mersin Eğitim- İzleme Kurulu’nun raporunda çözüm önerileri şöyle sıralandı:
-17 Mayıs’tan sonra tüm kademelerde yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için, aşı dâhil tüm önlemler alınmalı, uzaktan eğitim uygulamalarını kalıcı hale getirmek yerine, eğitime erişim başta olmak üzere yıllardır eğitimin çözüm 5bekleyen temel sorunlarına, eşitsizliklere ve adaletsizliklere yoğunlaşılmalı, kalıcı çözümler üretilmelidir.
-Öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetli personel istihdamı, maske ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyreltilmiş sınıflar, yeni öğretmen odaları, yeni öğretmen ve öğrenci tuvaletleri ve diğer fiziki düzenlemeler için acilen eğitime ek bütçe oluşturulmalıdır.
-Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
-Öğrencilerimizin üstün yararı için, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS uygun bir tarihe ertelenmelidir.
-Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
-Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
- Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
-Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
-Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
-Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.
-Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
-Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır