Çernobil’in 35. Yılında Akkuyu’dan vazgeç çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Çernobil’in 35. Yılında Akkuyu’dan vazgeç çağrısı

Çernobil’in 35. Yılında Akkuyu’dan vazgeç çağrısı


ZELİHA ÖZİPEK

 

Çernobil felaketinin 35. Yılında Doğu Akdeniz Çevre Platformu hükümete seslendi. Akkuyu ve Sinop’taki nükleer faaliyetlerinden vazgeçilmesi çağrısında bulunan platform, “Nükleer santrallerden enerji üretimi kandırmacası ile ülkemizi nükleer çöplüğe dönüştürülmesine ve dünyadaki insanları öldürmek için ülkemizin nükleer silah üretim merkezi olmasına karşıyız. Başta Akkuyu’da ve Sinop’ta olmak üzere nükleer santrallerin yapımı “Çernobil bir daha asla” sloganı ile derhal iptal edilmelidir” denildi.

Çernobil felaketinin 35. Yılında Doğu Akdeniz Çevre Platformu açıklamalarda bulundu. Akkuyu ve Sinop’taki nükleer faaliyetlerinden vazgeçilmesi çağrısında bulunan Platform, “Çernobil felaketinin sanığı olan Rusya Akkuyuya ve Fukuşima felaketinin sanığı Japonya Sinop’a ülkemizi felakete sürükleyecek nükleer santraller kurmak için çalışmaktadırlar” denildi.

Türkiye’nin nükleer santrale ihtiyacının olmadığı belirtilen açıklamada, “Çernobil felaketinin 35.yılında Dünya hala Çernobil Nükleer Santralinden yayılan radyasyon felaketinin tüm yakıcılığını yaşamaya devam etmektedir. Çernobil felaketinin verdiği 35 yıllık ekonomik ve sosyal zararların hesabı yapılamıyor. Çernobil felaketinden dolayı Dünyada yaklaşık 1.000.000 insan öldü ve insanlar hala ölmeye devam etmektedir.Nükleer santrali evdeki tüp gaza indirgeyen, zihniyet Sinop'a ve Mersin'e halkın iradesine rağmen kapalı kapılar ardından nükleer santral anlaşmaları ve bilimsel olmayan, göstermelik ÇED raporları ile Karadeniz’i ve Akdeniz’i nükleer atık çöplüğüne dönüştürecek nükleer santral projelerinin yapımına başlamıştır. Çernobil felaketinin sanığı olan Rusya Akkuyuya ve Fukuşima felaketinin sanığı Japonya Sinop’a ülkemizi felakete sürükleyecek nükleer santraller kurmak için çalışmaktadırlar” ifadelerine yer verildi.

 

“ÇERNOBİL BİR DAHA ASLA”

 

Türkiye’de kurulacak nükleer santral teknolojisinin dünya nükleer teknolojisinden geride olduğu geride olduğunu belirtilen açıklamada, “En ileri teknoloji bile olsa bu teknolojiler*le ülkemizde nükleer santral* kurulması halinde tarımımız turizmimiz ve sağlığımız çok zarar görecektir. Çernobil nükleer santral felaketi, dünyaya Nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek, çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarının telafisinin mümkün olmadığını ve bu zararların kuşaklar boyu binlerce yıl devam ettiğini, en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini, nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yarattığını bilimsel olarak kanıtlamıştır. Akkuyu Nükleer Santralinin zemininde meydana gelen çatlaklara rağmen inşaatına halen devam edilmesi Çernobil felaketinin habercisidir. Ayrıca Akkuyu nükleer santralinin bir günde kullanılacak soğutma suyunun her gün 1 milyon tonunun buharlaşarak bölgedeki atmosferik buhar oranı ve sıcaklık derecesini daha da artıracağı için bölgede küresel ısınma ve iklim krizine neden olacağı açıktır. Nükleer santrallerden enerji üretimi kandırmacası ile ülkemizi nükleer çöplüğe dönüştürülmesine ve dünyadaki insanları öldürmek için ülkemizin nükleer silah üretim merkezi olmasına karşıyız. Başta Akkuyu ’da ve Sinop’ta olmak üzere nükleer santrallerin yapımı “Çernobil bir daha asla” sloganı ile derhal iptal edilmelidir. Hükümeti bir kez daha Nükleer Maceradan vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.