Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu Mersin’de | Güney Gazetesi Mersin

Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu Mersin’de

Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu Mersin’de


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Brezilya ve Güney Afrika koronavirüs varyantının Türkiye’de görülmeye başlamasıyla ilgili yetkilileri ve aileleri uyardı. Özellikle çocuklar üzerinden ciddi etkileri olduğu bilinen varyantın aşıdan kaçma özelliği de var. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen bu varyantın Mersin’de gözüktüğünü de duyurdu. Antmen, “İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika varyantları çok fazla etkili olmaya başladı. Özellikle Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu da Türkiye’de çok fazla yaygınlaşırsa çok ciddi problemler ortaya çıkar. Bu mutasyonun aşıdan kaçma özelliği ve çocukları hastanelik etme özellikleri de var. Aşının hızlı yapılmasını istememizin temel sebebi de bu. Aşılama hızlı olmazsa mutasyonlarda yayılacak ve çok daha kötü günler ülkemizi bekleyecek” dedi.

Koronavirüsün binlerce yeni varyantı dünyanın dört bir yanına yayılıyor. Bu varyantlardan en çok yayılan tür olan İngiliz varyantı ülkemizde vaka oranlarının yüzde seksenini kapsıyor. Son zamanlarda dünya ve ülke genelinde hızla yayılan Brezilya ve Güney Afrika varyantı da ülkemizde ve Mersin’de görülmeye başladı. Sağlıkçılar bu mutasyonların İngiliz varyantın daha tehlikeli olduğu konusunda yetkilileri ve vatandaşları uyarıyor.

Brezilya ve Güney Afrika varyantının ülke genelinde ve Mersin’de görüldüğünü vurgulayan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, virüsün çocuklar üzerindeki etkisine ve aşılardan kaçma özelliğe dikkat çekti. Antmen, “Mutasyonlar şu anda çok fazla etkili olmaya başladı. Özellikle İngiliz mutasyonu. Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu da Türkiye’de çok fazla yaygınlaşırsa çok ciddi problemler ortaya çıkar. Bu mutasyonun aşıdan kaçma özelliği de var.  Çocukları hastanelik etme özellikleri de var. Aşının hızlı yapılmasını istememizin temel sebebi de budur. Bu şekilde olmazsa mutasyonlarda yayılacak ve çok daha kötü günler ülkemizi bekleyecek. Halkımızın çok dikkatli olmasını istiyoruz. Bu mutasyon çocuklar üzerinde çok etkili” dedi.

 

“MERSİN’DE VAKA ÇOK ARTTI”

 

Mersin’de vaka oranlarının bin civarında olduğuna dikkat çeken Antmen, “Mersin’ de vaka çok arttı ve artmaya da devam ediyor ama yoğun bakımlar şu anda hastaları kaldırabilecek durumda. Sağlıkta çok ciddi bir sıkışıklık yok. Vaka oranlarının artışını önlemek için Ramazan Bayramı’nda tam kapanmayı öneriyorum. Bayramda 5 günlük tatil söz konusu ve bununla birlikte pazartesi ve salı günlerini de eklerlerse 9 günlük kapanma olur. Yalnız şöyle bir şartımız var: Aşılama tüm hızıyla devam etmeli. Aşılama bugünkü hızıyla devam ederse kapanmaların hiçbir yararı olmaz” dedi.

 

 

 

“SİNOVAC AŞISI TÜKENDİ”

 

3 Mayıs’a kadar Sinovac aşısına sistemin randevu vermediğini söyleyen Antmen, “Şu anda Sinovac aşısı Türkiye çapında yapılmıyor. 3 Mayıs’a kadar Sinovac aşısına sistem randevu vermiyor. Bu muhtemelen elimizdeki aşının tükendiğini, yeni aşının geldiğini ama 14 günlük deneme periyodu olduğunu, onun da 3 mayısta biteceğini gösteriyor. Şu anda sadece Biontech aşısıyla idare ediyoruz. O da zaten Türkiye genelinde 4 milyon doz gelmişti. Bunun hiçbir önemi yok. O açıdan kapanmaların bu dönemde aşıların çok hızlı bir şekilde devam etmesiyle bir yararı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.