Mecliste TOKİ atışması | Güney Gazetesi Mersin

Mecliste TOKİ atışması

Mecliste TOKİ atışması


 

ABİDİN YAĞMUR

 

TOKİ’nin Çay Mahallesi’nde yapacağı kentsel dönüşüm projesi için Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a TOKİ ile protokol yapma yetkisi verilmesine dair teklif belediye meclisinde tartışmalara neden oldu. HDP grubu, Çay Mahallesi sakinlerinin endişelerini gündeme getirdi ve “Mahalle sakinleri istemiyor” dedi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise halkın rıza gösterme oranının yüzde 47 düzeyinde olduğunu ileri sürdü.

Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında, TOKİ’nin Çay Mahallesi’nde yapacağı kentsel dönüşüm için Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a protokol yapma yetki verilmesi görüşüldü.

Teklif üzerine söz alan HDP’li Salih Akbaş, HDP, CHP ve EMEP üyelerinden oluşan bir komisyon kurarak Çay Mahallesi’nde vatandaşlarla bire bir görüşmeler yaptıklarını söyledi.

61 mülk sahibi ile birebir görüştüklerini anlatan Akbaş, bilgi sahibi olanların sayısının 9, bilgi sahibi olmayanların sayısının 48, yeterli bilgi sahibi olmayanların sayısının 4 kişi olduğunu söyledi.

Görüştükleri kişilerden 6’sının kentsel dönüşüm istediğini, kentsel dönüşüm istemeyenlerin sayısının ise 54 olduğunu ifade eden Akbaş, “Büyük oranda kentsel dönüşüm istenmediği ortadadır” dedi.

Akbaş, Çay Mahallesi sakinlerinin kentsel dönüşüm istememesinin nedenlerini ise TOKİ evlerinin kendilerine yetmeyeceği kaygısı, müstakil evlere bağlılık oluşması, komşuluk ilişkileri, müstakil evlerde bahçe olması, hayvan beslenmesi ve müstakil evde daha rahat olmaları, mülk sahibinin TOKİ’den ne kadar daire alacağının belirsizliği ve borçlandırılma endişesi olarak özetledi.

 

“HASTANE CADDESİ’NDE KARANFİL DAĞITMAK YERİNE ÇAY MAHALLESİ’NDE HALKLA BULUŞUN”

 

HDP’li üyesi Özgür Çağlar da,  “Bu protokol bugün buradan geçebilir. Ama ne sizin ne grubunuzun ne de TOKİ’nin halkın beklentilerinden haberi yok. Halk TOKİ’yi rant aracı olarak görüyor ve sizin bundan haberiniz yok. Gelin sokaklara inelim, insanlarla konuşalım. İnsanlar istemiyor. Biz ilk gün şunu söyledik: Gelin sokaklara inelim. Siz hani sahilde gezip bir şeyler dağıtıyorsunuz ya bunu Çay Mahallesi’nde de yapabilirsiniz. Hastane Caddesi’nde karanfil dağıtmak yerine Çay Mahallesi’nde halkla buluşup bu projeyi anlatabilirsiniz. Ama siz bunu reddettiniz, grubunuz da reddetti. Biz halkın diliyiz, halkın söyleyemediklerini burada söylemekle yükümlüyüz. Gerekirse halkın avukatlığını da yaparız” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK: HEDEFİMİZ YÜZDE 70’İ RAZI ETMEK

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da Çay Mahallesinde 733 kişi ile anket yapıldığını belirterek “Kentsel dönüşümü isteyen vatandaşların oranı yüzde 42; istemeyenlerin oranı yüzde 57. Neredeyse yarı yarıya. Tabi insanlarımızın çoğunluğu yeterince bilgi sahibi olmadığı için de projeye karşı bir duruş var. Biz, insanları çağırıp bilgi verdiğimizde bu oranın yükseleceğine inanıyoruz. TOKİ ve personelimiz, hak sahibi bin 100 kişi ile tek tek görüşecek. Hedefimiz, hak sahibi insanlarımızın en az yüzde 70’inin onay ve kabulünü almak. Biz, insanlarımızın yine akrabaları, 30-40 yıllık komşularıyla birlikte güvenli konutlarda yaşamaların sağlamak istiyoruz. Konut fazlalığı halinde, mahalledeki kiracıların da uygun koşullarda ev sahibi olmalarını sağlayıp, mahalleye dışarıdan insanın gelmemesini sağlayacağız. Dileyen kadınlar, tandırlarında ekmeğini de yapacak, kültür ve geleneklerini de yaşatabilecek” dedi.