“Denizciliğin lokomotifi Mersin olmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Denizciliğin lokomotifi Mersin olmalı”

“Denizciliğin lokomotifi Mersin olmalı”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mehmet Semih Nane, Türkiye’nin 21. Yüzyılda varlığını etkin bir şekilde sürdürmesinin yolunun denizcilikten geçtiğini belirtti.  Denizciliği milli mesele olarak gördüğünü ifade eden Nane, Mersin’in Türkiye denizciliğinde lokomotif olması gerektiğini vurguladı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Denizcilik Dairesi Başkanlığı kurulması önerisini yineledi.

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mehmet Semih Nane, gazetemizde ve kişisel bloğunda yayınlanan yazılarında Mersin’in denizcilik kültürünü geliştirmesinden Türkiye’nin denizcileşmesine kadar birçok başlıkta denizciliği inceliyor.  Nane, geçtiğimiz yıl da belediye meclisinde denizcilik üzerine konuşarak bu konuya dikkat çekmeye çalışmıştı. Aslında bir sanayici olan Mehmet Semih Nane’nin denizciliğe ilgisinin nedeni hem bu alanın ekonomik potansiyeli ve hem de Mersin’in Doğu Akdeniz’deki stratejik konumu.

Nane, denizcilik kültürünün Mersin’de gelişmesi, halkın bu konuda bilinçlenmesi için atılacak ilk adımlardan birinin Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Denizcilik Dairesi Başkanlığı oluşturmak olduğunu söylüyor.

“Bu işin bir sahibinin olması lazım Mersin’de. Bu vilayet de olabilir ama bu işe daha çok yakışan Mersin Büyükşehir Belediyesi olur” diyen Mehmet Semih Nane,  “Belediyenin bir denizcileşme vizyonu oluşturması lazım. Mersin nasıl denizcileşir bu vizyonu ortaya koyması lazım. Bunun da vazgeçilmezi Mersin halkına denizcilik bilinci nasıl verilir. Bunu ortaya koymak lazım. Benim denizcilikten anlatmak istediğim sadece jeopolitik, jeostratejik konular değil. Halkın günlük hayatına da dokunan bir denizcilikten söz ediyorum.  Balık avcılığıyla ilgili, su sporlarıyla ilgili festivaller etkinler düzenlersin. Birçok faaliyet yapabilirsiniz. Denizcilik daire başkanlığı geçen dönem kapatılmış. Bu denizcilik daire başkanlığı hiçbir şey yapmasa bile Mersin halkına denizcilik bilinci aşılasa vazifesini yüzde 100 yapmış olur bence. Denizcilik dairesine iş mi yok? Kıyı temizliğini sağlarsın, sahil güvenlikle birlikte çalışabilirsin. Taşucu Tersanesi için devletle birlikte çalışabilirsin. Yeter ki daire oluşturulsun. Mersin’de denizcilik alanında yapılacak çok iş var” dedi.

 

“MERSİN’İN MAVİ VATANDA ÇOK ÖNEMLİ YERİ VAR”

 

“Türkiye eğer 21. Yüzyılda varlığını güçlü şekilde sürdürecekse denizcilik vizyonunu ortaya koyması lazım” diyen Mehmet Semih Nane sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye denizcileşmeden bir yere gelmesi mümkün değil. Bunun da lokomotifi Mersin. Mersin Türkiye’nin en önemli denizcilik şehri. Bunun bir ekonomik değeri var ama aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki gelişmelere bakarsanız stratejik bir yanı da var. Çevreye yüzde 100 riayet etmek kaydıyla Taşucu Tersanesinin önemini unutmamak lazım. Taşucu Tersanesinin ekonomik değerinden bağımsız olarak konuşuyorum. Yunanistan silahlanıyor, Rum kesimi silahlanıyor, Amerika üs istiyor. Savaş tamtamları burnumuzun dibine gelmiş, Taşucu Tersanesini bu açıdan da değerlendirmek gerekiyor. Umarız olmaz ama savaş durumunda tersane deniz kuvvetlerine devredilecek. Büyük resimden bakarsak mesele aslında milli mesele. Denizciliğin Türkiye için, Mersin için ne kadar önemli olduğu ortada. Bunun önemi her geçen gün ortaya çıkıyor. Bir gün geçmiyor ki Türkiye için denizcilikle ilgili bir konu olmasın. Amiral Cem Gürdeniz mavi vatan doktrinini geliştiren bir amiral. Mersin’in mavi vatan içinde çok önemli bir yeri olduğunu vurguluyor. Dolayısıyla herkesi göreve davet ediyorum.”