Mecliste liman tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Mecliste liman tartışması

Mecliste liman tartışması


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişletilmesi girişimleri de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geldi.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, Mersin’in aşa ve işe ihtiyacı olduğunu belirterek Mersin Limanı’nın genişlemesine destek vereceğinin sinyalini verdi.

Bunun üzerine söz alan CHP’li meclis üyesi Özgür Emire de şunları söyledi: “Mersin Limanı’nın yüzde 90’nı yabancıların eline geçmiştir. 755 milyon dolara alınan Mersin Limanı, 3 katı değerine ulaşarak 2 milyar 172 milyon değerine ulaşmıştır. Akfen Holding, hisse oranı yüzde 10 olmasına rağmen imtiyazlı yönetim kurulu başkanlığını sürdürerek yeni büyük karlar peşindedir. 755 milyon dolar bunun için ödenmiştir. 176 dönüm alan büyütmekle hem sözleşmeye aykırılık hem de fazla kazanç peşine düşülmüştür. İşletmeci firma, Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurmadan plan değişikliğiyle ilgili direk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştur. Bakanlık, Mersin Büyükşehir Belediyesine 23.07.2018 tarihinde görüş sormuştur. Büyükşehir Belediyesi 10.09.2018 631 sayılı meclis kararıyla komisyonda ve mecliste Mersin’in kalbine “Platform kurulmasında herhangi bir sakınca yoktur” şehrine karşılık meclis ret kararı vermiştir. Mersin adına doğru karar vermiştir. Meclis’in ret kararı 2200 sayfalık ÇED dosyasında kendine yer bulamamıştır. Mersin’in ret kararına rağmen dolgu yapmak suretiyle alan büyütmek istemektedir. Dolayısıyla Mersin bunu şöyle okumaktadır: Polipropilen Tesisi neyse MIP’in yapmak istediği odur. Balık çiftlikleri neyse MIP’in yapmak istedikleri odur. 100. Yıl Davultepe neyse MIP’in yapmak istediği odur. Nükleer santral neyse MIP’in yapmak istediği odur. Ankara bu sesi duymalıdır. Mersin’in ihtiyacı ana Konteyner Limanı’dır. Mevcudun genişletilmesi değildir. Sekizinci, Dokuzuncu, Onuncu kalkınma planlarında Ana Konteyner Limanı yer almaktadır. Ana Konteyner Limanı yeni yapılan 1/100.000’ lik, 1/5000’lik planlarda yer almıştır. Mersin, Ana Konteyner limanıyla geleceğe hizmet edecektir.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Anladığım kadarıyla Afşin Başkan, limanın genişlemesine bir itirazınız yok. İş yok, aş yok ve istihdam alanları yaratmamız lazım diyorsunuz ve ben buna katılıyorum. Zaten onun için de birçok arkadaşımızın da düşüncesi olan Ana Konteyner Liman projesi var. İtirazımız orada yer seçimi olarak daha uygun yer olduğu yönündedir. Yoksa genişleme, yatırım, liman kapasitesi artsın, eyvallah. Kimsenin bir itirazı yok. Oturup konuşalım mutlaka ama bir yanlış anlamaya da meydan vermeyelim” diye konuştu.