“BİRİLERİNİN ARTIK BU ADAMA DUR DEMESİ GEREK” | Güney Gazetesi Mersin

“BİRİLERİNİN ARTIK BU ADAMA DUR DEMESİ GEREK”

“BİRİLERİNİN ARTIK BU ADAMA DUR DEMESİ GEREK”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

“Halktan Biri” oyunu, dünyanın neresinde oynanırsa o ülke için yazılmış izlenimi doğuran, herkese tanıdık gelen bir taşlama. Mersin Şehir Tiyatrosu’nun iki genç oyuncusunun sahnedeki başarısı da görülmeye değerdi.

 

Murat Atak yönetimindeki Mersin Şehir Tiyatrosu koronavirüs günlerinde boş durmadı ve bir oyun daha çıkardı, oyunu az sayıda davetli için küçük bir salonda, büyük bir özenle sergiledi.  Toplantı salonundan küçük bir tiyatro sahnesine dönüştürülen mekanda sesten ışığa, oyunculuktan dekora kadar her şey sanki oyunu yüzlerce izleyecekmiş gibi özenle hazırlanmıştı.

Murat Atak’ın yönettiği “Halktan Biri” oyunu, Amerikalı yazar Sam Bobrick’in metninden Ekin Tunçay Turan tarafından Türkçeye çevrilmiş.

Murat Atak, oyunu yerelleştirmek için bir çabaya girmediklerini, orijinal metindeki olay örgüsü ve ana mesaja bağlı kaldıklarını söylüyor. Sadece oyunun cinayet gibi keskin bir sonla bitmesine müdahale edilmiş ve oyun herhangi bir ölme, öldürme olmadan, ucu açık şekilde, seyirciye sorular sorarak bitirilmiş.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomik ve siyasal sistemine Amerikan işçisinin gözünden bakan bir oyun olmasına rağmen ““Halktan Biri” oyunu, dünyanın neresinde oynanırsa o ülke için yazılmış izlenimi doğuran, herkese tanıdık gelen bir taşlama.

 

HİKÂYE AMERİKA’DA GEÇİYOR AMA SANKİ BİZDEN

 

Oyunda canlandırılan karakterler Amerikalı, sözü edilen kurumlar Amerikan kurumları, sözü edilen Başkan Amerikalı, sözü edilen eyaletler, şehirler Amerika’da ama hikâye bizden sanki, çok tandık.

İşsiz kalan, işsizliğin sorumlusu olarak mültecileri gören, sürekli geriye gidişe isyan eden, açlık çeken, sosyal güvencesi olmadığı için ilaç alamayan bir vatandaş. Şirketleri zenginleştiren, seçimleri şaibeli hale getiren, kendine suikast düzenletip oyunu artıran, sonra kendini kral ilan eden, saraya yerleşen bir devlet başkanı. Ve tüm bu süreçte “halktan biri” olan Travis Pine’ı, gerçeği haykıran mektupları yazmasın diye ikna etmeye çalışan, Travis Pine’a devlette önemli görevler verip bir anlamda suça ortak eden, en sonunda onu ortadan kaldırmaya çalışan FBI ajanı Tom Walker…

 

OYUNUN TEMPOSU SEYİRCİNİN KOPMASINA OLANAK VERMİYOR

 

Mersin Şehir Tiyatrosu’nun genç oyuncularından Necati Kutlu’yu Travis Pine rolünde izledik. Ozan Erdönmez ise FBI ajanı Tom Walker olarak karşımızdaydı.

Yönetmen Murat Atak, yükselen, alçalan, yükselen, alçalan bir tempo örüntüsü yaratmış oyunda. Seyircinin oyundan kopmasına, başka şeyler düşünmesine neden olacak bir metni var oyunun. Sürekli bir bilgi akışı, ironi yığmaları, taşlamalar seyirciye çok şey düşündürüyor ama oyunun temposu seyircinin aklının başka yere kaymasına fırsat vermiyor. Oyunun içine çekiyor seyirciyi.

 

BELEDİYE TİYATROLARINDA ÖZLENEN TAŞLAMALAR

 

Her iki genç oyuncu da yönetmen Murat Atak’ın sahnede ne vermek istediğini iyi anlamış, oyuna iyi hazırlanmış, yeteneklerini disiplinleriyle birleştirmiş bir görüntü çizdi.

Mersin Şehir Tiyatrosu’nun sergilediği “Halktan Biri” oyunu, Anadolu’daki şehir tiyatrolarında uzun zamandır görmediğimiz politik taşlamanın başarılı bir örneği olarak tiyatro repertuarında yerini alacak gibi. Ülkesindeki kötü gidişi gören ama bir türlü durduramayan Travis Pine’ın “Birilerinin artık bu adama dur demesi gerek” şeklindeki repliği ise oyunu da, dönemi de özetliyordu.