“Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” kitabı çıktı | Güney Gazetesi Mersin

“Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” kitabı çıktı

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

“Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” kitabı çıktı


Geçtiğimiz aylarda “Tarsus’ta Sinema”, “Yeryüzü Olayları” kitapları ile “Edebiyatımızda Bisiklet” başlıklı derleme kitabı yayınlanan Uğur Pişmanlık’ın yeni çıkan “Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” kitabında, antik çağdan bu yana Tarsus’un serüveni anlatılıyor.

Aratos Felsefe dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tarsus’un tarih boyunca iki kez Hititler, iki kez de Roma döneminde başkentlik yaptığını belirterek, bu kitap için “Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus” adını seçtiğini dile getiriyor.

Pişmanlık, Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi’nin 50. kitabı olarak yayımlanan kitabın sunuş yazısında, “Tarsus, 10 bin yıllık geçmişiyle Anadolu’nun hatta antik dünyanın eski kentlerinden biridir. Her ne kadar 12 Eylül sonrası gelen rantçı yerel yönetimlerin, müteahhitlerin ve kentin görgüsüz burjuvazisi tarafından Tarsus kentten çok köye dönüşmüş gibi görünse de geçmişin kimi özelliklerini ve değerlerini bağrında taşımaya devam ediyor. Bu değerlerin elde kalanlarının bazıları hatırlanıyor, bazıları bıraktıkları izlerle korunmayı ve yeniden değerlendirilmeyi bekliyor. ‘Tarih İçinde Bir Başkent: Tarsus’ kitabı, antik çağdan günümüze, bu kentin yetiştirdiği hekimler, destancılar, kişiler, olaylar, tarihi yapılar ile damak tatlarımıza ve kültürel değerlerimize dair bugünden yarına bir bellek kaydıdır” diyor.

Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın bugüne kadar yayınlanmış kitapları ise şunlar; Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008) Tarsus Basın Tarihi/Yüzyıllık İzler (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus, (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Yolunda Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema (2020), Yeryüzü Olayları (2020), Ayrıca Edebiyatta Tütengil’e Armağan (2206), Tarsus (2009), Edebiyatımızda Çeşmeler (2009), Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu (2008), Tarsus Bibliyografyası (2008), Edebiyatımızda Radyolar (2011) ile Türkiye'de İlk Elektrik: Tarsus (2011), Tarsus Çıplak Mahallesi (2014), Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı Namrun Yaylası (2014) adlı özgün ve derleme kitapçıkları bulunuyor. (Haber Merkezi)