"Askıda” samimiyet | Güney Gazetesi Mersin

"Askıda” samimiyet

Davultepe’deki narenciye alanlarının sanayi sitesi için imara açılmasına her kesimden tepki gelmişti. O skandal plan Mezitli Belediyesince askıya çıkarıldı. İtiraz süreci sonunda top yine belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin ayağına gelecek, son sözü onlar söyleyecek.




ABİDİN YAĞMUR

 

Davultepe’deki narenciye alanlarının sanayi sitesi uğruna heba edilmesine yol açacağı için eleştirilerin hedefi olan 1/1000 ölçekli imar planı Mezitli Belediyesi’nce askıya çıkarıldı. İlan 1 ay süreyle askıda kalacak ve bu süre içinde yapılacak itirazlar belediye meclisinde ele alınacak. İtirazlar belediye meclisinin gündemine geldiğinde meclis itirazları kabul ederse imar planı iptal olacak. Eğer meclis itirazları reddederse narenciye bahçelerinin olduğu alan yapılaşmaya açılacak. Yani top bu 1 aylık sürede önce vatandaşta, sonra belediye meclisinde olacak.

Mezitli’ye bağlı Davultepe Mahallesi’nde 360 dönüm narenciye alanının, küçük sanayi sitesi için yapılaşmaya açılması girişimlerinde yeni bir aşamaya gelindi. Uygulama imar planını yapan Mezitli Belediyesi planı 17 Şubat itibariyle askıya çıkardı.

İlan askı tutanağında, Mezitli Küçük Sanayi Sitesi yapılması için Davultepe’deki narenciye alanlarını imara açan plan değişikliğinin 1 Aralık 2020’de Mezitli Belediye Meclisi’nde kabul edildiği, 11 Ocak 2021 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandığı kaydedildi.

İmar planı 19 Mart’a kadar Mezitli Belediyesi’nin panolarında ve mezitli.bel.tr. adresinde askıda kalacak.  Plana itirazlar bu süre içinde yapılabilecek. İtirazlar belediye meclisinin gündemine gelecek ve meclis itirazları kabul etme ya da reddetme hakkına sahip olacak.

Eğer belediye meclisi itirazları dikkate alırsak plan iptal edilecek ya da düzeltme yapılacak. Meclis itirazları reddederse plan yürürlüğe girmiş olacak.

Mersin kamuoyunu haftalardır meşgul eden Davultepe’deki narenciye bahçelerinin imara açılmasıyla ilgili evrak incelendiğinde belediye meclislerinde konu görüşülürken o bölgedeki narenciye üretiminin tamamen görmezden gelindiği görülüyor.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da imzasının olduğu plan raporunda bölgenin konumu, yol durumu ayrıntılı olarak değerlendiriliyor ancak bölgedeki ağaç varlığı görmezden geliniyor. Raporda narenciye ve zeytinciliğe dayalı tarımın faal olarak yapıldığından hiç söz edilmiyor.

Raporun plan hükümleri maddesinde ise sanayi sitesi alanında patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı madde içeren işyerlerinin açılamayacağı, sanayi sitesi alanında yapı yoğunluğunun 0.90, kat yüksekliğinin en fazla 8.5 metre olacağı kaydediliyor.

Raporda ayrıca alanda ticari alan, resmi daire alanı ve sağlık tesisi alanı, ibadethane alanı ve otopark alanı olacağı, bunların da yapı yoğunluğunun 0.90 olacağı bilgisi yer alıyor.