“Mersin’de önlemler gevşetilmemeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de önlemler gevşetilmemeli”

“Mersin’de önlemler gevşetilmemeli”


 

Zeliha ÖZİPEK

 

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, pandemiyle ilgili son gelişmeleri ve aşılama sürecinde yaşanan problemlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Necmi Arslan’ın çocukları da katıldı.

 

Toplantıda konuşma yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Mersin’in en çok vakanın görüldüğü iller arasında olduğuna dikkat çekerek, “Mersin en fazla ölüm oranının görüldüğü 13-14 ilden bir tanesi. Bu nedenle Mersin’de önlemler kesinlikle gevşetilmemeli aksine sıkılaştırılmalıdır” dedi.

 

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, pandemi sürecindeki son gelişmeleri ve aşılama sürecinde yaşanan problemlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde ölmeye devam ettiği söyleyerek “Pandemi, mutant virüs tartışmalarıyla yeni bir döneme girerken sağlık çalışanları ölmeye devam ediyor. Mersin’de 18. sağlık çalışanını, dokuzuncu hekim arkadaşımızı da yitirdik. Dr. Necmi Arslan, çalıştığı Mersin Şehir Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarından emeklilik dilekçesi verdikten bir hafta sonra yatırıldığı hastanede 9 Şubat 2021 tarihinde vefat etti. Biz hekimler, sağlık çalışanları ölmeye devam ediyoruz ama gördüğümüz kadarıyla bu ölümlerin önlenmesi için hükümet hiçbir önlem almıyor ve tüm uyarılarımıza karşın süreci sıradan bir vatandaş gibi seyrediyor. Bu ölümlerin bitmesi ve pandeminin bir an önce ülkemizde sonlanması için hükümeti sesimizi duymaya, birlikte hareket etmeye ve aşağıda sıralayacağımız önlemleri almaya bir kez daha çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“AŞILAMADA AKSAKLIKLAR VAR”

 

Aşılama sürecinde eksikliklerin ve aksaklıkların devam ettiğinin altını çizen Antmen, “Tüm kamuoyunun bildiği gibi sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılanmaları, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da ilk doz aşılamaları başlatıldı. Ancak pandeminin başlamasından bu yana ne aksaklıklar, ne eksiklikler olduysa aşılamada da aynı eksiklikler ve aksaklıklar devam etmektedir. Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz, bu nedenle yeterli dozda aşının bir an önce temin edilmesi, toplu yaşam ve çalışma alanlarındaki emekçilerin ve özellikle de öğretmenlerin hızla aşılanmalarının sağlanması toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanması yıllarımızı alacak ve bir çok ölümle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” dedi.

 

“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ AŞILAMA SÜRECİNİN ALTINDAN KALKAMIYOR”

 

Antmen, “Aşılamanın birinci basamağa ait olduğu ve bugün için ASM’lerde yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Ancak ASM’lerimizin bugünkü fiziki şartları, bugünkü personel durumu ve bugünkü örgütlenme anlayışı ile bu sorununu altından kalkabilmek mümkün değildir. Hepimiz çok iyi bilmekteyiz ki, çoğu apartmanların giriş katlarında olan, 10-15’ten daha fazla kişinin bir arada olmasına fiziken müsait olmayan ASM’lerde aile hekiminden bağımsız olarak beş dakikada bir verilen randevular çok ciddi kargaşaya neden olmakta ve virüsün de bulaşmasını arttıracak bir zemin oluşturmaktadır. Her aile hekimine görevlendirilen bir aile sağlığı elemanın onlarca görevinin arasına beş dakikada bir verilen aşı randevularının üstesinden gelmesi mümkün değildir.  65 yaş üstü vatandaşlarımızın teknolojik aletleri kullanma konusundaki sıkıntılar düşünüldüğünde randevuların alınmasının da aile sağlığı elemanları tarafından yapılması ve bunun da iş yükünü iyice arttırdığı göz ardı edilmemelidir” ifadelerine yer verdi.

 

“2020 YILINDA MERSİN’DE 1384 KİŞİ KORONADAN ÖLDÜ”

 

Aile Sağlığı Merkezlerine yeteri kadar sağlık çalışanının görevlendirilmesi gerektiğini belirten Antmen, “Aşılama ile ilgili sorunun ASM’lerde çözümü için öncelikle ve çok acil olarak her ASM’ye yeteri kadar sağlık çalışanı görevlendirilmeli, fiziki şartları yetersiz olan ASM’lerin genişletilmesi için acil önlem alınmalı, aile hekimlerinin iş yükünü azaltacak önlemler acilen alınmalı, aşı randevuları en az 15 dakika arayla olmalı, ayrıca salt aşı yapmakla görevli istasyonlar şehrin değişik noktalarına acilen inşa edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra ASM’lerin kamulaştırılması sağlık bakanlığının programına dahil edilmelidir. Son üç yılın ölüm sayıları incelendiğinde 2020 yılı içerisinde Mersin’de 1384 fazladan ölümün olduğu görülecektir. Bu ölümlerin çok önemli bir kısmı sağlık hizmetine erişebildiği taktirde önlenebilecek ölümlerdir. Bu anlamda sağlık bakanlığı bu fazladan ölümleri de incelemeli ve bundan sonra aynı sorunlarla karşılaşmamak için önlemler almalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ACİLEN GÜNLÜK SAYILAR VERİLMELİ”

 

Antmen, pandemi sürecinin başından bu yana il ve ilçe vakalarının gün gün açıklanması gerektiğini belirterek, “Hükümetin pandemide yeni kararlar almış olmasını ve özellikle illerde haftalık sayıların ve oranların açıklanmasını olumlu ama yetersiz ve geç kalmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Pandemi sürecinin başından bu yana il ve ilçe vaka sayılarının açıklanmasını ve illere, hatta ilçelere özel önlemlerin alınmasını savunmamıza ve bu konuda girişimlerde bulunulması için oldukça fazla uyarıda bulunmamıza rağmen önerilerimizin bir kısmının, pandeminin birinci yıl dönümünde yapılması ciddi bir eksikliktir. Bugünkü kararlara ek olarak acilen günlük sayılar verilmelidir, illerin yanı sıra ilçelerin sayıları açıklanmalıdır. Filyasyon ekiplerinin belirlediği mutant virüs sayıları da mutlaka ayrıca açıklanmalıdır. Ve bu sayıların gerektiği önlemler İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmalıdır” dedi.

 

“MERSİN EN ÇOK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ İLLER ARASINDA”

 

Mersin’in en çok vakanın görüldüğü iller arasında olduğuna dikkat çeken Antmen, “Mersin’de önlemlerin sıkılaştırılmasının, denetimlerin arttırılmasının, sağlık müdürlüğü, valilik ve sağlık örgütleri olarak hep birlikte mücadele etme zemininin oluşturulmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz” Haftalık oranlardan görüldüğü üzere Mersin en çok vakanın görüldüğü iller arasındadır ve yüz binde 90 olarak görülen vaka oranı ile ciddi bir tehlikenin içerisindedir. Bu oran da Mersin Tabip Odası olarak bir yıldan bu yana Mersin için alınması gereken önlemlerde ne denli haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Mersin’de kısıtlamalar gevşetilmemeli aksine önlemler daha da sıkılaştırılmalı” dedi.

 

Antmen sözlerine şu şekilde son verdi :

 

“Mersin Tabip Odası olarak ölümlerin sona ermesi, pandeminin sonlanması için özellikle Mersin’de önlemlerin sıkılaştırılmasının, denetimlerin arttırılmasının, sağlık müdürlüğü, valilik ve sağlık örgütleri olarak hep birlikte mücadele etme zemininin oluşturulmasının önemini bir kez daha vurguluyor, aramızdan ayrılan Dr. Necmi Arslan’ın ailesine, tıp camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz”

 

Toplantı sonunda koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Necmi Arslan’ın fotoğrafı, oğlu Av. Yasin Arslan tarafından duvara asıldı.