“Ranta geçit vermeyiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Ranta geçit vermeyiz”

“Ranta geçit vermeyiz”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Alata, Gümüşkum Tabiat Parkı ve Davultepe’deki tarım alanlarının halkın olduğuna dikkat çekerek “Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında Gümüşkum Tabiat Parkı, Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü ve Davultepe’deki tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması çalışmalarına karşı uyarılarda bulundu.

Konuşmasının başında, polipropilen tesisinin ÇED raporuna karşı verilen yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Aslan, “Kentin dinamikleriyle birlikte poliropilen tesisine karşı ÇED iptal davası açmıştık. Haklılığımız kanıtlandı ve ÇED raporu yürütmesi durduruldu” dedi.

 

Günümüz koşullarında yeşil alanların ve tarım alanlarının korunması gerektiğini, Mersin’de ise bu tür alanların ranta açılmak istendiğini kaydeden Aslan, Gümüşkum Tabiat Parkı’nda son zamanlarda rant uğruna ağaç katliamı yapıldığını ifade etti ve yetkililere “ağaç katliamını durdurun” çağrısı yaptı.

Davultepe’deki tarım alanlarının küçük sanayi sitesi uğruna heba edilmesi girişimlerinin şimdilik engellendiğine de dikkat çeken Aslan, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Aslan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne ait arazinin tamamının 1. Derece doğal sit alanı yapılması çağrısını da yineledi.

 

Basın toplantısına katılan Davultepeli çiftçilerin avukatı Kübra Erşahin, bölgede 2 adet DSİ sulama kanalı ve dikili ağaç olmasına rağmen çorak, kıraç arazi raporu verildiğini hatırlatarak “Mersin Toprak Koruma Kurulu kararında imzası olan herkes bu haksızlığın sorumlusudur.  Buna ilişkin davamızı açacağız” dedi.

 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da şunları söyledi: “Basınımıza teşekkür ederiz. Mersin kamuoyu uzun süredir Mersin’de çevre yağmasını konuşuyor, buna karşı yapılan mücadeleyi konuşuyor. Güzel haberler alıyoruz. Ancak biz bu güzel haberleri almadan önce siyasi iktidar ben yaptım oldu anlayışından vazgeçmeli. Mersin’de bir çevre katliamı yaşanıyor. Keşke bu planları yapmadan önce halkla konuşsalar, bilimsel anlamda araştırma yapsalar. Ancak birkaç kişiyi memnun etmek adına Mersin talan ediliyor. Vatandaşların bu meseleye sahip çıkması bizi ayrıca mutlu etti. Halka rağmen bir şey yapamazlar. Kentin bileşenleri olarak halk ve kurumlar birlikte olursa bu rant ve talan düzenini yıkarız. Sadece bir tek şey istiyoruz. Kentimize, doğamıza hep birlikte sahip çıkalım.”