2 kavşak daha geliyor | Güney Gazetesi Mersin

2 kavşak daha geliyor

2 kavşak daha geliyor


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Forum katlı kavşağının trafiğe açılmasının ardından Göçmen kavşağı ve Kipa kavşağında da katlı kavşak çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Seçer, “Biz, hedef olarak şunu koyduk; metro inşaatı başlayana kadar Hal Kavşağı’ndan doğu istikametinden batı istikametine Mersin’i doğu-batı aksında kat edecek bir araç, yaklaşık 10 dakikada Hal’den Vatan Caddesi’ne, Mezitli’ye ulaşsın” dedi. Katlı kavşak heveslisi olmadıklarını ifade eden Seçer, “Ama ihtiyaç duyulan, trafiğin yoğun akışını sağlamamız gereken noktalarda bunu yapacağız. Bunu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda yaparken on kere düşünürüz. Bunu hele hele Adnan Menderes’te hiç yapmayız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısında meclis üyelerine ulaşım projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Seçer, daha önce 1 milyon 650 bin nüfusa göre Ulaşım Master Planı’nın yapıldığını ancak Suriyeli misafirlerle beraber şu anda 2 milyon 200 bin kişinin kentte yaşadığını belirtti.

Mersin metrosu açısından da Ulaşım Master Planı’nın günün koşullarına göre revize edilebileceğini belirten Seçer, raylı sistem ihalesinin ilk aşamasının tamamlandığını kaydetti.

Seçer, “18’inde biliyorsunuz ihalemizin ikinci aşaması var. Ön yeterlilik bitmişti, süreç tamamlandı. 29 Ocak’taydı ihale. İdare olarak biz 18’ine, 20 gün erteledik. Bunun nedeni Noel tatili nedeniyle yurtdışında özellikle finans kurumlarıyla işbirliği yapacak buradaki yerli inşaat firmalarının yaşadığı sıkıntıydı. Onlara katkı sunma amacıyla 20 gün öteledik ve 18 Şubat, yani haftaya Mersin Raylı Sistem ihalemiz gerçekleşecek” dedi.

 

“METRO ÇALIŞMASI TULUMBA İSTASYON ARASINDA YERÜSTÜNDE OLACAK”

 

13.4 kilometrelik yeraltı raylı sistem çalışmasının Tulumba Kavşağı’nın 500 metre batısından Tren Garı’na kadar olan kısmını zeminin üstüne rahatsızlık vermeden yürüteceklerini belirten Seçer, Mezitli eski Belediye Binası’na kadar olan yaklaşık 7.5 kilometrelik kısmını da aç-kapa yöntemiyle gerçekleştireceklerini söyledi. Seçer, “Açılacak, yeraltında tüneller yapılıp kapanacak. Bu sebeple belirli bir süre belirli bölgelerde trafik aksayacak. Biz, hedef olarak şunu koyduk; metro inşaatı başlayana kadar Hal Kavşağı’ndan doğu istikametinden batı istikametine Mersin’i doğu-batı aksında kat edecek bir araç, yaklaşık 10 dakikada Hal’den Vatan Caddesi’ne, Mezitli’ye ulaşsın” diye konuştu.

 

KATLI KAVŞAK ÇALIŞMALARINDA SIRADA GÖÇMEN VAR

 

Doğu-batı aksındaki trafik akışını rahatlamak amacıyla Okan Merzeci Bulvarı üzerinde katlı kavşak çalışmaları yürüttüklerini anlatan Seçer, Akbelen Mezarlığı civarındaki kavşakla ilgili de açıklamalarda bulunarak; “Şu anda Karayolları’nın yatırım programında ve 2021 programına konuldu, bütçesi de konuldu. Bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

20. Cadde kesişiminde tamamlanan katlı kavşağın ardından Göçmen’de bir katlı kavşak çalışması başlatacaklarını duyuran Seçer, “Şu anda projesi yapılıyor. En geç Haziran ayı içerisinde bunun inşaatı başlar. Bizim yaptığımız inşaatlar yılan hikayesine dönmeyecek. 90 gün, 70 gün katlı kavşaklar, şimdi buna 70-75 gün hedef koyuyoruz ama maksimum yine 90 günde bitireceğiz Göçmen Kavşağı’nı. Ardından 34. Cadde ile Okan Merzeci’nin yani kamuoyundaki ismiyle Kipa Kavşağı. Burası da çok önemli. Bir de orada tramvay projemiz olduğu için şu anda onunla eşgüdümlü çalışıyoruz. Egemenlik Kavşağı, o daha önceki dönemde yapılmış ve oradan Vatan Caddesi’ne erişim olacak” diye konuştu.

 

“İHTİYAÇ DUYULAN NOKTALARDA KATLI KAVŞAK YAPACAĞIZ”

 

Katlı kavşak yapımında teknik değerlendirmelerin baz alındığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Katlı kavşak yapma hevesinde değiliz. Ama ihtiyaç duyulan, trafiğin yoğun akışını sağlamamız gereken noktalarda bunu yapacağız. Bunu GMK’da yaparken on kere düşünürüz. Bunu hele hele Adnan Menderes’te hiç yapmayız. Her caddenin durumuna, konumuna, oradaki işlevselliğine göre biz karar veriyoruz. ‘Hadi burada trafik sıkışıyor biz buraya yapalım böyle bir katlı kavşağı’. Hayır, onların da sayımları var. Bakın pik saatlerde ortalama 5 bin araç olması lazım. Burada biz sayım yaptırmışız. Örneğin en son yaptırdığımız katlı kavşakla ilgili bize eleştiriler gelmiş; ‘buranın ihtiyacı var mı?’ diye. Oysa yaptığımız sayımlarda pik noktalarda burada saatte 5 bin civarında araç sirkülasyonu olduğunu gördük ve zaten bizim katlı kavşak yapmamızı gerektiren baremlerin üzerinde bir rakam bu. Dolayısıyla bunlar ulaşım mühendisliğinin çalışmaları sonucu teknik yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan rakamlar. Bakın bizim yeni yaptığımız Sevgi Katlı Kavşağı’nda akşam saatlerinde ya da sabah pik saatlerde 5 bin 975 civarında saatte araç seyrediyor ve gün ortalaması 4 bin 679. Diğerleri de bundan geri kalmıyor en az bu kadar; yani Göçmen, yani Hal, yani Kipa bunlar da aynı durumda.” (Haber Merkezi)