“İyi niyet korunmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“İyi niyet korunmalı”

“İyi niyet korunmalı”


 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, hukuk devletinin, demokrasinin, din ve vicdan özgürlüğünün teminatı olan ‘laiklik’ ilkesinin Anayasaya girerek, Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında yer almasının 84. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Siyasi iradenin gündeme getirdiği Anayasa değişikliğini değerlendiren Yeşilboğaz, “Anayasa değişikliği talebinde iyi niyet korunmalıdır” dedi.

Laiklik ilkesinin; kadın haklarının, çocuk haklarının, kişi hak ve özgürlüklerinin, toplumsal refahın, hukukun üstünlüğünün, adaletin, demokrasinin güvencesi olduğuna vurgu yapan Mersin Baro Başkanı Yeşilboğaz, “1924 Anayasası’nda 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle kabul edilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.  Ancak günümüzde Anayasa’nın değiştirilemez hükümleri, ülkenin bütünlüğünü, ulusun birliğini, Cumhuriyet’in kuruluş ilkelerini, kuvvetler ayrılığını, parlamenter rejimi ve laikliği güvence altına alan hükümler tek tek ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca siyasi iradenin kendini merkez olarak görerek gelen gelir anlayışı ile anayasa değişikliğini gideceğini belirtmesi, toplumun tüm kesimiyle görüşmeden,  hukukçuların görüşünü almadan, toplumsal uzlaşma sağlanmadan Anayasa değişikliği için harekete geçebileceği yönündeki açıklaması, Anayasa değişikliğinin toplum yararı gözetilerek değil, kişisel çıkarlar için yapılacak istenmesi düşüncesini doğurmuştur. Yargı reformu ve Anayasa değişikliği talebinde öncelikle iyi niyet ve samimiyet korunmalıdır.

Laikliğin sağladığı özgür, eşit ve barış içinde yaşam herkese lazım. Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin niteliklerinin değiştirilmesine, laiklik ilkesinin zedelenmesine, hukukçular ve aydın insanlar asla izin vermeyecektir. Laikliğin 84. yılı kutlu olsun, daim olsun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurarken, laikliği temel ilke yapan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, şükranla ve rahmetle anıyorum” ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)