Baç Köprüsü görenleri üzüyor | Güney Gazetesi Mersin

Baç Köprüsü görenleri üzüyor

Baç Köprüsü görenleri üzüyor


 

Nihat ALTUNTAŞ

 

Tarsus’ta Kuvayi Milliye Parkı içinde bulunan tarihi Justinianus (Baç) Köprüsü görenleri şaşkına çeviriyor. 6.yüzyılda Bizans imparatoru Justinianus tarafından Tarsus (Berdan) Çayı üzerinde yaptırılan köprünün etrafındaki çöp yığınları ve duvar yazıları görenleri üzüyor.

 

6.yüzyılda Bizans imparatoru Justinianus tarafından Berdan Çayı üzerine inşa ettirilen Justinianus (Baç) Köprüsündeki tahribat ve bakımsızlık görenleri şaşkına çeviriyor. Tarihi köprünün duvarlarına yazılan Arapça yazılar ve etrafındaki çöp yığınları ziyaretçileri büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor. Çevre sakinleri ve ziyaretçiler köprünün derhal bakımdan geçmesini ve köprünün güvenliğinin sağlanmasını istiyor.

 

JUSTİNİANUS (BAÇ) KÖPRÜSÜ TARİHİ

 

Justinianus (Baç) Köprüsü, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan tarihi bir köprüdür. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Orta Çağ'da köprüden geçenlerden baç adı altında vergi alınmıştır. Bu nedenle halk arasında "Baç Köprüsü" olarak bilinmektedir.

Bizans imparatoru I. Justinianus o zamana kadar kent içinde akan ve sık sık sellere sebep olan Berdan Çayı’ nın yatağını değiştirerek ırmağı kentin doğusuna taşımış ve ırmağın yeni yatağı üzerine bir köprü yaptırarak kentin doğu ile ilişkisini sağlamıştır. Daha sonraki dönemlerde de kullanılan köprü zaman zaman yapılan küçük onarımlarla bugüne kadar sağlam bir şekilde varlığını sürdürmüştür. Günümüzde de kullanılabilir durumda olmakla birlikte yol güzergahının değiştirilmesi sebebiyle, kullanım dışı kalmıştır.